Uitspraak
RECHTBANK LIMBURG
1.De procedure
- het op 23 december 2020 ter griffie ontvangen verzoekschrift
- het op 11 januari 2021 ter griffie ontvangen verweerschrift, tevens inhoudend een voorwaardelijk tegenverzoek
- de nadere producties van de zijde van Wonen Pus
- de mondelinge behandeling ter zitting van 20 januari 2021 waar partijen hun standpunten nader hebben toegelicht, Wonen Plus aan de hand van een pleitnota.
2.De feiten
1. Functie inhoudelijk
2.Werkzaamheden
Zijn er bij de uitvoering van het werk aandachtspunten ten aanzien van:
voldoende vakgerichte kennis
Door alle ervaringen van het afgelopen jaar heeft [verweerster, verzoekster in het voorwaardelijk tegenverzoek] veel geleerd rondom met name het stukje psychiatrie. Het nog verkrijgen van kennis is zeker gewenst maar in de praktijk is er inmiddels toch ook wel behoorlijk wat ervaring op gedaan.
voldoende kwaliteit in de werkzaamheden
Het is duidelijk te merken dat [verweerster, verzoekster in het voorwaardelijk tegenverzoek] met meer ‘afstand’ kijkt naar werk situaties. Daar waar het in ons vorig gesprek nog een onderwerp was dat [verweerster, verzoekster in het voorwaardelijk tegenverzoek] soms wat te vaak in de ‘laag’ van de cliënt zat, is nu duidelijk te merken dat ze de situatie vanuit verschillende oogpunten bekijkt zonder het contact met de cliënt te verliezen.
juiste beroepshouding
Het zich veel meer bewust worden van zichzelf heef er zeker voor gezorgd dat [verweerster, verzoekster in het voorwaardelijk tegenverzoek] een meer open houding heeft gekregen. Daar waar ze in het verleden vaak al vrij snel in de ‘gevechtshouding’ ging is dat wezenlijk veranderd. [verweerster, verzoekster in het voorwaardelijk tegenverzoek] geeft aan het niet prettig te vinden als er zaken blijven ‘sudderen’. Ze zorgt dan zelf dat deze zsm worden opgepakt en er duidelijkheid komt. Ook hierin is [verweerster, verzoekster in het voorwaardelijk tegenverzoek] zeker gegroeid. [verweerster, verzoekster in het voorwaardelijk tegenverzoek] is zichtbaar professioneler aan het worden. [naam leidinggevende] geeft haar complimenten voor de wijze waarop ze met zichzelf aan de slag is gegaan het afgelopen jaar.
inzetbaarheid
[verweerster, verzoekster in het voorwaardelijk tegenverzoek] is zeer goed inzetbaar. Het blijft wel een aandachtspunt om er op te letten de uren te werken zoals die in het contract staan en niet telkens hier over heen te gaan. [verweerster, verzoekster in het voorwaardelijk tegenverzoek] is zich hier bewust van.
zelfstandigheid en initiatief
3.Werkrelaties
Teamleden hebben in toenemende mate kritiek op het functioneren van [verweerster, verzoekster in het voorwaardelijk tegenverzoek] . In een gesprek 03 januari (zonder verslaglegging) heeft leidinggevende dit al een aangekaart bij [verweerster, verzoekster in het voorwaardelijk tegenverzoek] . [verweerster, verzoekster in het voorwaardelijk tegenverzoek] herkende dit toen niet. Iedereen maakt fouten. [verweerster, verzoekster in het voorwaardelijk tegenverzoek] herkent wel zaken die vergeten zijn. Het team blijft klagen over allemaal kleine zaken die vergeten worden. (…) [verweerster, verzoekster in het voorwaardelijk tegenverzoek] wil dat men haar daar op aanspreekt. Team zegt dit al vele malen gedaan te hebben zonder resultaat en is gestopt met het aanspreken op nalatigheden.”
Evaluatie BMW (bedrijfsmaatschappelijk werk)
[naam leidinggevende] geeft aan zich zorgen te maken over [verweerster, verzoekster in het voorwaardelijk tegenverzoek] en ook over haar functioneren. Vanuit het team komen ook geluiden dat het moeilijk samen werken is met [verweerster, verzoekster in het voorwaardelijk tegenverzoek] . Iedereen ziet dat [verweerster, verzoekster in het voorwaardelijk tegenverzoek] zeker de beste bedoelingen heeft maar vooral haar eigen weg gaat en hiermee geregeld haar collega’s ondermijnt. [naam 4] geeft een aantal concrete voorbeelden.[naam leidinggevende] geeft aan dat ze graag mee wil werken om [verweerster, verzoekster in het voorwaardelijk tegenverzoek] op een gezonde manier naar haar pensioen te krijgen maar dat binnen het functioneren nu wel grenzen bereikt worden waarbij cliënten er last van hebben en dat is niet acceptabel. (…)
[naam bestuurder] geeft aan dat 1 incident is, waarbij nadrukkelijk wordt vermeld dat [verweerster, verzoekster in het voorwaardelijk tegenverzoek] zich behoorde ziek te melden bij haar leidinggevende en niet op de wijze zoals dit nu gedaan is. Maar er zijn meerdere incidenten geweest en de gemaakte afspraken worden door [verweerster, verzoekster in het voorwaardelijk tegenverzoek] telkens naast zich neergelegd. Er zijn meerdere gespreken geweest en ook is coaching traject doorlopen. Hierna ging het een tijdje beter, maar nu zijn we weer terug bij af. Het afpakken van de afstandsbediening bij een cliënt is een maatregel van de Wet Zorg en Dwang en mag niet zomaar gebeuren!”
3.De verzoeken en het geschil
4.De beoordeling
Beste [naam 3] , Volgens mij heb je niet goed gelezen. Ik heb aangegeven dat, indien ik met een idee kom, ik niet ook de uitvoerder wil zijn….”. Zonder nadere toelichting op inhoud en context, die Wonen Plus niet geeft, valt niet in te zien hoe dat bericht blijk geeft van een onprofessionele houding laat staan van disfunctioneren.