EFF EFF Bouwpathologie heeft in opdracht van eiser op 10 juli 2017 een onderzoek ingesteld naar de vocht/waterdoorslag in het pand van eiser. Zij heeft van haar bevindingen op 2 november 2017 een rapport (productie 2 bij dagvaarding) uitgebracht, waarin onder andere is vermeld:
“
Mededelingen (…)
(…) De klimop tegen de buitenzijde van de gevel is begin juli 2017 verwijderd. Een klein deel van de klimop is nog aanwezig, maar als gevolg van het rooien van de plant niet meer levend.
(…
)
Beoordeling bouwkundige situatie zoals aangetroffen
(…)
De vocht- en waterdoorslag in de keukenruimte van het pand van (lees: eiser) kan eenduidig verklaard worden door de aard van de constructie (massief metselwerk zonder spouw) en de staat daarvan (slecht voegwerk). Kalkhoudend voegwerk wordt relatief snel aangetast door klimop. Deze plant tast op zichzelf het voegwerk niet aan, maar de aanwezigheid van de klimop zorgt ervoor dat de gevel niet kan drogen. Bij gevolg treedt snel vochtdoorslag op. Een permanent vochtige gevel is ook gevoelig voor vorstschade, en met name dat effect zorgt voor de achteruitgang van kwaliteit van het voegwerk.
(…)
Aan de binnenzijde van de keukenmuur is niet in overtuigende mate zichtbaar dat water naar binnen gedrongen is. Het is veeleer een kwestie van het binnendringen van enkele druppels water op veel plaatsen. Met name die plekken waar de klimop door de voegen tot in de spouw van de voorzetwand is gedrongen, zal water naar binnen gedrongen zijn.
(…)
Zoals beschreven, is het mogelijk dat indringen van water plaatsvindt op plekken waar de klimop door het metselwerk is gedrongen.
Voor het overige zal sprake zijn (geweest) van het binnendringen van vocht tot in de woning c.q. de spouwruimte tussen gevel en voorzetwand.
De verhouding tussen het binnendringen van vocht en water is van minder belang, nu als gevolg van de aanwezigheid van de klimop zowel waterindringing als het vochtig blijven van de muur beiden hebben bijgedragen tot de kwalitatieve achteruitgang daarvan.
(…)
Herstel van het voegwerk van de betreffende gevel (circa 12,4 x 3,2 m) vergt, uitgaande van uitruimen, voegen met kalkmortel en benodigde hulpmaterieel een investering van circa € 2.000,-- inclusief BTW.
Kijkend naar de gebouwstructuur, is het aannemelijk dat de betreffende zijgevel tot het oorspronkelijke, in 1917 gebouwde pand behoort. Normale veroudering zou alsdan geleid hebben tot een technische slijtage van het voegwerk van circa 70 tot 100%. Het is nooit exact te voorspellen wat de slijtage van het voegwerk zou zijn geweest zonder begroeiing. Daartoe ontbreekt inzicht in de kwaliteit van het oorspronkelijke voegwerk en de wijze van afwerken daarvan.
(…)”.