Uitspraak
RECHTBANK LIMBURG
1.Het verloop van de procedure
- de dagvaarding met producties 1 t/m 25;
- de rolbeslissing van 8 januari 2020;
- de akte uitlaten van [eiseres] van 22 januari 2020;
- de akte uitlaten rolbeslissing van Aegon van 22 januari 2020;
- de rolbeslissing van 26 februari 2020;
- de conclusie van antwoord met producties 1 t/m 5;
- de conclusie van repliek, houdende een vermeerdering van eis, met producties 26 t/m 30;
- de conclusie van dupliek met producties 6 en 7;
- de akte uitlaten producties van [eiseres] .
2.De feiten
een huisarts, hulpverlener of arts heeft geraadpleegd;
opgenomen bent geweest in het ziekenhuis, sanatorium, psychiatrische inrichting of andere verpleeginrichting;
geopereerd bent;
nog medicatie gebruikt of medicatie heeft gebruikt;
nog onder controle staat.”
Heeft u hierboven een of meer categorieën aangekruist?” Die vraag kan worden beantwoord door een van de toepasselijke vierkantjes met de tekst: “
Nee”, dan wel “
Ja” aan te kruisen. Achter het vierkantje met de tekst: “
Ja” staat een pijl met daarnaast de tekst: “
Vul de bijlage bij vraag 3 in.”
een thans 42-jarige vrouw, oorspronkelijk van Bosnische afkomst, die sinds psychotraumatische gebeurtenissen in Bosnië (oorlog en zelfmoord van vriendin) diverse psychische klachten ervaart in het kader van een posttraumatische stressstoornis, zulks al leidende tot klachten en problemen kort na terugkeer in Nederland en verergerend na oplopende psychosociale stressoren (o.a. problemen met kinderen), met weer een ernstige decompensatie in de zomer van 2017 na als psychotraumatisch ervaren zelfmoordpogingen van haar inmiddels ex-partner, bij een blanco psychiatrische familie-anamnese en een persoonlijkheid met enkele dwangmatige trekken.”
3.Het geschil
4.De beoordeling
te zorgvuldigheeft gehandeld door wederhoor toe te passen, in plaats van meteen een beroep te doen op schending van de mededelingsverplichting.
6. De e-mail van psycholoog [naam psycholoog] geeft aan dat er sprake is van een recidief depressieve stoornis, na eerdere volledige remissie in 2014 na succesvolle behandeling (…) en daarbij een PTSS en persoonlijkheidsstoornis NAO.”
voordienhad geleden, aan een aandoening van, of klachten
had gehadvan, – onder andere – psychische aard. In vraag 3 wordt de gevraagde informatie over de gezondheidstoestand niet beperkt tot een periode (van drie jaar) voorafgaand aan het invullen van de gezondheidsverklaring. Gelet op de klachten in verband met een postnatale depressie in 2003 – waarop de rechtbank hieronder zal ingaan – had [eiseres] bij vraag 3 het hokje bij de letter B moeten aankruisen. Zij had daarmee dan aangegeven dat zij aandoeningen of klachten van psychische aard, zoals o.a. depressie, had gehad en de laatste vraag – of zij één of meer van de daarboven had aangekruist – met “Ja” moeten beantwoorden. Op pagina 1 van de gezondheidsverklaring heeft Aegon al te kennen gegeven dat het belangrijk is dat alle vragen juist en volledig worden beantwoord, dat alle klachten, ook die welke volgens de aanvrager van een verzekering niet belangrijk zijn of de aanvrager in verband daarmee geen arts heeft bezocht en dat, indien de gezondheidsverklaring niet juist of onvolledig is ingevuld, er sprake is van verzwijging, hetgeen kan betekenen dat de verzekering vernietigbaar is.
2.148,00(2,0 punten × tarief € 1.074,00);