ECLI:NL:RBLIM:2021:5572

Rechtbank Limburg

Datum uitspraak
9 juli 2021
Publicatiedatum
13 juli 2021
Zaaknummer
03/702547-17
Instantie
Rechtbank Limburg
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Vrijspraak in strafzaak tegen verdachte wegens deelname aan criminele organisatie Bandidos

Op 9 juli 2021 heeft de Rechtbank Limburg in Maastricht uitspraak gedaan in de strafzaak tegen een verdachte die werd beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie, specifiek de motorclub Bandidos, chapter Sittard. Het onderzoek, dat begon in april 2014 onder de naam 'Kievit', richtte zich aanvankelijk op andere verdachten en vermeende drugsdelicten, maar breidde zich uit naar de Bandidos en leidde tot verdenkingen van diverse misdrijven, waaronder afpersing, openlijke geweldpleging en wapenbezit. Uiteindelijk zijn er 25 verdachten vervolgd door het Openbaar Ministerie.

De verdachte, geboren in 1984, werd bijgestaan door zijn raadsman, mr. B.M.A. Jegers. Tijdens de zittingen, die plaatsvonden tussen maart en juli 2021, heeft de verdediging betoogd dat de verdachte niet kan worden aangemerkt als deelnemer aan de criminele organisatie, vooral omdat er geen bewijs was dat hij vóór medio februari 2015, toen hij als 'hangaround' werd beschouwd, deel had genomen aan de organisatie. Het Openbaar Ministerie had gerekwireerd tot bewezenverklaring van de deelname aan de organisatie.

De rechtbank oordeelde dat niet bewezen was dat de verdachte daadwerkelijk had deelgenomen aan de criminele organisatie. De rechtbank stelde vast dat de verdachte niet aanwezig was bij belangrijke gewelddadige incidenten en dat zijn enkele aanwezigheid bij andere incidenten onvoldoende was om te concluderen dat hij een aandeel had in de criminele activiteiten van de Bandidos. Daarom werd de verdachte vrijgesproken van de tenlastelegging.

Uitspraak

RECHTBANK LIMBURG

Zittingsplaats Maastricht
Strafrecht
Parketnummer: 03/702547-17
Tegenspraak (gemachtigde raadsman)
Vonnis van de meervoudige kamer d.d. 9 juli 2021
in de strafzaak tegen
[verdachte 22] ,
geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum] 1984,
ingeschreven te [adresgegevens verdachte 22 - 1] ,
volgens opgave van de raadsman wonende te [adresgegevens verdachte 22 - 2] .
De verdachte wordt bijgestaan door mr. B.M.A. Jegers, advocaat kantoorhoudende te Heerlen.

1.Onderzoek van de zaak

De zaak is inhoudelijk behandeld op de zittingen van:
  • 29, 30 en 31 maart 2021,
  • 6, 7, 13, 14, 19, 21, 26 en 28 april 2021,
  • 3, 4, 25, 26, 27 en 28 mei 2021,
  • en op 9 juli 2021 is het onderzoek gesloten.
De verdachte is niet verschenen. Zij gemachtigde raadsman is op meerdere dagen verschenen. Het Openbaar Ministerie en de verdediging hebben hun standpunten kenbaar gemaakt.

2.De tenlastelegging

De tenlastelegging is als bijlage aan dit vonnis gehecht. De verdenking komt er, kort en feitelijk weergegeven, op neer dat de verdachte:
- heeft deelgenomen aan een criminele organisatie bestaande uit de leden van MC Bandidos (chapter Sittard).

3.De beoordeling van het bewijs

3.1
Inleiding
In april 2014 startte de politie Limburg onderzoek ‘Kievit’. Dit onderzoek richtte zich in aanvang op [verdachte 1] en vermeende drugsdelicten. Later breidde het zich uit naar het Sittardse chapter van de motorclub Bandidos. Dat resulteerde in verdenkingen van onder meer drugsdelicten, afpersingen en/of diefstallen met geweld, openlijke geweldpleging en wapenbezit. Nader financieel onderzoek leidde bovendien tot verdenkingen van witwassen, ook tegen familieleden van leden van de Bandidos.
Het opsporingsonderzoek heeft geresulteerd in een omvangrijk dossier, dat bestaat uit onder meer ruim 20 afzonderlijke zaakdossiers. Uiteindelijk zijn 25 verdachten vervolgd door het Openbaar Ministerie.
De verdachte wordt verweten dat hij heeft deelgenomen aan een criminele organisatie, bestaande uit de leden van het Sittardse chapter van de motorclub Bandidos.
3.2
Het standpunt van het Openbaar Ministerie
Het Openbaar Ministerie heeft gerekwireerd tot bewezenverklaring van deelname aan een criminele organisatie.
3.3
Het standpunt van de verdediging
De verdediging heeft zich op het standpunt gesteld dat de verdachte vrijgesproken moet worden van deelname aan een criminele organisatie nu – los van de vraag of sprake is van een criminele organisatie – niet bewezen kan worden dat de verdachte daaraan heeft deelgenomen, althans in elk geval niet in de periode vóór medio februari 2015 toen hij hangaround werd.
De standpunten van het Openbaar Ministerie en de verdediging zullen, voor zover van belang, bij de beoordeling van het bewijs nader worden weergegeven dan wel impliciet worden besproken.
3.4
De overwegingen en het oordeel van de rechtbank
De rechtbank acht niet bewezen dat de verdachte heeft deelgenomen aan een criminele organisatie. Daartoe overweegt zij als volgt.
Van deelneming aan een organisatie als bedoeld in artikel 140 Sr kan slechts dan sprake zijn, indien de verdachte behoort tot het samenwerkingsverband en een aandeel heeft in, dan wel ondersteunt, gedragingen die strekken tot of rechtstreeks verband houden met de verwezenlijking van het in dat artikel bedoelde oogmerk.
Aan de hand van het dossier en het onderzoek ter terechtzitting kan worden vastgesteld dat sprake was van een op bedreiging en openlijke geweldpleging (jegens Hells Angels en daar aan gelieerde clubs) gericht samenwerkingsverband, bestaande uit de MC Bandidos chapter Sittard.
Het criminele oogmerk van de organisatie kwam in het bijzonder tot uiting in de navolgende gebeurtenissen: een zogenaamde klopjacht op Hells Angels op 24 januari 2015, de openlijke geweldpleging bij de [naam café 1] op 7 mei 2015 en een daaropvolgende mogelijke provocatie van de Hells Angels bij het aan de Hells Angels gelieerde café/restaurant [naam café 2] diezelfde avond/nacht. Daarnaast zijn er allerlei andere door de politie opgetekende incidenten waaruit de animositeit tussen Bandidos en Hells Angels blijkt.
De verdachte was niet aanwezig op 24 januari 2015. Wel was hij aanwezig bij de openlijke geweldpleging op 7 mei 2015 en de daaropvolgende mogelijke provocatie van de Hells Angels bij het aan de Hells Angels gelieerde café/restaurant [naam café 2] . Aan die geweldpleging leverde de verdachte echter geen wezenlijke bijdrage; hij is ook niet vervolgd in dat kader. Kennelijk stond hij er op enige afstand bij en keek hij ernaar. Onder deze omstandigheden is de rechtbank van oordeel dat de verdachte geen daadwerkelijk aandeel heeft gehad in dan wel gedragingen heeft ondersteund die (mede) strekten tot of rechtstreeks verband hielden met de verwezenlijking van het binnen die organisatie bestaande oogmerk van bedreiging of openlijke geweldpleging. Zijn enkele aanwezigheid op twee momenten acht de rechtbank daartoe onvoldoende.

4.De beslissing

De rechtbank:
Vrijspraak
- spreekt de verdachte vrij.
Dit vonnis is gewezen door mr. L.P. Bosma, voorzitter, mr. M.J.A.G. van Baal en mr. L. Feuth, rechters, in tegenwoordigheid van mr. H.M.E. de Beukelaer en mr. O.A.G. Corten, griffiers, en uitgesproken ter openbare zitting van 9 juli 2021.
BIJLAGE I: De tenlastelegging
Aan de verdachte is ten laste gelegd dat:
hij in of omstreeks de periode van 1 januari 2014 tot en met 27 mei 2015 in
de gemeente Echt-Susteren en/of de gemeente Sittard-Geleen en/of de gemeente
Roermond en/of de gemeente Valkenswaard en/of de gemeente Heerlen en/of de
gemeente Kerkrade en/of de gemeente Schinnen, in elk geval in Nederland en/of
te Borgloon (B), in elk geval in België en/of
te Selfkant en/of te Alsdorf, in elk geval in Duitsland,
heeft deelgenomen aan een organisatie, bestaande uit een samenwerkingsverband
van natuurlijke personen, te weten de leden van MC Bandidos (chapter Sittard)
en/of een samenwerkingsverband bestaande uit (onder meer) de volgende
personen: [verdachte 6] en/of [verdachte 1] en/of [verdachte 7] en/of [verdachte 10]
en/of [verdachte 5] en/of [verdachte 2] en/of [verdachte 3]
en/of [verdachte 4] en/of [verdachte 9] en/of [verdachte 8] en/of
[verdachte 13] en/of [verdachte 14] en/of [verdachte 11] en/of [verdachte 12]
en/of [verdachte 15] en/of [verdachte 17] en/of [verdachte 20] en/of [verdachte 21]
en/of [verdachte 16] , welke organisatie tot oogmerk had het plegen
van misdrijven te weten:
- afpersing (art. 317 Sr) en/of
- diefstal met geweld (art. 312 Sr) en/of
- bedreiging (art. 285 Sr) en/of
- openlijk geweld (art. 141 Sr) en/of
- verboden wapenbezit (art. 26 WWM);
(zaak 1).