3.3.1Bewijsmiddelen
Verbalisanten [naam 2] en [naam 3] relateerden – zakelijk weergegeven – het volgende:
Op 23 februari 2017 stelden wij een onderzoek in op het adres de
[adres 3] te Landgraaf(een voormalig café met bovenwoning). Het bleek dat op genoemd adres vier hennepkwekerijen aanwezig waren, waarvan de planten kennelijk waren geoogst. Wij zagen het volgende:
Kweekruimte 1: Naast de voormalige bar stond een zogenaamde groeitent met een afmeting van 3 x 3 meter. In de groeitent stonden 34 zwart- en witkleurige kunststofbakken opgestapeld. Deze bakken waren gevuld met gebruikte en vervuilde mapito, kweekmedium. Sommige bakken waren leeg, maar er waren wel resten van mapito aanwezig. In deze groeitent werden in tassen en gebruikte stekkentrays aangetroffen (9 x 84 stekkentrays). De bakken hadden een afmeting van 40 x 33 cm. In deze bakken hebben 2 hennepplanten gestaan. Bij en in het toilet op de begane grond werden tevens aangetroffen 7 x 84 stekkentrays en 1 x 42 stekkentrays.
Kweekruimte 2: In het zaalgedeelte van het horecapand, begane grond, werd een groeitent aangetroffen met een afmeting van 3 x 6 meter. In de groeitent werden aangetroffen 3 kleine bloempotten, 97 middelmaat (40 x 33 cm) bakken en 5 grote (39 x 71 cm) bakken. In de grote maat bakken hebben drie hennepplanten gestaan. In de middelmaat bakken hebben twee hennepplanten gestaan. In totaal hebben er 212 hennepplanten gestaan.
Kweekruimte 3: De ruimte had een afmeting van 3,8 x 9,4 meter. Ook in deze ruimte stonden de al eerder genoemde drie verschillende kunststofbakken gevuld met gebruikte mapito: 4 kleine bloempotten, 7 middelmaat (40 x 33 cm) bakken en 101 grote (39 x 71 cm) bakken. In de grote bakken hebben drie hennepplanten gestaan. In de middelmaat bakken hebben twee hennepplanten gestaan. In totaal hebben er 321 hennepplanten gestaan.
Kweekruimte 4: De ruimte had een afmeting van 4,3 x 3,7 meter. Ook in deze ruimte stonden de al eerder genoemde verschillende kunststofbakken gevuld met gebruikte mapito: 91 middelmaat (40 x 33 cm) bakken en 4 kleine bloempotten. In de middelmaat bakken hebben twee hennepplanten gestaan. In totaal hebben er 186 hennepplanten gestaan.
Aantal planten: In totaal hebben in de kweekruimten 787 hennepplanten gestaan. Het hele pand was ingericht voor de versnelde kweek van hennepplanten.
Stroomvoorziening: De stroomvoorziening van de hennepkwekerij is onderzocht door [naam 1] , fraude-inspecteur bij de netwerkbeheerder [benadeelde] , in aanwezigheid van ons, verbalisanten. Hierbij werd geconstateerd dat de stroomvoorziening ten behoeve van de hennepkwekerij illegaal werd afgenomen. Het bleek dat, de elektriciteitskabel welke alle kweekruimtes voorzag van stroom rechtstreeks aangesloten was op de hoofdkabel. De illegale aansluiting op de hoofdkabel bevond zich in de kelder. De hoofdkabel is als het ware afgepeld waarna de stroomkabels bloot kwamen te liggen. Op de blootliggende stroomkabels is de illegale aansluiting aangebracht. Hierna werden de kabels met zwarte tape omwikkeld.
De schriftelijke
aangifte van [benadeelde]vermeldt – zakelijk weergeven – het volgende:
Op 23 februari 2017 werd een hennepkwekerij met diefstal energie aangetroffen in het pand op het adres [adres 3] te Landgraaf. Bij controle van de netcomponenten (hoofdleiding, aansluiting en meetinrichting) van [benadeelde] en de installatie in de meterkast van het genoemde pand heeft de fraude-inspecteur [naam 1] een aftakking op de dienstleiding binnen aangetroffen. Er was een illegale aftakking gemaakt, binnen, op de aansluitleiding van Enexis, de leiding voorziet het betreffende pand van elektriciteit. De illegale aftakking liep buiten de meetinrichting van Enexis om naar de installatie (en de daarop aangesloten apparatuur) in het bezocht pand en voorzag deze van elektriciteit. Door buiten de meetinrichting om aan te sluiten is er meer vermogen beschikbaar dan contractueel is overeengekomen met de contractant. Deze aftakking is destijds bij het aansluiten van het perceel op het elektriciteitsnet niet door of in opdracht van Enexis aangebracht. Voor het maken van deze aftakking heeft Enexis geen toestemming verleend.
Mede aan de hand van de periode waarover dat dit plaatsvond, van 22 december 2016 tot 23 februari 2017 en de aangetroffen elektrische apparatuur in het pand werd een berekening gemaakt van de hoeveelheid gestolen / verduisterde energie. Het totaalbedrag van de schade van de weggenomen energie, arbeidskosten, materiaal en administratiekosten bedraagt € 4.632,27 vrij van B.T.W.
Verbalisanten [naam 4] en [naam 5] relateerden – zakelijk weergegeven – als volgt:
Op donderdag 16 februari 2017 omstreeks 09:10 uur stelden wij, verbalisanten, een onderzoek inzake de Opiumwet in pand
[adres 2] te Kerkradein.
In ruimte 1 (lege woonkamer, 1e verdieping) werd aangetroffen: een grote zwarte tas, met daarin vier grote gevulde plastic gesealde zakken, met daarin elk twee doorzichtige gripzakken, elk inhoudende een op hennep gelijkende stof. Na weging bleek dat in elke gripzaak 1000 gram hennep zat, in totaal dus
8000 gram.
In ruimte 2 (2e verdieping) werd aangetroffen: een grote zwarte gesealde plastic zak, met daarin twee doorzichtige gripzakken, elk inhoudende een op hennep gelijkende stof. Na weging bleek dat in elke gripzaak 1000 gram hennep zat, in totaal dus
2000 gram.
In ruimte 3 (2e verdieping) werd aangetroffen:
- een blauwe plastic zak, met daarin een zwarte gesealde zak, met daarin twee doorzichtige gripzakken, elk inhoudende een op hennep gelijkende stof. Na weging bleek dat in elke gripzaak 1000 gram hennep zat, in totaal dus
2000 gram;
- een blauwe plastic zak, met daarin een zwarte gesealde zak, met daarin twee doorzichtige gripzakken, elk inhoudende een op hennep gelijkende stof. Na weging bleek dat in de gripzakken 1000 gram en 320 gram hennep zat, in totaal dus
1320 gram;
- een zwarte gesealde plastic zak, met daarin twee doorzichtige gripzakken, elk inhoudende een op hennep gelijkende stof. Na weging bleek dat in de gripzakken 750 gram en 80 gram hennep zat, in totaal dus
830 gram.
De netto totaal aangetroffen hennep in pand [adres 2] te Kerkrade bedroeg 14.150 gram hennep.
In de woning [adres 2] te Kerkrade werden aangetroffen
[naam 6], geboren op [geboortedatum 1] te [geboortedatum 1] (Duitsland) en [naam 7] , geboren op [geboortedatum 2] te [geboorteplaats 2] (Duitsland).De verhuurder van het pand vertelde de politie telefonisch dat hij het pand ter beschikking had gesteld aan [naam 6] .
Verdachte [verdachte] verklaarde op 22 maart 2017 – zakelijk weergegeven – als volgt:
U houdt mij voor dat ik verdacht word van het telen van hennep en diefstal van elektriciteit op het adres [adres 3] te Landgraaf en dat ik ook word verdacht van het voorhanden hebben van softdrugs op 16 februari 2017 op het adres [adres 2] te Kerkrade.
Ik heb op het adres [adres 3] te Landgraaf een hennepplantage gemaakt. Ik heb daar een keer een hennepplantage gedaan. Dat wat ik van de [adres 3] te Landgraaf geoogst heb, heb ik op de [adres 2] te Kerkrade bij een vriend neer gelegd. (…) Dat waren 14 kilo (…) Er was nog iets wat achtergebleven is op de [adres 3] te Landgraaf dat wat ik niet meegenomen had. (…) Iets meer dan een kilo. (…) Ik heb aan [naam 6] gevraagd om de hennep te bewaren.
Verdachte [verdachte] verklaarde op de terechtzitting d.d. 26 juni 2019 ook – zakelijk weergegeven – als volgt:
Ik blijf erbij dat de hennepkwekerij op de [adres 3] in Landgraaf van mij was. Ik heb daarbij hulp gehad. Een persoon heeft geholpen om de spullen naar binnen te brengen, bij de opbouw en bij het snijden van de hennep.
De elektriciteit voor de hennepkwekerij op de [adres 3] in Landgraaf heb ik helemaal alleen aangelegd.
De geoogste hennep heb ik medio februari 2017 naar de [adres 2] in Kerkrade gebracht.
3.3.2Overwegingen van de rechtbank
Net als de standpunten van de officier van justitie en de verdediging acht de rechtbank op grond van de hiervoor weergegeven bewijsmiddelen wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte:
- samen met een ander hennep heeft geteeld in het pand aan de [adres 3] in Landgraaf;
- daarvoor (alleen, niet samen met een ander) de elektriciteit heeft gestolen;
- samen met een ander 14.150 gram hennep aanwezig heeft gehad in het pand aan de [adres 2] in Kerkrade.
Aantal planten hennepteelt
Overeenkomstig de stelling van de politie acht de rechtbank wettig en overtuigend bewezen dat sprake was van ongeveer 787 hennepplanten, zoals ook ten laste is gelegd. Daartoe overweegt zij als volgt.
Verdachte heeft ter zitting verklaard dat hij 550 planten zou hebben gekocht, waarvan er zo’n 515 zijn opgekomen en waarvan er uiteindelijk zo’n 50 à 60 zijn doodgegaan. De raadsman heeft tevens naar voren gebracht dat het goed mogelijk was dat in de grote bakken slechts twee in plaats van drie en in de middelmaat bakken slechts een in plaats van twee hennepplanten hebben gestaan.
De rechtbank acht beide stellingen niet aannemelijk. De politie heeft uitvoerig omschreven wat voor bakken zij hebben aangetroffen. In het dossier bevindt zich bovendien een foto waarop de drie maten bakken te zien zijn (pg. 182 van het dossier [adres 3] ): een grote zwarte bak, waarin een witte en een kleinere zwarte bak staan. Op een andere foto (pg. 201) zijn volgens het bijschrift zichtbaar twee kleine (zwarte) plantenpotten, die samen ongeveer dezelfde oppervlakte innemen als een middelmaat kweekbak. Gelet hierop acht de rechtbank het niet aannemelijk dat de hoeveelheid planten per bak en daarmee de totale hoeveelheid planten anders is dan de politie heeft aangegeven. De rechtbank voelt zich hierin gesterkt door de aangetroffen stekkentrays, met een totale capaciteit van 1.386 stekken.
Medeplegen aanwezig hebben hennep
De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat verdachte de op de [adres 2] in Kerkrade aangetroffen 14.150 gram hennep samen met medeverdachte [naam 6] aanwezig heeft gehad. Daartoe overweegt zij als volgt.
Verdachte heeft bij de politie verklaard dat hij aan [naam 6] heeft gevraagd om de hennep te bewaren, maar ter zitting ontkende verdachte dit tegen de politie verklaard te hebben en niet te weten waarom dit zo geverbaliseerd was. Verdachte verklaarde ter zitting daarentegen dat [naam 6] hem de sleutel van de woning had gegeven teneinde die te (laten) schilderen en dat verdachte vervolgens – toen [naam 6] naar Griekenland was – ongevraagd de hennep in de woning heeft gezet.
De rechtbank acht deze verklaring niet aannemelijk. De rechtbank ziet geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat de vertaling van verdachtes verklaring of de verbalisering daarvan onjuist is. De rechtbank ziet ook niet in wat verdachte dan anders verklaard zou kunnen hebben bij de politie en verdachte geeft daarvoor ook geen enkele logische verklaring. De rechtbank schuift de verklaring die verdachte ter zitting hierover heeft gelegd dus als niet aannemelijk terzijde en houdt verdachte aan zijn verklaring bij de politie.