3.1.beveelt een onderzoek door een deskundige ter beantwoording van de volgende vragen:
1. Wat is de huidige diepteligging van de leidingen van de veldverwarmingsinstallatie?
Uitgaande van het scenario dat de meetresultaten overeen komen met de meting van ATKB
1. Wat is de oorzaak van de afwijkende resultaten uit de meting van Brouwers, ten opzichte van de meetresultaten van de deskundige en die van ATKB d.d. 13 augustus 2019?
Uitgaande van het scenario dat de meetresultaten overeen komen met de meting van Brouwers d.d. 6 februari 2020
Wat is de oorzaak van de afwijkende resultaten uit de meting van ATKB, ten opzichte van de meetresultaten van de deskundige en die van Brouwers?
Kan het verschil tussen de meting van AKTB enerzijds en die van Brouwers anderzijds zijn veroorzaakt door het al dan niet opwaarts, neerwaarts of zijwaarts bewegen van leidingen?
Kan dit verschil het gevolg zijn van verschillen in de grondverdichting over het gehele veld?
Zo nee, wat is daarvan dan de oorzaak?
Beide partijen gaan ervan uit dat direct na oplevering van de veldverwarmingsinstallatie door het grondverzetbedrijf de grond is gemengd (met roterende messen). Op 15 cm diepte zijn toen enkele slangen geraakt (er lag toen nog geen grasmat) die daarna door VB dieper zijn gelegd. Uit metingen van Brouwers zou blijken dat er nu slagen zijn aangetroffen op 14,2 cm diepte. Hoe valt dit in het licht van de voorgaande vragen te verklaren?
VB meent dat na de eerste keer intrekken van de leidingen door (andere door Fortuna ingeschakelde) aannemers met zwaar materieel over het veld is gereden en andere grondwerkzaamheden zijn verricht (Fortuna betwist dit uitgangspunt); partijen hebben (verder) geen eensluidende mening over de zwaarte van dit materieel. Ervan uitgaande sprake is geweest van zwaar materieel, kunnen de werkzaamheden dan tot een andere verdichting van het grondpakket hebben geleid of daar anderszins op van invloed zijn geweest in relatie tot de veldverwarmingsinstallatie?
Is het mogelijk dat bij de stik-/prikwerkzaamheden en/of andere onderhoudswerkzaamheden zodanig diep in de grond is gewerkt, dat leidingen mee omhoog zijn getrokken?
Kan een defect in de drainage ervoor hebben gezorgd dat leidingen al dan niet opwaarts, neerwaarts of zijwaarts zijn gaan bewegen?
Kan het veld door gebrekkige drainage zijn gaan inklinken (al dan niet doordat er water op het veld blijft staan en dit door middel van prikken machines verholpen wordt)?
Als de leidingen die te ondiep liggen naar een juiste diepte worden gebracht, kunnen deze dan op een later moment alsnog weer omhoog komen?
Kan het noodzakelijke onderhoud aan het veld met de huidige diepteligging van de veldverwarmingsinstallatie worden uitgevoerd?
Is het achterwege blijven van het noodzakelijke onderhoud reden van de slechte staat van het speelveld?
Kunnen de verschillen in de grondverdichting oorzaak zijn van de slechte staat van het speelveld?
Kan een defect in de drainage oorzaak zijn van de slechte staat van het speelveld?
Wat is naar uw mening de beste wijze van herstel van de veldverwarmingsinstallatie en van het speelveld?
Uitgaande van het scenario dat de meetresultaten niet overeen komen met die van eerdere metingen
Wat is de oorzaak van de afwijkende resultaten uit de meting van de deskundige, ten opzichte van de eerdere meetresultaten van ATKB en Brouwers?
Kunnen de verschillen tussen het drietal metingen zijn veroorzaakt door het al dan niet opwaarts, neerwaarts of zijwaarts bewegen van leidingen, als gevolg van verschillen in de grondverdichting over het gehele veld?
Beide partijen gaan ervan uit dat direct na oplevering van de veldverwarmingsinstallatie door het grondverzetbedrijf de grond is gemengd (met roterende messen). Op 15 cm diepte zijn toen enkele slangen geraakt (er lag toen nog geen grasmat) die daarna door VB dieper zijn gelegd. Uit metingen van Brouwers zou blijken dat er nu slangen zijn aangetroffen op 14,2 cm diepte. Hoe valt dit in het licht van de voorgaande vragen te verklaren?
VB meent dat na de eerste keer intrekken van de leidingen door (andere door Fortuna ingeschakelde) aannemers met zwaar materieel over het veld is gereden en andere grondwerkzaamheden zijn verricht (Fortuna betwist dat uitgangspunt); partijen hebben (verder) geen eensluidende mening over de zwaarte van dit materieel. Ervan uitgaande dat sprake is geweest van zwaar materieel, kunnen deze werkzaamheden dan tot een andere verdichting van het grondpakket hebben geleid of daar anderszins op van invloed zijn geweest in relatie tot de veldverwarmingsinstallatie?
Is het mogelijk dat bij stik-/prikwerkzaamheden en andere onderhoudswerkzaamheden zodanig diep in de grond is gewerkt, dat leidingen mee omhoog zijn getrokken?
Kan een defect in de drainage ervoor hebben gezorgd dat leidingen al dan niet opwaarts, neerwaarts of zijwaarts zijn gaan bewegen? Kan het veld door gebrekkige drainage zijn gaan inklinken (al dan niet doordat er water op het veld blijft staan en dit door middel van prikken met machines verholpen wordt)?
Als de leidingen die te ondiep liggen naar een juiste diepte worden gebracht, kunnen deze dan op een later moment alsnog weer omhoog komen?
Kan het noodzakelijke onderhoud aan het veld met de huidige diepteligging van de veldverwarmingsinstallatie worden uitgevoerd?
Is het achterwege blijven van het noodzakelijke onderhoud reden van de slechte staat van het speelveld?
Kunnen de verschillen in grondverdichting oorzaak zijn van de slechte staat van het speelveld?
Kan een defect in de drainage oorzaak zijn van de slechte staat van het speelveld?
In de tussen VB Projects en Fortuna Sittard gesloten overeenkomst is het navolgende opgenomen:
“For the pitch heating hoses will be retracted at the depth of 250 mm below teh mowing surface with a specially designed machine. After the retraction of the pitch, the pitch must be flattened and rolled by third parties.The hose consists of black NCPE 0909 (HDPE) material with a diameter of 25 mm, and will be mounted with a center to center distance of 250 mm.”Wat is uw technische/deskundige visie de juiste uitleg van het begrip “retracted at a depth of 250 mm below the mowing surface”?
Is het toepassen van een grondradar een geschikte wijze om de diepteligging van de leidingen, alsmede de onderlinge afstand van de leidingen vast te stellen?
Wat is de 2-sigma standaardafwijking van de waarnemingen (welk percentage van de waarnemingen valt statistisch buiten de marge, maat voor de precisie)?
Hoe toont u aan dat de waarnemingen geen systematische fout hebben? (zijn het wel unbiased waarnemingen, betrouwbaarheid).
“De veldverwarming heeft een grillig dieptepatroon, de oorzaak hiervan is niet bekend. Opvallend is dat de meeste dieptevariatie voorkomt in het midden van het veld rondom de sproeikoppen.”
Wat is het effect van vocht in de bodem?
6. “
“Voor de locatie is een gemiddelde propagatiesnelheid aangehouden aangezien een homogene opbouw wordt verwacht. De diepte ligging dient echter in een bandbreedte van enkele centimeters (2 tot 3 cm) te worden beschouwd. Ondanks dat uit fysieke controles is gebleken dat de diepte ligging binnen een centimeter nauwkeurig is vastgesteld kan altijd sprake [zijn] van lokale afwijkingen door wisselingen in de bodemsamenstelling.”
Hoe valideert u de veldmetingen en aannames (homogene opbouw in termen van propagatiesnelheden) die u doet?
7. Kunt u op basis van de metingen met AKTB met 99% betrouwbaarheid stellen dat de leidingen minimaal 225 mm onder het maaiveld zijn aangelegd?
8. Zijn de conclusies ten aanzien van de diepteligging van de leidingen die AKTB verbindt aan haar rapportages in uw visie juist?
9. Wat is de onderlinge (hart-op-hart) afstand van de leidingen?
10. Liggen de leidingen zodanig dat er onder het speelveld een gelijkmatige verdeling van de leidingen aanwezig is?
11. Is het voor een goede werking van de veldverwarmingsinstallatie van belang dat leidingen niet dieper zouden moeten liggen dan de overeengekomen diepteligging? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?
12. VB Projects heeft er voor gekozen de leidingen van de veldverwarmingsinstallatie in te trekken met een woelpoot. Is dit een juiste wijze van verwerking? VB Projects geeft aan tijdens het intrekken te hebben gemerkt dat het grondpakket verdicht was, waardoor het intrekken moeilijker bleek dan gedacht, en heeft toen besloten om in plaats van drie, tegelijk twee leidingen in te trekken. Was dat een juiste keuze? Zo nee, waarom niet en welke andere keuze had gemaakt kunnen/moeten worden? Zo ja, waarom?
13. Volgens de rapportage van ATKB van 13 augustus 2019 zouden na de herstelwerkzaamheden van VB Projects de leidingen allemaal op een diepte van 225 mm tot bovenzijde leiding liggen. De rapportage van Brouwers van 6 februari 2020 toont aan dat een groot aantal leidingen niet op de juiste diepte liggen alsmede minimaal een leidingdeel niet op de juiste onderlinge afstand. Wat is uw verklaring voor de discrepantie tussen de rapportage van ATKB en de bevindingen van Brouwers?
14. De leidingen zijn in de zomer 2018 aangelegd. Kunt u aangeven in mate van waarschijnlijkheid wat de kans is dat de leidingen na het definitieve herstel medio 2019 zijn gaan verschuiven (opwaarts, neerwaarts, zijwaarts)?
15. Kunt u aangeven hoeveel zetting u verwacht in een sportveld in de periode van 1 jaar na aanleg (laatste meting AKTB) en 1,5 jaar (meting Brouwers)?
16. Is er volgens u sprake van een deugdelijke – conform de eisen van goed vakmanschap – installatie van de leidingen van de veldverwarmingsinstallatie?
17. Indien de leidingen van de veldverwarmingsinstallatie niet op de juiste diepte liggen en/of niet op de juiste onderlinge (hart-op-hart) afstand liggen, wat is dan de meest geëigende wijze van herstel in uw visie?
18. Kunt u vanuit uw deskundige visie aangeven tot op welke diepte er doorgaans geprikt wordt in het kader van een normaal en noodzakelijk veldonderhoud?
19. Kunt u vanuit uw expertise/deskundigheid aangeven of er gezien de huidige ligging van de leidingen van de veldverwarmingsinstallatie, sprake is van een beïnvloeding van het onderhoud van het veld? Spelen nog andere factoren in dit verband een rol? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?
20. Kunt u vanuit uw expertise/deskundigheid aangeven of de staat van het veld voldoet aan de daaraan te stellen eisen (waarbij de door de KNVB te stellen eisen voor het spelen op natuurgras in de Eredivisie/Keuken Kampioen Divisie leidend zijn). Indien niet het geval is, kunt u dan aangeven wat de invloed is van de veldverwarmingsinstallatie op de staat van het veld?
21. Is er een relatie tussen de diepteligging van de leidingen van de veldverwarmingsinstallatie en de huidige staat van het veld?
Kunt u een alternatieve aanbeveling ter oplossing van de bestaande problematiek doen, waarbij partijen zich afvragen of die bijvoorbeeld kan liggen in een ophoging van het gehele speelveld?
Zo ja, wat is hiervoor nodig en waarmee moet (constructief en anderszins) rekening worden gehouden?
Indien u vanuit uw deskundigheid op de direct voorgaande vraag niet kunt antwoorden, kunt u dan een aanbeveling doen wie hierover zou kunnen adviseren?