2.1De rechtbank gaat uit van de volgende vaststaande feiten.
a. C2CP B.V. is in staat van faillissement verklaard bij vonnis van 1 april 2014. De aandelen in de failliet werden gehouden door FHG en betwisters.
b. FHG heeft, voor zover hier van belang, bij de curator in het faillissement van C2CP (hierna de curator) twee vorderingen ter verificatie ingediend. Eén vordering van € 450.816,22 uit hoofde van door FHG van de Triodosbank overgenomen kredietverleningsovereenkomsten gesloten tussen Triodosbank en C2CP (hierna “de cessievordering”). De andere vordering bedraagt € 119.535,31 en is gegrond op een door FHG gestelde voorfinanciering van pallets door haar verleend aan C2CP (hierna “de palletvordering”). Betwisters, ook crediteuren in het faillissement van C2CP, hebben zich verzet tegen de verificatie van die vorderingen. De rechter-commissaris in het faillissement van C2CP heeft partijen verwezen naar de zitting van deze rechtbank van 4 oktober 2017.
c. De als productie 12 conclusie van repliek overgelegde notulen van de AVA van C2CP d.d. 25 juli 2013 houden in, voor zover relevant:
i. “(…)
Agendapunt 3 (…)
in verband met de maandafsluiting komt de heer [naam 1] alle FHG pallets tellen en de heer [naam aandeelhouder/bestuurder] levert een lijst aan met een overzicht van verkochte pallets.
FHG stuurt conform eerder gemaakte afspraken een rekening m.b.t. de door C2CP verkochte pallets uit de FHG voorraad.
(…)”.
d. De als productie 13 bij conclusie van repliek overgelegde e-mailwisseling tussen [naam chief executive officer] , Chief Executive Officer van FHG en [naam aandeelhouder/bestuurder] (aandeelhouder/bestuurder van KetteSmeets) houdt in, voor zover van belang:
“(…)
Verzonden: woensdag 31 juli 2013 9:21
(…)
Onderwerp: Voorraad FHG
(…)
Op donderdag 25 juli jl. heeft C2CP tijdens de AVA bijgevoegd overzicht verstrekt van de verkopen uit de voorraad van FHG sinds 22 mei 2013. Graag zou ik daar een nadere toelichting op ontvangen.
WORDT VERZORGD VANAF 19 AUGUSTUS NA MIJN VAKANTIE!
Eerder dit jaar heeft FHG 9.600 pallets gekocht van C2CP. Daarbij is afgesproken dat FHG in beginsel bereid zou zijn de pallets terug te verkopen aan C2CP. Voor een verkoop van pallets door FHG aan C2CP is uiteraard (voorafgaande) instemming van FHG vereist. C2CP is niet bevoegd zonder medewerking van FHG pallets die eigendom zijn van FHG te verkopen aan derden.
NIET WAAR!
Bovendien is afgesproken dat eerst de voorraad van C2CP wordt verkocht alvorens de voorraden van FHG worden aangeboden en is afgesproken dat pas nieuwe voorraden worden geproduceerd nadat eerst de voorraad van C2CP is verkocht en vervolgens - met medewerking van FHG - de voorraad van FHG is verkocht.
NIET WAAR!
Gelet op het voorgaande heb ik mijn collega [naam 1] gevraagd een inventarisatie te maken van de bij C2CP aanwezige voorraad pallets. Omdat de pallets van FHG niet als zodanig zijn gekenmerkt heeft [naam 1] de volledige fysiek aanwezige voorraad pallets geteld. Deze voorraadtelling heeft afgelopen vrijdag plaatsgevonden. Volgens [naam 1] liggen circa 10.350 pallets op voorraad verspreid over twee locaties, qua volume nagenoeg gelijk aan de voorraadtelling van C2CP op 8/7.
NIET CONFORM AFSPRAAK ZOALS GEMAAKT TIJDENS AVA!
Nu C2CP niet aan FHG het verzoek heeft gedaan om aan FHG toekomende pallets over te nemen en thans nog voldoende voorraad pallets bij C2CP aanwezig is, kan het niet anders zijn dan dat geen leveringen hebben plaatsgevonden uit de voorraad van FHG. Deze vaststelling is overigens in lijn met de crediteurenlijst die in de laatste AvA is overhandigd, op welke lijst geen vordering van FHG is opgenomen voor (recent) aan C2CP geleverde pallets.
NIET AKKOORD!
In het bijgevoegde overzicht dat op 25 juli jl. door C2CP is verstrekt wordt aangegeven dat in totaal 2.734 pallets uit de voorraad van FHG zouden zijn verkocht (waardoor de voorraad pallets van FHG nog maar 6866 zou bedragen). Gelet op de gemaakte afspraken en de hoeveelheid pallets die zich thans nog bij C2CP bevindt kan dit niet juist zijn. Op dit moment is mij onvoldoende duidelijk welke specifieke pallets eigendom zijn FHG en welk van C2CP. Uiteraard blijft FHG bereid haar voorraad conform de gemaakte afspraken aan C2CP te verkopen, waarbij FHG genoegen neemt met de eerder overeengekomen stukprijs.
HET IS DOOR FHG ALS VERPLICHTING GENOEMD DAT C2CP DE AAN FHG VERKOCHTE PALLETS ALS EERSTE ZOU VERKOPEN!
INDIEN ER BIJ FHG DE BELANGSTELLING BESTAAT OM HET BESTUUR VAN C2CP OVER TE NEMEN DAN IS FHG ER VRIJ IN EEN PASSEND VOORSTEL TE DOEN!
OOK IS FHG VRIJ DE VERWORVEN AANDELEN TERUG AAN TE BEIEDEN!
NAMENS KETTESMEETS BV [naam aandeelhouder/bestuurder] EN TEVENS NAMENS BLENCHI BV, [naam 2]
Ik zie jullie reactie graag tegemoet.
Met vriendelijke groet / Kind regards,
[naam chief executive officer]
Chief Executive Officer”.
ii. [naam aandeelhouder/bestuurder] antwoordt op 31 juli 2013 15:13:12:
“
Geachte mevrouw [naam chief executive officer] , beste [naam chief executive officer] ,
Tijdens de laatst ava is afgesproken e.e.a. beter te formaliseren.
Dat houd dus tevens in dat we ons ALLEN en dus ook FHG aan de gemaakte afspraken dienen te houden.
Afspraak is dat FHG facturen stuurt over de verkochte aantallen tegen dezelfde prijs als geleverd.
Zie verder mijn reactie beneden.(noot rechtbank: die reactie bestaat uit, zo begrijpt de rechtbank, de hiervoor onder i in hoofdletters afgedrukte tekst)
Met vriendelijke Groet,
[naam aandeelhouder/bestuurder] , bestuurder C2CP bv en KetteSmeets bv”.
e. De als productie 14 conclusie van repliek overgelegde notulen van de AVA van C2CP d.d. 20 augustus 2013 houden in, voor zover relevant:
“(…)”.
De afspraak rond de verkoop van pallets uit de voorraad die aangekocht is door FHG is
onduidelijk gebleken. FHG verwacht dat zij op de hoogte gesteld wordt wanneer er pallets uit hun voorraad verkocht worden. De bestuurders van C2CP leggen de gemaakte afspraak uit dat er pallets verkocht kunnen worden en dat FHG dan de kostprijs + 10% terugbetaald krijgt via een in te dienen rekening. Er wordt afgesproken dat C2CP zich meldt bij FHG als er pallets uit hun voorraad worden verkocht, FHG een rekening stuurt en betaald krijgt wanneer de desbetreffende klant heeft betaald. Overigens wordt deze discussie in de toekomst uit de AV gehouden. (…)”.
f. Op 28 augustus 2013 stuurt [naam chief financial officer] , Chief Financial Officer van FHG, een e-mailbericht aan [naam aandeelhouder/bestuurder] en [naam 2] . [naam aandeelhouder/bestuurder] beantwoordt dit bericht bij e-mailbericht van 29 augustus 2013 door in het door [naam chief financial officer] gestuurde bericht tussen alinea’s zijn commentaar te plaatsen. De hierna volgende passages in normale letter, zijn geschreven door [naam chief financial officer] , de cursieve passages zijn de antwoorden/reacties van [naam aandeelhouder/bestuurder] (productie 15 bij conclusie van repliek).
“(…)
De conclusies van de vergadering waren dat klaarblijkelijk de afspraken in het verleden niet voldoende duidelijk gemaakt en vastgelegd zijn en dat de vergadering geen bezwaar zag in het betalen van de pallets aan FHG na ontvangst van het geld door C2CP op de ABNAMRO rekening (bij ontvangst op de Triodos rekening kan het bedrag geblokkeerd worden).
Hierbij zij opgemerkt dat ik als bestuurder duidelijk beklemtoont heb dat FHG een crediteur is net als alle anderen en dat ik wettelijk geremd ben om een crediteur voorrang te geven.
Om aan bovenstaande uitvoering te geven ontvangt FHG graag een overzicht van de inzake onze pallets door C2CP ontvangen gelden, zodat doorbetaling daarvan aan FHG kan plaatsvinden (onder overlegging van een factuur van FHG aan C2CP).
Conform Av van 25 juli en de goedgekeurde notulen is afgesproken dat FHG facturen kan sturen over de verkochte pallets. Hiervoor zijn de opgaven palletverkopen op 25 juli en 19 augustus verstrekt.
Voor de toekomstige leveringen stel ik voor dat we gebruik maken van de door [naam aandeelhouder/bestuurder]
eerder voorgestelde werkwijze waarbij FHG de factuur rechtstreeks aan de klant
verstuurt en het verschil tussen verkoopprijs en inkoopprjs door FHG aan C2CP
doorbetaald wordt (na ontvangst van de betaling van de uiteindelijke klant). Hiervoor
hebben we wel de klantgegevens en gemaakte afspraken nodig en moet [naam aandeelhouder/bestuurder] dit met
zijn klanten doorgesproken hebben.
Aangezien dit het voorstel van [naam aandeelhouder/bestuurder] is en wij ons hierin kunnen vinden, de vraag aan [naam 2] en [naam 3] of zij hier overwegende bezwaren tegen hebben.
Dit is correct weergegeven.
Het betekent dan ook dat in relatie met het vorige punt, ik er maar even vanuit ga dat FHG de ontvangen gelden zal verrekenen met de vordering en dat dus zolang de vordering niet ingelost is, de palletverkopen voor C2CP geen liquiditeit opleveren. Of, kan het zo zijn dat aandeelhouder FHG net als aandeelhouders Blenchi en KetteSmeets tevens crediteur zijn met een openstaande vordering’?
g. Uit productie 16 bij conclusie van repliek blijkt dat een zekere [naam 4] van AVK een e-mailbericht aan [naam aandeelhouder/bestuurder] heeft gestuurd waarbij gevoegd een aangepaste “termsheet C2CP”, betrekking hebbende op herstructurering van C2CP. Deze aangepaste “termsheet” is door [naam aandeelhouder/bestuurder] via e-mailbericht van 8 maart 2014 aan de aandeelhouders van C2CP, waaronder [naam chief financial officer] , gestuurd met de mededeling “
Hierbij de 2e versie termsheet van AVK”. De termsheet houdt onder meer in, voor zover hier relevant:
“(…)
Basisvoorwaarden om tot de herstructurering over te gaan
(…)
FHG zal uiterlijk op de closing datum al haar aandelen in C2CP aan C2CP verkopen of intrekken voor een bedrag van 0 Euro. De uitstaande betalingsverplichtingen van C2CP aan
FHG ter grootte van 118.936 Euro zullen door C2CP uiterlijk op de closing datum worden
betaald. De terug levering van ca. 1.900 pallets door FHG aan C2CP zal uiterlijk op de closing datum tegen aankoopprijs minus, indien noodzakelijk, kosten van schoonmaak plaatsvinden. (…)”.
h. De als productie 6 bij conclusie van eis overgelegde akte van cessie, ondertekend op 13 maart 2014, houdt in dat de bank aan FHG cedeert de kredietovereenkomst getekend op 8 november 2010 waarbij de bank aan C2CP krediet heeft verleend voor € 1.400.000,-, de kredietovereenkomst getekend op 22 november 2011 waarbij de bank aan C2CP krediet heeft verleend voor € 700.000,- en de op 18 maart 2013 door de bank ondertekende aanvullende kredietovereenkomst ter herstructurering van de financiering van C2CPgetekend op 26 maart 2013. De akte van cessie houdt verder in, voor zover relevant:
“(…)
Het bedrag van de Vorderingen (inclusief opgelopen en nog niet betaalde rente tot en met 6 maart 2014) bedroeg op 6 maart 2014 EUR 1.511.147;
(…)
D. In het licht van de bij en krachtens de Kredietovereenkomsten vereiste borgstelling van de Staat der Nederlanden (de “Staat”) conform (de opvolger van) het Besluit Borgstelling
MKB-kredieten is Triodos Bank in contact getreden met de Staat over de cessie van de Vorderingen aan FHG en Triodos Bank heeft hiervoor toestemming van de Staat verkregen. Triodos Bank heeft tevens met de Staat besproken dat na uitbetaling van een nog tussen Triodos Bank en de Staat vast te stellen bedrag door de Staat aan Triodos Bank de borgstelling van de Staat zal komen te vervallen.
(…)”.