2.7.In opdracht van [eiser] heeft er een onderzoek plaatsgevonden door de heer [naam deskundige 1] van Eff Eff Bouwpathologie (hierna: “ [naam deskundige 1] ”). [naam deskundige 1] heeft in zijn rapportage van 22 januari 2020 onder meer, voor zover hier van belang, het navolgende geschreven.
“(..)Mededelingen van partijen
(..) De heer [gedaagde] (..) meldt dat de gipsplaten van het plafond door middel van filler en finish technieken afgewerkt zijn. Het dakbeschot bestaat uit twee lagen geïsoleerde dakplaten (Isobouw Slimfix-L). Op de dakplaten is bitumineuze dakbedekking aangebracht. Over het laatste deel van de aanbouw (keuken) is een houten balklaag met houten beschot aanwezig (..). In het dak boven de keuken zijn twee lichtstraten opgenomen. (..)
(..) Voor zover na te gaan is de aanbouw in zijn huidige omvang ontstaan uit een vergroting van de serre die in 1970 gebouwd werd. Gelet op de constructie van die serre in vergelijking met de constructie van de aanbouw/keuken nu, is de gehele dakconstructie nieuw gemaakt in 2017. Dat geldt ook voor de aansluiting op de berging/bijkeuken en het kantoor (..)
lekkage dak
Na het zien van de dakbedekking is het niet vreemd te noemen dat lekkages optreden. De dakbedekking op het platte dak kent een aantal details waarvan zeer aannemelijk is dat deze tot lekkage leiden. (..) Een overzicht van het dak laat een verscheidenheid aan bitumen producten zien. Het afschot is niet in orde. In de Vakrichtlijn gesloten dakbedekkingssystemen is het criterium gegeven dat water over maximaal 5% van het dakoppervlak toelaatbaar is, mits de hoeveelheid verdeeld is over meerdere plassen met een diepte van maximaal 5mm. De foto’s hieronder, van de heer [eiser] verkregen, laten zien dat na regen dit criterium niet gehaald wordt. (..)
Opvallend is voorts dat de dakbedekking door middel van een klemstrip tegen de achtergevel beëindigd is. Er is dus geen indekking door-en-door aangebracht, waardoor water via het buitenspouwblad tot de woning kan doordringen. Daarbij komt nog dat ter plaatse van het kozijn dat op de hoogte van het dak aansluit, geen afdichting is voorzien anders dan het plakken van de van de bitumen onder de onderdorpel.
In de beide lichtstraten zijn houten kozijnen opgenomen waarin glas verwerkt is zoals dat in kozijnen gangbaar is, dus met glaslatten. Voor lichtstraten is het echter gebruikelijk om beglazingsprofielen toe te passen. Neerslag kan dan niet in het profiel binnendringen en condens wordt uit de sponning afgevoerd.
(..)
Ter plekke is een beglazing aangetroffen die in de kit gevat is. De kit is – al na anderhalf jaar – zodanig achteruitgegaan in kwaliteit dat lekkages niet te vermijden zijn. Het beeldmateriaal spreekt wat dat betreft voor zich.
(..)
Het moge na het zien van de onderstaande foto’s duidelijk zijn dat de bitumen bekleding plaatselijk niet waterdicht is. De bekledingen/reparaties die de heer [gedaagde] na de overdracht uitgevoerd heeft, zijn derhalve niet afdoende geweest. De lekkages manifesteren zich immers nog. (..)
Uit de inspectie is mij gebleken dat de gebreken aan het dak en de lichtstraten meer omvatten dan alleen de lekkages. (..) Er zijn dakplaten toegepast die normaliter voor hellende daken bedoeld zijn. (..) De stalen balken zijn, voor zover visueel te zien, niet verankerd. Ergo: het dak is niet beveiligd tegen opwaaien bij storm. (..) Op dit punt is besloten tot nader onderzoek. (..)
(..) Specifiek het woord “garage” is omcirkeld op de vragenlijst. De platen zijn echter ook aangetroffen (..) de wasruimte en (..) in de kantoorruimte. Dat de wederpartij – zoals zij zelf tijdens de inspectie stelde – dit niet wist, is niet geloofwaardig. Bij de verbouwing/aanbouw – die zoals van (..) [gedaagde] vernomen is, in eigen beheer uitgevoerd werd – zijn namelijk de plafonds van de nieuwe aanbouw, de wasruimte en de kantoorruimte op elkaar aangesloten. De doorlopende oude beplating moet daarbij gezien zijn. (..)
De aanwezigheid van asbest boven het plafond (..) is (..) niet hinderlijk. Er bestaat geen saneringsplicht voor hecht gebonden asbest (..)
gat in buitenwand
(..) Het wordt anders als de buren de bedoelde muur niet oprichten. Alsdan zullen de poreuze stenen vocht opnemen en bestaat de kans op vochtschade aan de stenen. (..) Omwille van die mogelijkheid is in de schadebegroting een stelpost opgenomen die uitsluitend van toepassing is als de buren geen muur oprichten. (..)
(..) schadebeperkende maatregelen zijn uitgevoerd aan de lichtstraten. (..) Naar mijn mening hebben de heer en mevrouw [eiser] voldoende passende maatregelen genomen ter voorkoming van verdere lekkage(s) en of gevolgschade. (..)
NADER ONDERZOEK
(..) Het lekwater heeft inmiddels voor verdergaande aantasting van het plafond gezorgd. (..) laatste stalen balk blijkt een torsie te zijn opgetreden (..) met behulp van de endoscoop het volgende vastgesteld. (..) Aan stalen balk boven de keukenopstelling geen verankering aangetroffen. (..) Stalen balk op de binnenmuur zonder anker (..)
Samenvattend:
Het nader onderzoek heeft uitgewezen dat cruciale verankering van de stalen balken ontbreekt. (..) Ook is gezien dat meerdere houten balken van de berging/bijkeuken onderbroken c.q. niet ondersteund zijn. (..)
ANTWOORDEN OP DE VRAGEN UIT DE OPDRACHTBRIEF
1.
Is er sprake van gebreken aan de aanbouw, waarbij het met name gaat om de toestand van het dak en de zijgevel?
Ja, de beide inspecties hebben diverse gebreken uitgewezen. Kort samengevat gaat het daarbij om:
onvoldoende afschot in het dak boven de aanbouw;
een niet waterdicht dak met lekkage en gevolgschade aan plafond, dakbeschot en houten onderdelen van de constructie;
onjuiste aansluiting dak aanbouw op achtergevel;
onjuist verwerkte dakbedekking in detaillering rond en tegen de lichtstraten;
onjuist geconstrueerde lichtstraten die bovendien niet volledig afgewerkt werden;
ongeschikt dakbeschot tussen de stalen balken c.q. tussen en naast de lichtstraten;
plaatselijk door lekwater aangetast dakbeschot boven het laatste dakdeel;
niet adequaat verankerde stalen balken;
oplegging één stalen balk onvoldoende;
onderbroken en niet of niet voldoende ondersteunde houten balken van balklaag boven berging/bijkeuken;
randbalk terrasoverstek ter plaatse van garage niet verankerd;
niet adequaat bevestigde “nep”balk boven aanrecht en niet juist uitgevoerd knooppunt tussen houten staander, stalen balk en voornoemde “nep”balk;
(mogelijk) niet afdoende bevestigde isolerende dakplaten op de stalen balken c.q. de daarop geplaatste houten ribben;
onafgewerkte poreuze bouwsteen als buitenspouwblad (..)
(..).
2.
Zo ja, wat is de omvang en ernst van de betreffende gebreken? Zijn de gebreken dermate ernstig dat het normale gebruik van de woning belemmerd wordt?
Als gevolg van de lekkage(s) wordt bij neerslag hinder ervaren in de keukenruimte.
Meer van belang is het gegeven dat de stalen balken niet adequaat verankerd zijn. (..) Dat gecombineerd met de plaatselijk optredende verzwakkingen van het dakbeschot en een onjuiste toepassing van de Isobouw Slimfix dakelementen maakt het dak van de aanbouw onvoldoende (storm)veilig.
Het kan aldus gesteld worden dat de woning, althans de aanbouw – die als spil in het gebruik van de woning aangemerkt moet worden –, niet normaal bruikbaar is.
Er is naar mijn mening zelfs sprake van een onveilige situatie!