3.3Het oordeel van de rechtbank
De toepasselijke regelgeving
Artikel 79 van de Wet personenvervoer 2000 bepaalt dat er bij of krachtens algemene maatregel van bestuur regels kunnen worden gesteld over de inrichting en uitrusting en dat deze ook betrekking kunnen hebben op de aanwezigheid van apparatuur en voorzieningen ter registratie van ritten, tarieven, prijzen en arbeids- en rusttijden. Van deze mogelijkheid is onder meer gebruik gemaakt in het Besluit personenvervoer 2000 en de Regeling.
Op grond van artikel 79 lid 1 Besluit personenvervoer 2000 dient een vervoerder er zorg voor te dragen dat in een auto waarmee taxivervoer wordt verricht een op correcte wijze functionerende boordcomputer aanwezig is waarvoor een typegoedkeuring is verleend, als bedoeld in artikel 22, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994. Het doel van de boordcomputer is de digitalisering van onder meer de ritadministratie als vastgelegd in het Besluit personenvervoer 2000.
Artikel 22 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 schrijft voor dat een typegoedkeuring door Dienst Wegverkeer wordt verleend indien o.a. de boordcomputer heeft voldaan aan bij ministeriele regeling vastgestelde eisen.
Deze eisen zijn vastgelegd in de Regeling specificaties en typegoedkeuring boordcomputer taxi met de daarbij behorende bijlagen (hierna: de Regeling). Deze regeling geldt met ingang van 1 oktober 2010 en schrijft voor aan welke eisen een boordcomputer voor taxi’s moet voldoen. In artikel 31 staat bijvoorbeeld dat de boordcomputer is voorzien van beveiligingsfuncties die de juiste en betrouwbare werking van de boordcomputer waarborgen en dat deze moeten voldoen aan de beveiligingseisen in bijlage 1.
Per 1 april 2015 is de Regeling gewijzigd. De wijzigingen worden in de toelichting in grote lijnen beschreven. Als eerste wordt het proces voor certificeren, typegoedkeuren, updaten, registreren en inspecteren van boordcomputer taxi software gewijzigd. In de tweede plaats bevat de wijziging van de Regeling op een aantal punten een verduidelijking naar aanleiding van vragen en opmerkingen van fabrikanten. Ten slotte zijn er wijzigingen doorgevoerd die onder meer bestaan uit:
– een verruiming van de specificaties voor niet eerder voorziene praktijksituaties;
– het beter ordenen van door de boordcomputer taxi weer te geven informatie;
– het vereenvoudigen van de controle van de authenticiteit van de gegevenslevering vanuit de chauffeurskaart gedurende een inspectie;
– het verduidelijken of wegnemen van onduidelijkheden of ruimte voor eigen interpretatie bij de opbouw van uit boordcomputer- en systeemkaarten overgenomen gegevens, gegevensleveringen en de elektronisch te ondertekenen delen daarvan.
Uit artikel 36 Regeling specificaties en typegoedkeuring boordcomputer taxi volgt dat een typegoedkeuring voor een boordcomputer van rechtswege vervalt zodra voor de registratie, verkoop of in het verkeer brengen van nieuwe boordcomputers zwaardere eisen van kracht worden, tenzij één van de uitzonderingsgronden van toepassing is. Op grond van een overgangsregeling bij de wijzingen van de Regeling werden de wijzigingen pas per 1 juli 2016 van toepassing voor boordcomputers die vóór 1 april 2015 waren aangeschaft.
Artikel 80 Wet personenvervoer 2000 bepaalt dat het verboden is taxivervoer te verrichten in strijd met de bij of krachtens artikel 79 gestelde regels.
Op grond van artikel 1 onder 4° van de Wet op de economische delicten is overtreding van artikel 80 Wet personenvervoer 2000 en overtreding van de krachtens artikel 79 Besluit personenvervoer 2000 gestelde regels een economisch delict.
De feiten
De Inspectie Leefmilieu en Transport heeft de taxi van de [naam eenmanszaak verdachte] , de eenmanszaak van de verdachte, gecontroleerd op 3 maart 2018 om 23.42 uur. Daarbij werd geconstateerd dat de boordcomputer was gefabriceerd door Chess eT International B.V. in 2014, voorzien van de softwareversie 1.3.04 met goedkeuringsnummer NL*/11225*10/11225*0001*03. Gerelateerd wordt dat de typegoedkeuring van deze boordcomputer is vervallen. Uit de gegevens van de Rijksdienst voor het wegverkeer blijkt dat de typegoedkeuring voor het nummer NL*/11225*10/11225*0001*03 geldig was tot 1 juli 2016. Uit de gegevens van de boordcomputer bleek dat de verdachte op 03 maart 2018 om 15:23 uur was aangevangen met zijn dienst.
De verdachte heeft tijdens de zitting van 22 november 2018 verklaard dat hij vanaf het moment dat de boordcomputers verplicht werden, een boordcomputer in zijn taxi heeft gehad. Voor de aanschaf heeft hij € 600,- subsidie ontvangen.
Uit de brief van de inspectie leefomgeving en Transport van 8 juni 2018 blijkt dat de verdachte gegevens heeft verstrekt, waaruit blijkt dat zijn administratie over de periode maart 2016 in orde is en hij inmiddels over een goede softwareversie beschikt.
Beoordeling en conclusie
De verdachte beschikte bij de controle op 3 maart 2018 niet over een boordcomputer met een typegoedkeuringsnummer die voldeed aan de per 1 april 2015 gewijzigde specificaties voor de boordcomputer van een taxi.
De ‘Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van 20 maart 2015, nr. IENM/BSK-2015/35270, houdende wijziging van de Regeling specificaties en typegoedkeuring boordcomputer taxi en de Regeling erkenning werkplaatsen boordcomputer taxi’ die op 1 april 2015 in werking is getreden, bevat een overgangsbepaling. Artikel III bepaalt dat de boordcomputer die niet voldoet aan de gewijzigde regeling tot 1 juli 2016 aangemerkt wordt als functionerend op correcte wijze als bedoeld in artikel 79, eerste lid, van het Besluit personenvervoer 2000, indien deze boordcomputer voldoet aan genoemde regeling, zoals die luidde tot bedoeld tijdstip van inwerkingtreding. In de toelichting is aangegeven dat de periode tot 1 juli 2016 nodig is om te waarborgen dat alle bestaande boordcomputers aan deze (aanvullende) technische eisen kunnen voldoen. Uit het wijzigingsbesluit zelf en de toelichting daarop blijkt dan ook dat de gewijzigde regels een verzwaring van de eisen opleveren, waardoor de eerder gegeven typegoedkeuring op grond van artikel 36 van de Regeling van rechtswege verviel. Dat correspondeert met de gegevens van de instantie die verantwoordelijk is voor de typegoedkeuring, de Rijksdienst voor het wegverkeer. Hieruit blijkt ook dat de typegoedkeuring NL*/11225*10/11225*0001*03 tot 1 juli 2016 geldig was.
Dat de boordcomputer nog gegevens correct registreerde, betekent dus niet dat de verdachte voldeed aan zijn verplichting op grond van artikel 79 van het Besluit Personenvervoer 2000.
Hieruit volgt dat het ten laste gelegde wettig en overtuigend is bewezen.