S. [naam commercieel directeur] , van beroep commercieel directeur belast met de import en export van Baroni, voor 45% aandeelhouder van de firma, heeft als getuige gehoord verklaard, voor zover relevant:
“(…) [naam directeur] en ik doen al ongeveer 4 jaar zaken met elkaar. Ik nam dan rond 9-10 uur ‘s ochtends rechtstreeks telefonisch contact op met [naam directeur] . Ik noemde dan welke producten ik had tegen welke prijs. [naam directeur] belde mij dan tussen 11 en 12 terug of de koop doorging. (…) Als een product niet in orde was, werd het product niet ingeladen. Aanvankelijk handelde ik met [naam directeur] op een andere naam, maar vanaf ongeveer oktober 2016 heeft hij gevraagd of de factuur op naam van [gedaagde] kon worden gesteld. De facturen waar het hier om gaat, waren één van de eerste facturen op die naam. De prijs voor de producten werd bepaald op basis van de markt: vraag en aanbod. Voor de twee facturen waar het hier om gaat, waren de producten afkomstig uit Marocco. De producten bevonden zich (toev. Rb: in
) Perpignan. (…) Ook die prijs is marktconform bepaald. De afspraken werden mondeling gemaakt. De schriftelijke bevestiging daarvan bestond uit de transportbonnen en de facturen die van de kant van Baroni aan [gedaagde] werden gestuurd. Deze documenten werden door een medewerker van Baroni verzonden.
U houdt mij voor de transportbonnen met de nummers 8998 en 9190 die zijn overgelegd als productie 1 bij dagvaarding en de transportbonnen met dezelfde nummers die zijn overgelegd als productie 1 en 2 zijdens [gedaagde] . Op de bonnen die zijdens [gedaagde] zijn overgelegd staat geen bedrag vermeld. Dat komt omdat deze bonnen direct werden gebruikt voor het transport. De bonnen die bij dagvaarding zijn overgelegd en die wel een bedrag bevatten zijn van een dag later. Ik heb beide bonnen aan [gedaagde] gestuurd. U wijst mij erop dat op de bonnen die zijn overgelegd bij dagvaarding onder het kader met de adressering de vermelding #$ 81.523,20# staat. Dit is het totaalbedrag dat [gedaagde] aan mij verschuldigd was. Dit bedrag wordt automatisch toegevoegd en kan variëren naargelang de dag waarop het geprint is. (…)
Toen betaling uitbleef, heb ik op alle manieren contact gezocht met [gedaagde] , maar ik kreeg geen reactie, noch op kantoor, noch via zijn mobiel, en noch via WhatsApp. De eerste reactie was een mail van 29 november 2016. Daarin schreef [gedaagde] dat het resultaat niet oké was, omdat op de verpakking stond: geïmporteerd door Baroni. [gedaagde] stelt in die mail ook 2 alternatieve prijzen voor. Ik heb daarop geantwoord dat ik die prijs niet kon accepteren, en dat [gedaagde] vooraf al op de hoogte was van de tekst op de verpakking. Enige tijd later kwam als bezwaar dat de producten niet in orde waren en pas als laatste (na in totaal ongeveer 3 maanden) maakte hij bezwaar tegen de prijs. (…)
Voor de twee leveringen waar het hier om gaat is een vaste prijs afgesproken, zoals vermeld
in de facturen. Ik heb met [gedaagde] alleen maar vaste prijzen afgesproken, maar wij handelden
ook nog niet zo lang op deze manier met elkaar. Eigenlijk hebben wij alleen de facturen die
in deze procedure zijn ingebracht samen gehandeld. Zoals ik al vertelde: als we belde hadden we het over de prijzen, de bevestiging volgde later op de ochtend. Ik heb aantekeningen gemaakt van de telefoongesprekken in mijn agenda. Die kan ik desgewenst opzoeken. De administratieve afhandeling van de transportbonnen en de facturen werd bij Baroni verzorgd door [naam werknemer] of [naam werkneemster] . De stelling van [gedaagde] dat Baroni met een partij in zijn maag zou hebben gezeten klopt niet, [gedaagde] heeft mij pas achteraf verteld dat er problemen waren bij de Russische douane in verband met de vermelding ‘Baroni Italië’ op de verpakking. (…)”.