ECLI:NL:RBLIM:2019:7983

Rechtbank Limburg

Datum uitspraak
3 september 2019
Publicatiedatum
3 september 2019
Zaaknummer
03/721117-17
Instantie
Rechtbank Limburg
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Vrijspraak in zaak van verkrachting en wederrechtelijke vrijheidsberoving met onvoldoende bewijs

Op 3 september 2019 heeft de Rechtbank Limburg in Roermond uitspraak gedaan in een strafzaak tegen een verdachte die werd beschuldigd van verkrachting en wederrechtelijke vrijheidsberoving. De rechtbank oordeelde dat de verklaringen van de aangeefster op belangrijke punten niet door andere bewijsmiddelen werden ondersteund. De verdachte, bijgestaan door zijn raadsman mr. P.W. Szymkowiak, ontkende de beschuldigingen en voerde aan dat de relatie tussen hem en de aangeefster complex was, wat de verklaringen beïnvloedde. De rechtbank behandelde de zaak op 20 augustus 2019, waarbij zowel de officier van justitie als de verdediging hun standpunten naar voren brachten. De officier van justitie stelde dat er voldoende bewijs was, waaronder camerabeelden en letsel, om tot een bewezenverklaring te komen. De verdediging betwistte dit en wees op ongerijmdheden in het dossier.

De rechtbank concludeerde dat het steunbewijs voor de verklaringen van de aangeefster onvoldoende specifiek was om tot een bewezenverklaring te komen. De rechtbank sprak de verdachte vrij van de tenlastegelegde feiten, omdat de verklaringen van de aangeefster niet door andere bewijsmiddelen werden ondersteund. De benadeelde partij, die een schadevergoeding had gevorderd, werd niet-ontvankelijk verklaard in haar vordering, aangezien de verdachte was vrijgesproken. De uitspraak benadrukt het belang van voldoende en specifiek bewijs in strafzaken, vooral in zaken van seksuele misdrijven.

Uitspraak

RECHTBANK LIMBURG

Zittingsplaats Roermond
Strafrecht
Parketnummer: 03/721117-17
Tegenspraak
Vonnis van de meervoudige kamer d.d. 3 september 2019
in de strafzaak tegen
[verdachte] ,
geboren te [geboortegegevens verdachte] ,
wonende te [adres verdachte] .
De verdachte wordt bijgestaan door mr. P.W. Szymkowiak, advocaat kantoorhoudende te Maastricht.

1.Onderzoek van de zaak

De zaak is inhoudelijk behandeld op de zitting van 20 augustus 2019. De verdachte en zijn raadsman zijn verschenen. De officier van justitie en de verdediging hebben hun standpunten kenbaar gemaakt.

2.De tenlastelegging

De tenlastelegging is als bijlage aan dit vonnis gehecht.
De verdenking komt er, kort en feitelijk weergegeven, op neer dat de verdachte:
-
[benadeelde partij] heeft verkracht en/of van haar vrijheid heeft beroofd.

3.De beoordeling van het bewijs

3.1
Het standpunt van de officier van justitie
De officier van justitie heeft gerekwireerd tot bewezenverklaring van het tenlastegelegde. Daartoe heeft zij aangevoerd dat naast het informatieve gesprek en de aangifte, de camerabeelden, het letsel en de omstandigheden dat aangeefster hevig overstuur werd aangetroffen en verdachte de sleutel van aangeefsters auto in zijn zak had, voldoende bewijs vormen voor een bewezenverklaring.
3.2
Het standpunt van de verdediging
De raadsman heeft vrijspraak bepleit. Daartoe heeft hij het volgende aangevoerd. Deze zaak moet worden bezien in het licht van de complexe relatie die aangeefster en verdachte al langere tijd hadden, en van de psychische problemen van beiden. Het dossier bevat bovendien te veel ongerijmdheden om tot een bewezenverklaring te kunnen komen. Zo past het aangetroffen letsel niet bij het geweld dat aangeefster beschrijft. De verklaring van aangeefster dat zij aan het huilen was toen getuige [getuige] bij de auto kwam staan staat haaks op de verklaring van getuige [getuige] , die verklaart dat beide inzittenden van de auto rustig waren. Uit de beelden blijkt niet dat het portier hard werd dichtgetrokken toen aangeefster haar been buiten de auto stak. Ook is op het been van aangeefster geen letsel geconstateerd dat hiermee strookt. De emoties die verbalisanten hebben waargenomen laten zich mogelijk verklaren doordat meer tijd was verstreken dan zij voor mogelijk hield, waardoor zij problemen met haar vriend zou krijgen. De bobbel in de broek van verdachte op het moment dat de politie hem aantrof en die door hen wordt geduid als een erectie past niet bij de verklaring van aangeefster dat verdachte na de seks overstuur raakte en spijt had van hetgeen hij gedaan zou hebben.
3.3
Het oordeel van de rechtbank
De rechtbank zal verdachte vrijspreken. Daartoe overweegt zij het volgende.
Aangeefster heeft in detail over het samenzijn in de auto op de parkeerplaats verklaard. Zij heeft verklaard dat zij de auto niet uit mocht en dat de verdachte haar mobiele telefoon en haar autosleutels had afgepakt. Ook heeft zij verklaard door de verdachte te zijn mishandeld en te zijn gedwongen tot seks.
Verdachte heeft ontkend aangeefster te hebben verkracht of van haar vrijheid te hebben beroofd. Zij hebben die nacht met elkaar gepraat. Ook hebben zij seks gehad. Dat hadden zij vaker: zij spraken regelmatig af, in een hotel of op een parkeerplaats.
Gelet op de ontkenning van de verdachte dient om tot een bewezenverklaring te kunnen komen, voor de verklaringen van de aangeefster voldoende steunbewijs te zijn.
Omtrent de aanloop naar en het verloop van de bewuste avond en nacht stelt de rechtbank op basis van de verklaringen van aangeefster en de verdachte en van de beschrijving van de camerabeelden het volgende vast.
De verdachte en aangeefster hebben enkele jaren geleden een relatie gehad. Mogelijk is de verdachte de vader van een van de drie kinderen van aangeefster. Over het vaderschap, en over de omgang met het kind, hadden zij veelvuldig contact. Ook hadden zij incidenteel nog seks met elkaar. In de loop van de avond van 10 juli 2017 hadden de verdachte en aangeefster afgesproken op de parkeerplaats van [pleegplaats] in Roermond. Om 20.34 uur stapte de verdachte op de parkeerplaats bij aangeefster in de auto; op 11 juli 2017 om 03.18 uur werden beiden nog steeds zittend in de auto door de politie aangetroffen. Beiden waren gekleed. Verbalisanten beschrijven dat aangeefster hevig geëmotioneerd was, en huilde. De verdachte zat op de bijrijdersstoel met een kennelijke erectie in zijn broek.
Letsel
Aangeefster heeft over het geweld dat de verdachte voorafgaand aan de seks zou hebben toegepast, verklaard dat hij haar onder meer met het hoofd tegen het raamportier heeft geduwd, haar meermalen met een vuist tegen het bovenbeen, borstbeen en de buik heeft geslagen, haar meerdere keren aan de haren heeft getrokken en haar keel lange tijd heeft dichtgeknepen waardoor zij begon te hyperventileren. De verdachte heeft ontkend enig geweld te hebben gebruikt.
In de loop van de ochtend van 10 juli 2017 is aangeefster onderzocht door een forensisch arts. Deze constateerde diverse mogelijk recente oppervlakkige huidverwondingen op de hals en onderarmen die kunnen passen bij ontvellingen als gevolg van bijvoorbeeld schaven of schuren van nagels of andere scherpe voorwerpen. Blauwe plekken zijn door de forensisch arts niet waargenomen.
De rechtbank stelt vast dat het geconstateerde letsel niet past bij de verklaring van aangeefster als het gaat om het door verdachte jegens haar toegepaste geweld.
Getuige [getuige]
In de loop van de nacht stond tot twee keer toe een persoon naast de auto die door aangeefster werd herkend als [getuige] . Aangeefster heeft hierover onder meer verklaard dat zij, in elk geval de eerste keer toen [getuige] bij de auto kwam staan, aan het huilen was.
[getuige] is door de politie als getuige gehoord. Hij heeft verklaard dat hij niets bijzonders heeft gezien, dat aangeefster er stil bij zat en dat hij niet de indruk had dat zij in paniek was.
Camerabeelden
Uit de beschrijving van de camerabeelden blijkt dat het portier aan de bestuurderszijde, waar aangeefster zat, in totaal vijf keer geopend en gesloten werd, waarbij eenmaal ook een been zichtbaar was. Aangeefster heeft verklaard dat, terwijl zij een been al buiten de auto had, het portier met kracht is dichtgetrokken. De verdachte heeft verklaard dat aangeefster haar portier mogelijk enkele malen heeft geopend om een sigarettenpeuk weg te gooien.
De rechtbank stelt vast dat de kracht waarmee volgens aangeefster het portier zou zijn dichtgetrokken toen zij haar been buitenboord had, op de camerabeelden niet is waargenomen. Ook is geen letsel waargenomen dat strookt met de verklaring van aangeefster op dit punt.
Contactsleutel
De contactsleutel is tijdens de fouillering van de verdachte bij hem aangetroffen. Aangeefster heeft hierover verklaard dat de verdachte haar aldus ervan weerhield om weg te rijden. De verdachte heeft bekend de sleutel uit het contact te hebben gehaald. Hij heeft echter verklaard dat hij dit deed om te voorkomen dat aangeefster zou gaan rijden onder invloed van de joint die zij samen hadden gerookt.
De rechtbank overweegt dat op zichzelf juist is dat aangeefster zonder sleutel niet met de auto kon wegrijden en in zoverre in haar bewegingsvrijheid was beperkt. Uit de camerabeelden blijkt echter dat de portieren van binnenuit geopend konden worden. Aangeefster had dan ook op een andere manier weg kunnen komen. Zij had bijvoorbeeld de verschijning van [getuige] naast de auto hiertoe kunnen aangrijpen. Als zij wel had kunnen wegrijden, had zij zich bovendien nog niet van de verdachte verlost: die zat immers nog naast haar in de auto.
Emotie
De verbalisanten hebben verklaard dat aangeefster hevig geëmotioneerd was toen zij haar met de verdachte op de parkeerplaats aantroffen. Aangeefster heeft verklaard dat zij gedurende de hele nacht bang was, en veel had gehuild, ook en vooral toen zij tegen haar wil seks moest hebben met de verdachte. De verdachte heeft verklaard dat aangeefster vaak huilde na de seks.
Ofschoon in de jurisprudentie meermaals is geoordeeld dat de waarneming van hevige emoties als steunbewijs kan dienen voor de aangifte van een kort daarvoor ondergaan delict, is naar het oordeel van de rechtbank de emotie die aangeefster toonde onvoldoende specifiek om als steunbewijs te kunnen dienen, gelet op de reeds hierboven aangehaalde complexe relationele problematiek tussen verdachte en aangeefster en de gedragingen van hen beiden in die relatie zoals die uit het dossier zijn gebleken.
Conclusie
Op grond van het voorgaande komt de rechtbank tot het oordeel dat de verklaringen van aangeefster op belangrijke punten niet door andere bewijsmiddelen wordt ondersteund, en het wel aanwezige steunbewijs onvoldoende specifiek is om tot een bewezenverklaring van de tenlastegelegde verkrachting dan wel wederrechtelijke vrijheidsberoving te komen. De rechtbank zal de verdachte daarom vrijspreken.

4.De benadeelde

De benadeelde partij [benadeelde partij] vordert een schadevergoeding van 15.573,78 euro.
Verdachte zal worden vrijgesproken. Daarom zal de rechtbank de benadeelde partij [benadeelde partij] niet‑ontvankelijk verklaren in haar vordering.

5.De beslissing

De rechtbank:
- verklaart niet bewezen dat de verdachte het tenlastegelegde heeft begaan en
spreekthem daarvan
vrij;
  • verklaart de
  • veroordeelt de benadeelde partij in de kosten, door de verdachte ter verdediging tegen de vordering gemaakt, begroot tot heden op nihil.
Dit vonnis is gewezen door mr. R.A.M.M. Gijselaers, voorzitter, mr. K.G. Witteman en
mr. M.A. Teeuwissen, rechters, in tegenwoordigheid van mr. O.A.G. Corten, griffier, en uitgesproken ter openbare zitting van 3 september 2019.
Buiten staat
Mr. Witteman is niet in de gelegenheid dit vonnis mede te ondertekenen.
BIJLAGE I: De tenlastelegging
Aan de verdachte is ten laste gelegd dat:
hij in of omstreeks de periode van 10 juli 2017 tot en met 11 juli 2017 in de gemeente Roermond, door geweld of een andere feitelijkheid en/of bedreiging met geweld of een andere feitelijkheid, te weten het meermalen, althans eenmaal, (telkens)
  • terwijl hij, verdachte, samen met een persoon genaamd [benadeelde partij] in de auto van die [benadeelde partij] zat, aan die [benadeelde partij] (dreigend) toevoegen van (de) woorden (van de strekking): "Dadelijk pak ik die hamer en sla ik je kop in." en/of tegen die [benadeelde partij] zeggen "of hij daar haar kop mee in zou slaan" en/of (vervolgens)
  • bij een arm vastpakken van die [benadeelde partij] en/of (af)pakken van de autosleutels en/of de telefoon van die [benadeelde partij] en/of (vervolgens) (daarbij) aan die [benadeelde partij] toevoegen van (de) woorden (van de strekking): "Je gaat nergens naar toe." en/of "Ik heb een mes." en/of "Ik heb een pistool." en/of (vervolgens)
  • met zijn, verdachtes, hand achter zijn rug en/of broeksband grijpen en/of (vervolgens) aan die [benadeelde partij] toevoegen van (de) woorden (van de strekking): "Als je niet ophoudt, moet ik deze pakken." en/of "Meid, ik zou me maar gedragen als ik jou was, anders haal ik hem eruit en dan ga je er echt aan." en/of (vervolgens)
  • (telkens) als die [benadeelde partij] uit de auto wilde stappen, die [benadeelde partij] aan de haren de auto intrekken en/of dichttrekken van het (bestuurders)portier van de auto en/of tegen die [benadeelde partij] zeggen dat hij, verdachte een mes had en/of (vervolgens)
  • toen die [benadeelde partij] haar telefoon en/of autosleutels terug wilde pakken, vastgrijpen en/of vastpakken en/of duwen van die [benadeelde partij] en/of (vervolgens)
  • aan de haren trekken van die [benadeelde partij] en/of slaan en/of stompen van die [benadeelde partij] en/of bij een arm grijpen en/of pakken van die [benadeelde partij] en/of knijpen in een arm van die [benadeelde partij] en/of duwen van die [benadeelde partij] en/of (vervolgens)
  • die [benadeelde partij] pas op haar telefoon laten kijken toen zij met haar (auto)stoel helemaal achterover was gegaan en haar gordel om had gedaan en/of (vervolgens)
  • toen een jongen bij de auto van die [benadeelde partij] kwam, aan die [benadeelde partij] toevoegen van (de) woorden (van de strekking): "Doe normaal." en/of "Draai je om." en/of tegen die [benadeelde partij] zeggen dat, als die jongen hen door zou hebben, die [benadeelde partij] een probleem had en/of (vervolgens)
  • tegen die [benadeelde partij] zeggen dat zij een jointje moest roken en/of toen die [benadeelde partij] tegen hem, verdachte, zei dat zij dat niet wilde, slaan en/of stompen van die [benadeelde partij] en/of aan de haren trekken van die [benadeelde partij] en/of (daarbij) tegen die [benadeelde partij] zeggen dat hij, verdachte, haar zou laten gaan als zij het jointje zou oproken en/of (vervolgens)
  • tegen die [benadeelde partij] zeggen dat als het dan toch zover was, zij er allebei aan zouden gaan en/of dat hij, verdachte, eerst haar wilde afmaken en dan zichzelf en/of aan die [benadeelde partij] toevoegen van (de) woorden (van de strekking): "Geniet maar van je laatste uurtjes." en/of
  • tegen die [benadeelde partij] zeggen dat zij aan zijn, verdachtes, penis moest voelen en/of aan die [benadeelde partij] toevoegen van (de) woorden (van de strekking): "Speel ermee, zorg dat hij stijf wordt." en/of toen die [benadeelde partij] zei dat zij dat niet wilde, bij de haren grijpen van die [benadeelde partij] en/of duwen van het hoofd van die [benadeelde partij] naar en/of in de richting van zijn, verdachtes, penis en/of (daarbij) aan die [benadeelde partij] toevoegen van (de) woorden (van de strekking): "Je hebt geen keus, je doet wat ik zeg." en/of (vervolgens)
  • tegen die [benadeelde partij] zeggen dat zij zich uit moest kleden en/of toen die [benadeelde partij] zei dat zij dat niet zou doen, aan die [benadeelde partij] toevoegen van (de) woorden (van de strekking): "Als je dat nu niet gelijk doet, dan maak ik je af." en/of (vervolgens) bij de haren pakken van die [benadeelde partij] en/of slaan en/of stompen op/tegen het hoofd van die [benadeelde partij] en/of omhoog trekken van het t-shirt van die [benadeelde partij] en/of (vervolgens)
  • tegen die [benadeelde partij] zeggen dat zij zijn, verdachtes, penis fatsoenlijk vast moest pakken en dat zij anders een probleem had en/of aan die [benadeelde partij] toevoegen van (de) woorden (van de strekking): "Je hebt geen keuze meer meisje, je moet doen wat ik wil." en/of
  • aan die [benadeelde partij] toevoegen van (de) woorden (van de strekking): "Doe je broek uit, doe je broek uit!" en/of (vervolgens) slaan en/of stompen van die [benadeelde partij] en/of omlaag trekken van de broek en/of de onderbroek van die [benadeelde partij] en/of
  • tegen die [benadeelde partij] zeggen dat zij zich moest omdraaien en/of toen die [benadeelde partij] zei dat zij dat niet wilde, bij de haren vastgrijpen en/of vastpakken van die [benadeelde partij] en/of trekken aan de haren van die [benadeelde partij] en/of (opnieuw) tegen die [benadeelde partij] zeggen dat zij zich moest omdraaien en/of
  • aan die [benadeelde partij] toevoegen van (de) woorden (van de strekking): "Zorg maar dat ik een stijve krijg, anders ga je eraan!" en/of
  • toen die [benadeelde partij] haar benen tegen elkaar hield en/of schreeuwde dat zij niet wilde, bij de keel vastpakken van die [benadeelde partij] en/of dichtknijpen van de keel van die [benadeelde partij] en/of bij de haren vastgrijpen en/of vastpakken van die [benadeelde partij] en/of tegen die [benadeelde partij] zeggen dat zij moest zeggen "Ozkan, neuk me" en/of "Ozkan, lekker." en/of "Ozkan, ga door." en/of
  • toen die [benadeelde partij] zich wilde aankleden, aan die [benadeelde partij] toevoegen van (de) woorden (van de strekking): "Denk je dat het bij één keer blijft?",
die [benadeelde partij] heeft gedwongen tot het ondergaan van een of meer handelingen die bestonden uit of mede bestonden uit het seksueel binnendringen van het lichaam van die [benadeelde partij] ;
en/of
hij in of omstreeks de periode van 10 juli 2017 tot en met 11 juli 2017 in de gemeente Roermond opzettelijk [benadeelde partij] wederrechtelijk van de vrijheid heeft beroofd en/of beroofd gehouden, door meermalen, althans eenmaal, (telkens);
  • terwijl hij, verdachte, samen met die [benadeelde partij] in de auto van die [benadeelde partij] zat, die [benadeelde partij] bij een arm vast te grijpen en/of te pakken en/of de autosleutels en/of de telefoon van die [benadeelde partij] (af) te pakken en/of (daarbij) aan die [benadeelde partij] (dreigend) toe te voegen (de) woorden (van de strekking): "Je gaat nergens naar toe." en/of (vervolgens)
  • tegen die [benadeelde partij] te zeggen dat hij, verdachte, een mes en/of een pistool had en/of (vervolgens)
  • met zijn, verdachtes, hand achter zijn rug en/of broeksband te grijpen en/of (vervolgens) aan die [benadeelde partij] toe te voegen (de) woorden (van de strekking): "Als je niet ophoudt, moet ik deze pakken." en/of "Meid, ik zou me maar gedragen als ik jou was, anders haal ik 'm eruit en dan ga je er echt aan." en/of (vervolgens)
  • (telkens) als die [benadeelde partij] uit de auto wilde stappen, die [benadeelde partij] aan de haren de auto in te trekken en/of het (bestuurders)portier van de auto dicht te trekken en/of tegen die [benadeelde partij] te zeggen dat hij, verdachte, een mes had en/of (vervolgens)
  • tegen die [benadeelde partij] zeggen dat zij haar (auto)stoel (helemaal) achterover moest doen en/of dat zij haar gordel om moest doen en/of (vervolgens)
  • toen die [benadeelde partij] haar telefoon en/of autosleutels terug wilde pakken, die [benadeelde partij] vast te grijpen en/of vast te pakken en/of te duwen en/of (vervolgens)
- tegen die [benadeelde partij] te zeggen dat zij een jointje moest roken en/of dat zij het jointje gewoon moest oproken en/of toen die [benadeelde partij] tegen hem, verdachte, zei dat zij dat niet wilde, die [benadeelde partij] te slaan en/of te stompen en/of aan de haren te trekken en/of tegen die [benadeelde partij] te zeggen dat hij, verdachte, haar zou laten gaan als zij het jointje oprookte.