2.25.Bij aangetekende brief van 25 oktober 2017 stellen MSB c.s. [eisers] andermaal in kennis van het besluit van het bestuur van MSB tot opzegging van de Ledenovereenkomst en daarmee het lidmaatschap met [eiser sub 1] en met [eiseres sub 2] . Er wordt ditmaal evenwel een opzegtermijn van zes maanden in acht genomen, zodat de Ledenovereenkomst eindigt op 25 april 2018.
De brief houdt in, voor zover relevant:
“(…)
Artikel 14 van de Ledenovereenkomst bevat een non-concurrentiebeding. Artikel 14.3 bepaalt dat het Lid en de Medisch Specialist zich, behoudens voorafgaande schriftelijke toestemming van het MSB en met in acht name van eventuele reeds verstrekte goedkeuringen voor ten tijde van het ondertekenen van de Ledenovereenkomst bestaande participaties, onthoudt van directe of indirecte participatie in een zorgaanbod binnen of buiten de onderneming van het MSB en een Opdrachtgever dat concurreert met het zorgaanbod van het MSB of een Opdrachtgever.
Artikel 15.1 van de Ledenovereenkomst legt het Lid en de Medisch Specialist een geheimhoudingsplicht op (…).
De Ledenovereenkomst bevat een aantal opzeggingsgronden. In het kader van deze opzegging zijn de volgende opzeggingsgronden van belang. Bij schending van artikel 14.3 van de Ledenovereenkomst is het MSB op grond van artikel 5.1 lid 1 sub g[de rechtbank leest “artikel 5.1 aanhef en sub g”]
bevoegd de Ledenovereenkomst op te zeggen. Ook in geval van schending van de geheimhoudingsplicht als bedoeld in artikel 15 van de Ledenovereenkomst is het MSB op grond van artikel 5.1 lid 1 sub g[de rechtbank leest “artikel 5.1 aanhef en sub g”]
bevoegd de Ledenovereenkomst op te zeggen. Op grond van artikel 5.1 lid e[de rechtbank leest “artikel 5.1 aanhef en sub e”]
bestaat een grond voor opzegging van de Ledenovereenkomst als sprake is van een gebrek aan samenwerking binnen het MSB en binnen de onderneming van Zuyderland.
De Samenwerkingsovereenkomst is de overeenkomst tussen het MSB en Zuyderland, die ertoe strekt dat het MSB in opdracht van Zuyderland medisch specialistische zorg levert. Artikel 18 lid 2 van de Samenwerkingsovereenkomst bepaalt dat het MSB en zijn leden zich zonder schriftelijke toestemming zullen onthouden van directe of indirecte participatie in een zorgaanbod dat concurreert met het zorgaanbod van Zuyderland. Via de Ledenovereenkomst rust deze verplichting ook op u.
(…)
In de brief van 30 november 2016 aan mr. Louws, raadsvrouw van DCP, die ook is verstuurd naar de radiologen werkzaam in Mitralis, is uiteengezet dat bij gebreke van overeenstemming over overdracht van het Mitralis-belang van DCP aan Zuyderland, Zuyderland in samenwerking met het MSB vanaf 2017 de eerstelijns diagnostische zorg zelf ter hand zal nemen en niet langer uitbesteedt aan Mitralis. De activiteiten in Mitralis op het gebied van eerstelijns diagnostiek waren daarmee van 1 januari 2017 concurrerend met die van het MSB en Zuyderland. (…)
Om die reden stond het medisch specialisten verbonden aan het MSB sinds 1 januari 2017 niet langer vrij werkzaam te zijn in Mitralis. U heeft niet kenbaar gemaakt dat u het hier niet mee eens was. De Ondernemingskamer heeft in de beschikking van 4 mei 2017 geoordeeld dat dat standpunt niet onredelijk was.
(…)
U bent na 1 januari 2017 desondanks als radioloog werkzaam geweest in Mitralis. U heeft dit gedaan terwijl u hiervoor geen toestemming heeft gevraagd en het u onmiskenbaar duidelijk moet zijn dat indien u dat wel had gedaan, het MSB en Zuyderland u daarvoor geen toestemming zouden hebben verleend.
In het zienswijzegesprek van 21 maart 2017 hebt u aangegeven dat u niet langer in Mitralis werkt als radioloog; “[c]onform wens is Mitralis volledig ontvlochten en daar werken 9 buitenstaanders radiologen, dus ik werk helemaal niet meer in Mitralis dat was fade in, fade out (…). En werk ik daar helemaal niet meer en ben ik volledig succesvol geïntegreerd en ik doe nog alleen het management conform wens van Zuyderland en de Stichting ZBC.” Ook in de kort geding procedure van 7 september 2017[rechtbank: de dag van de mondelinge behandeling, geleid hebbende tot het genoemde kort geding vonnis van 15 september 2017]
gaf uw raadsvrouw aan dat u “op dit moment (...) (uitsluitend) als radioloog werkzaam [bent] voor MSB binnen Zuyderland.”
Die verklaring strijdt met de feiten. Uit de administratie van Mitralis blijkt in ieder geval dat u op en na 21 maart 2017 volop in Mitralis werkzaam bent geweest als radioloog. U heeft in 2017 circa 3.300 verslagen in Mitralis gemaakt. Een dagproductie van een radioloog is circa 90 verslagen. Dat levert dus 36 dagen werk op met dienovereenkomstige inkomsten in Mitralis.
Wij hebben kunnen vaststellen dat u in strijd met artikel 14 van de Ledenovereenkomst tot eind mei 2017 als radioloog werkzaam bent geweest in Mitralis. Langs die weg heeft u het concurrentiebeding geschonden en heeft u daarover bovendien gelogen. Dit vormt een grond voor de opzegging van de Ledenovereenkomst.
(…)
Door of namens Mitralis, waar u tot 1 juni 2017 bestuurder van was, is bovendien in december 2016/januari 2017 een verzoek aan de Nederlandse Zorgautoriteit gedaan (“NZa”) om handhavend op te treden in verband met de wijze waarop CZ, de grootste zorgverzekeraar in het verzorgingsgebied van Zuyderland, eerstelijns diagnostische zorg exclusief bij Stichting Zuyderland ZBC heeft ingekocht. Dat zou in strijd zijn met de zorgplicht van CZ. CZ heeft die eerstelijns zorg inderdaad exclusief ingekocht bij Zuyderland ZBC, die de uitvoering daarvan heeft uitbesteed aan Zuyderland. Zuyderland schakelt het MSB in.
De NZa heeft het handhavingsverzoek afgewezen, tegen welk besluit bezwaar is gemaakt. Daarbij is echter wel gebleken dat de NZa kon beschikken over vertrouwelijke informatie over Zuyderland. Hoewel het MSB gelet op de haar ter beschikking staande informatie niet verwacht dat de NZa maatregelen zal treffen, levert een dergelijk handhavingsverzoek een ernstige schending op van het anti-concurrentiebeding. Een dergelijk verzoek beoogt naar de aard van de zaak of heeft tot voorzienbaar gevolg dat Zuyderland, en daarmee het MSB, schade lijdt.
Daarmee heeft u geprobeerd een situatie in het leven te roepen waarin u werkzaamheden die u in opdracht van het MSB verricht, bij het MSB weghaalt en in Mitralis onderbrengt. Dat verlies zou u niet raken omdat u als radioloog, bestuurder en indirect aandeelhouder van Mitralis van die omzetverschuiving zou profiteren.
Het MSB kwalificeert dit als een ernstige schending van het concurrentiebeding en de geheimhoudingsplicht zoals die hiervoor onder het juridisch kader uiteengezet zijn.
Hierover heeft het MSB met u op 31 januari 2017 en 21 maart 2017 gesproken.
Tijdens ons overleg op 31 januari 2017 heeft u op de vraag of u als bestuurder van Mitralis de NZa heeft gevraagd handhavend op te treden richting CZ in krachtige bewoordingen ontkennend geantwoord (…). Op de vraag of u iemand opdracht heeft gegeven, heeft u in eerste instantie niet willen antwoorden (…), maar later in het gesprek heeft u op de expliciete vraag of u opdracht heeft gegeven aan iemand anders om een handhavingsverzoek te doen, dat alsnog ontkend.
(…)
U heeft ook uw raadsvrouw op pad gestuurd met de boodschap dat u niets met het handhavingsverzoek te maken had. Zij heeft op 21 maart 2017 gezegd: “ [eiser sub 1] heeft geen verzoek bij de NZa gedaan om te handhaven, waarmee hij heeft beoogd zijn opdrachtgevers (MSB en Zuyderland) direct nadeel te berokkenen.”
Uw ontkenningen en die van uw raadsvrouw[waren]
zo krachtig en beslist, dat alhoewel het onwaarschijnlijk leek dat u er niets mee te maken had, het zonder aanvullend bewijs onzorgvuldig werd geacht de Ledenovereenkomst op te zeggen.
Dat bewijs is boven water gekomen in het kader van het door Zuyderland verrichte due diligence onderzoek bij Mitralis. Daarbij zijn declaraties van Maverick aan Mitralis ten bedrage van circa € 70.000,- aangetroffen.
Nadere bestudering van die declaraties bevestigt onze aanvankelijke twijfels ten aanzien van uw verklaringen. Uit de declaraties blijkt dat de werkzaamheden verricht door Maverick advocaten voor Mitralis betrekking hebben op het NZa handhavingsverzoek, dat u daarbij blijkens de facturen persoonlijk betrokken bent geweest en dat Mitralis daar de opdrachtgever van is. Met de afkorting “ [eiser sub 1] ” op de facturen van Maverick wordt uw naam bedoeld. Er kan derhalve geen twijfel over bestaan dat u betrokken bent geweest bij het handhavingsverzoek van de NZa als opdrachtgever.
Daarmee staat, naast de reeds overvloedig aanwezige overige aanwijzingen, onomstotelijk vast dat u het concurrentiebeding hebt geschonden en daarover herhaaldelijk en glashard hebt gelogen. Op grond daarvan komen wij tot een opzegging van de Ledenovereenkomst.
(…)
Artikel 15.1 van de Ledenovereenkomst legt u een geheimhoudingsplicht op ter zake van informatie betreffende het MSB en/of de door het MSB gedreven onderneming waarvan zij weten of vermoeden, of redelijkerwijs moeten weten of vermoeden dat deze informatie geheim of vertrouwelijk is, dan wel informatie waarvan zij kunnen verwachten dat de verspreiding daarvan de Leden en/of het MSB schade kunnen berokkenen.
De NZa heeft bij de behandeling van het handhavingsverzoek gebruik gemaakt van gegevens die Zuyderland betreffen en die niet openbaar zijn. Uit documenten van de NZa hebben wij afgeleid dat Mitralis een gesprek heeft gevoerd met de NZa. Daarbij is de NZa onder meer gemeld dat:
• de (spoed)zorg niet beschikbaar zou zijn en de kwaliteit en bereikbaarheid niet geborgd zouden zijn, dan wel verslechterd zijn;
• huisartsen niet in staat zijn om mammografie op de locatie Heerlen in te plannen omdat het systeem niet werkt;
• Zuyderland in de zomer van 2016 niet kon voldoen aan de NWR-norm die inhoudt dat 90% van de verslagen binnen 24 uur beschikbaar is.
Dit betreft geen openbare informatie die de NZa bekend kan zijn uit openbare bronnen. De NZa kan die informatie redelijkerwijs alleen hebben verkregen via u. Bovendien is dit informatie waarvan u had moeten weten dat deze informatie geheim of vertrouwelijk is, althans informatie is waarvan u kan verwachten dat de verspreiding daarvan de leden, het MSB en Zuyderland schade kan toebrengen. Het spreekt voor zich dat dergelijke informatie over de continuïteit van zorg niet op deze manier bij de toezichthouder terecht moet komen.
(…)
Naar aanleiding van de uitspraak van de voorzieningenrechter van 15 september 2017 heeft het MSB zich echter opnieuw moeten beraden op de wijze waarop het de Ledenovereenkomst met u zou opzeggen met minimalisering van het risico op het verbeuren van dwangsommen. Op grond daarvan neemt het MSB het navolgende besluit:
● Het MSB zegt het lidmaatschap en de Ledenovereenkomst met u en uw vennootschap [eiseres sub 2] B.V. op met inachtneming van een opzegtermijn van zes maanden.
Het besluit tot opzegging van de Ledenovereenkomst berust op de volgende grondslagen:
● Artikel 5.1 sub g[de rechtbank leest “artikel 5.1 aanhef en sub g”]
: u heeft de verplichtingen genoemd in art. 14.3 niet in acht genomen. In de eerste plaats heeft u als radioloog werkzaamheden verricht in Mitralis terwijl u wist dat zulks een schending opleverde van het concurrentiebeding. U heeft over uw werkzaamheden leugenachtige verklaringen afgelegd. In de tweede plaats heeft u als bestuurder van Mitralis de NZa verzocht handhavend op te treden jegens CZ welk verzoek, indien toegewezen, schade zou hebben veroorzaakt bij het MSB (en Zuyderland). Ook over dit verzoek aan de NZa heeft u bij herhaling leugenachtige verklaringen afgelegd.
● U heeft voorts uw geheimhoudingsplicht geschonden door informatie te verspreiden waarvan u kon verwachten dat die het MSB (en Zuyderland) schade zou berokkenen.
De vakgroep is in verband met het eerdere besluit tot opzegging (14 juli 2017) op 13 juli 2017 in de gelegenheid gesteld zijn visie hierop te geven. Het MSB heeft de vakgroep niet opnieuw in de gelegenheid gesteld zijn visie te geven, omdat aan deze opzegging geen nieuwe feiten of omstandigheden ten grondslag zijn gelegd.
Met inachtneming van het voorgaande zegt het MSB op grond van artikel 5.4 van de Ledenovereenkomst met deze brief de Ledenovereenkomst op. Daarbij neemt het MSB een opzegtermijn van zes maanden in acht. Deze termijn vangt aan per datum van deze brief. Uw Ledenovereenkomst met het MSB eindigt derhalve op 25 april 2018. (…)”.