4.3Het oordeel van de rechtbank
Schietincident 25 september 2015:
Op 25 september 2015 vertrokken [slachtoffer 2] en [slachtoffer 1] in een blauwe Kia Picanto vanaf de Torenstraat te [woonplaats 2] naar een club in Duitsland. [slachtoffer 2] bestuurde de auto.Vanaf de Torenstraat reden zij in de richting van de [adres 2] . Bij de kruising van de Torenstraat met de [adres 2] ,werd de weg geblokkeerd door een zwarte Golf 6, GTI.Deze auto knipperde met groot licht en liet dit groot licht daarna aan staan. De Golf reed achteruit, zodat [slachtoffer 2] linksaf de [adres 2] kon inrijden.Kort na het passeren van de Golf, werd er vanuit die auto op de auto van [slachtoffer 2] en [slachtoffer 1] geschoten. [slachtoffer 2] heeft verklaard dat er minimaal 20 tot 30 keer werd geschoten. Het klonk als een mitrailleur. De auto werd “doorzeefd”. Er vond vervolgens een achtervolging plaats.[slachtoffer 2] reed richting de rotonde en sloeg rechtsaf, vanaf de [adres 2] de Akerstraat in. Hij merkte dat er een of twee banden lek waren geschoten.Er vielen schoten met korte pauzes, waarschijnlijk voor het wisselen van magazijnen.
Via de Akerstraat reed [slachtoffer 2] naar een tweede rotonde richting Heerlen. [slachtoffer 1] zei dat hij in zijn been was geraakt. De auto crashte op de rotonde. De Golf reed van achter tegen de auto aan.[slachtoffer 1] sprong uit de auto en rende weg in de richting van de tuin van een aldaar gelegen woning. [slachtoffer 2] liet zich, via de bijrijderskant, uit de auto vallen en probeerde zich onder de auto te verstoppen. Op dat moment werd er nog steeds geschoten. Op het moment dat [slachtoffer 2] het geluid van de schoten bij hem vandaan hoorde gaan, kwam hij onder de auto vandaan en vluchtte hij richting de rotonde. Daar hield hij een passerende auto aan, stapte in en de bestuurder bracht hem vervolgens naar het ziekenhuis.
In het ziekenhuis werd geconstateerd dat [slachtoffer 2] aan de linker bovenzijde van zijn rug twee verwondingen had. Het bovenste letsel was een oppervlakkige schaafwond met een onderliggende bloeduitstorting. Het onderste letsel was een scheurwond met een lengte van 3 cm, waarin een metalen splinter zat.In de achterzijde van de jas van [slachtoffer 2] zat een projectiel.
[getuige 13] was getuige van het schietincident. Hij stond met zijn auto geparkeerd op een parkeerplaats langs de Akerstraat, bij de (tweede) rotonde. Hij hoorde uit de verte, vrij snel achter elkaar, korte salvo’s. Het geluid kwam dichterbij. Enige seconden later zag hij van links een kleine blauwe auto aan komen rijden met daarachter een Volkswagen Golf. De Golf had Duitse kentekenplaten welke begonnen met de letters [kenteken 1] of [kenteken 2] . Op het moment dat de blauwe auto naar rechts draaide om de rotonde op te rijden, werd er vanuit de bijrijderskant van die Golf geschoten op de bijrijderskant van de blauwe auto. Het klonk alsof er een heel magazijn werd leeggeschoten. Het leek alsof iemand zich in de stoel schrap zette en gericht vuurde op de bijrijderszijde van de blauwe auto. [getuige 13] dacht daarom dat het een gerichte actie was tegen de man die daar zat.
De Golf reed op de rotonde tegen de linker achterzijde van de blauwe auto. De blauwe auto kwam tot stilstand. Het volgende moment zag [getuige 13] dat het bijrijdersportier van de blauwe auto openstond en dat er een persoon weg strompelde in de richting van de voortuin van een woning die daar lag. De persoon liep de voortuin van de woning in, richting het woonkamerraam. De Golf reed achteruit en reed vervolgens diezelfde voortuin in. De Golf stopte daar en vanuit de bijrijderskant werd de persoon nogmaals onder vuur genomen, wederom met korte salvo’s.
De Golf reed weer achteruit de rotonde op en reed vervolgens rechts langs het pand waar die persoon de tuin in was gerend. Hij hoorde een klap, alsof er een poortje omver werd gereden door die Golf. De Golf stopte en [getuige 13] zag en hoorde dat er vervolgens weer meerdere malen vanuit die Golf geschoten werd in de richting van het slachtoffer. Er werd vanaf de bestuurderszijde geschoten. Vervolgens reed de Golf weer achteruit en werd er, via de rotonde, snel weggereden.
Op 25 september 2015, vanaf 22:45 uur, kwamen meerdere meldingen binnen bij de alarmcentrale over een schietincident, onder andere van de bewoner van de woning aan de [adres 1] te Heerlen. Hij gaf aan dat er zojuist een auto in zijn tuin was gereden en dat er werd geschoten.
Verbalisanten ter plaatse zagen dat een blauwe Kia Picanto op de rotonde Akerstraat - [adres 1] - Vondelstraat stond. De motor van de auto liep nog.Vanaf de openbare weg, de [adres 1] , was een bandenspoor zichtbaar richting een beschadigde haag. Achter deze haag, in de voortuin van de woning van [adres 1] , was op het grasveld een bandenspoor zichtbaar. Ook lagen er auto onderdelen.In de voortuin van [adres 1] lag een in elkaar gezakte man, volledig onder het bloed.De persoon werd herkend als [slachtoffer 1] .Hij was overleden.
Op 25 september 2015, omstreeks 23.30/23.35 uur, zagen twee brandweerlieden in Houthalen (België) een auto met hoge snelheid uit een bosweg, bij een parkeerplaats, rijden. Kort daarna zagen zij een brandende auto op die parkeerplaats staan.De brandende auto betrof een Volkswagen Golf,een driedeurs model. Uit onderzoek bleek dat het voertuig niet was voorzien van een kenteken. Oorspronkelijk was de auto voorzien van het kenteken [kenteken 3] .De auto bleek gestolen te zijn tussen 29 juni 2015 en 30 juni 2015 in [woonplaats 2] .
Overlijden [slachtoffer 1] :
Het lichaam van [slachtoffer 1] werd door een patholoog onderzocht. Tijdens dit onderzoek constateerde de patholoog dat er sprake was van 3 inschoten en 13 doorschoten (waarvan 1 schampschot). Het intreden van de dood kan verklaard worden door longfunctiestoornissen, door één inschot aan de linker bovenarm/borstkas.
Sporenonderzoek:
Uit onderzoek aan de Kia Picanto kwam vast te staan dat het voertuig minimaal 20 keer van buitenaf werd beschoten met vuurwapens. Er is vanuit minimaal drie verschillende posities ten opzichte van de auto geschoten. Hierbij werden onder andere zowel het linker als het rechter voorportier meermalen doorboord.De ruit van het bestuurdersportier ontbrak, de ruit van het bijrijdersportier was vernield.De beide zijden en de achterzijde van de auto zijn op afzonderlijke momenten onder vuur genomen. Ook kwam vast te staan dat er minimaal twee verschillende vuurwapens zijn gebruikt. In de auto werden namelijk twee projectielen aangetroffen passend bij een kaliber .40 S&W en drie stalen kogelkernen passend bij kogels van het kaliber 7,62 x 39 mm, onder andere bestemd voor automatische vuurwapens zoals de AK-47 (Kalasjnikov).
Ook op de [adres 2] en Akerstraat vond onderzoek plaats. Op het perceel aan de [adres 2] te [woonplaats 2] , ongeveer 40 meter van de kruising [adres 2] - Torenstraat, werd een personenauto (Skoda Fabia, met kenteken [kenteken 4] ) aangetroffen. Deze auto had aan de linker achterzijde een beschadiging in het plaatwerk en in de bumper en de wielkast zat een gat. Achter het linker achterwiel lag een projectiel. Bij de rechter achterzijde van de auto lag een mantel van een projectiel.De eigenaar van de auto, dhr. [naam eigenaar auto] , deed aangifte van beschadiging van zijn auto.
Op het wegdek van de Akerstraat werden vier hulzen aangetroffen,verschoten met een (semi-) automatisch pistool van het kaliber .40 Smith & Wesson, merk Glock.Op de oprit van de woning aan de [adres 3] lag een projectiel.Dit projectiel past bij een kaliber .40 Smith & Wesson.
Bij onderzoek in de voortuin van de woning aan de [adres 1] werden verschillende projectielen aangetroffen.
Uit onderzoek aan de in Houthalen aangetroffen Volkswagen Golf, die grotendeels was verwoest door de brand, bleek dat de auto blikschade had. Een van de op de plaats delict aangetroffen auto-onderdelen sloot naadloos aan op de Golf.In het voertuig werden 33 hulzen en een kogel aangetroffen van het kaliber 7,62 x 39 mm. Dit kaliber past bij het automatisch vuurwapen AK-47.
Tussenconclusie I:
De rechtbank stelt aan de hand van het voorgaande vast dat op 25 september 2015 de inzittenden van een Kia Picanto, [slachtoffer 2] en [slachtoffer 1] , tijdens een achtervolging werden beschoten vanuit een Volkswagen Golf. De achtervolging vond plaats vanaf de [adres 2] , over de Akerstraat te [woonplaats 2] , tot aan de rotonde aan de [adres 1] ter hoogte van [adres 1] te Heerlen. Gelet op het sporenbeeld, de verklaringen van [slachtoffer 2] en [getuige 13] kan worden vastgesteld dat over het gehele traject is geschoten. Op de [adres 2] werd als gevolg van de schoten een auto beschadigd.
Uit de aangetroffen munitieonderdelen blijkt dat er werd geschoten met een Glock, kaliber .40, en een Kalasjnikov (AK-47), kaliber 7,62 x 39 mm.
Op de rotonde aan de [adres 1] te Heerlen is, de inmiddels gewonde, [slachtoffer 1] vanuit de auto naar de voortuin van [adres 1] gevlucht. De Golf is achter de vluchtende [slachtoffer 1] aangereden. De Golf reed door de heg, waarna [slachtoffer 1] vanuit de auto van dichtbij werd doodgeschoten. De Golf is vervolgens weggereden. De eveneens gewonde [slachtoffer 2] heeft zichzelf, op het moment dat [slachtoffer 1] de auto ontvlucht was, in veiligheid gebracht door onder de Kia Picanto te rollen en later weg te rennen en in een passerende auto te stappen.
De rechtbank stelt voorts vast dat de in Houthalen aangetroffen, uitgebrande auto, is gebruikt bij de schietpartij. De rechtbank leidt dit af uit de aangetroffen munitieonderdelen in de auto, die overeenkomen met de aangetroffen munitieonderdelen op de plaats delict (Kia Picanto), het merk van de auto, dat overeenkomt met de verklaringen van [slachtoffer 2] en [getuige 13] , en de aangetroffen auto-onderdelen op de plaats delict, die naadloos aansluiten op de aangetroffen Golf. Deze auto was eerder gestolen. De daders van de schietpartij hebben dus gebruik gemaakt van een gestolen auto. Ten tijde van de schietpartij zaten er valse kentekenplaten op de auto. De daders zijn met de auto gevlucht naar Houthalen, waar de auto in brand werd gestoken. Gelet op de bevindingen van de brandweerlieden in Houthalen, stelt de rechtbank ook vast dat daar een andere auto is klaargezet, waarmee de daders hun vlucht hebben voortgezet.
De rechtbank zal nu ingaan op de vraag wie de inzittenden van de Volkswagen Golf waren.
Herkenning verdachte [medeverdachte 2] door [slachtoffer 2] :
[slachtoffer 2] heeft verklaard dat de bestuurder van de Golf helemaal zwart was; hij droeg mogelijk een bivakmuts.Het gezicht van de bijrijder heeft hij in een flits gezien. Het was een getinte man van tussen de 20 en begin 30 jaar oud. De man had een normaal postuur. De man had kroeshaar en zijn haren waren aan de zijkanten opgeschoren.
[slachtoffer 2] heeft voorts verklaard dat hij later samen met een jongen (naar later bleek [getuige 15] ) in de auto zat, toen hen een auto tegemoet kwam rijden. [slachtoffer 2] herkende direct de bijzitter. Dit was “ [bijnaam 1 medeverdachte 2] ”. Hij herkende deze man als de bijrijder van de Golf GTI, van waaruit op [slachtoffer 2] en [slachtoffer 1] is geschoten.
De getuige [getuige 14] heeft verklaard dat [slachtoffer 2] hem, een of twee dagen na diens invrijheidstelling, heeft verteld dat “ [bijnaam 1 medeverdachte 2] ” betrokken was bij de moord op [slachtoffer 1] .
Betrouwbaarheid verklaring [slachtoffer 2] :
Mr. Weening, de raadsman van [medeverdachte 2] , heeft aangevoerd dat de verklaringen van [slachtoffer 2] niet voor het bewijs gebruikt kunnen worden, omdat hij aantoonbaar heeft gelogen. Mr. Bien, de raadsman van [verdachte] , heeft zich bij dit verweer aangesloten.
De rechtbank overweegt in dit verband het volgende.
[slachtoffer 2] heeft in totaal in deze strafzaak zeven keer een verklaring afgelegd bij de politie. Tijdens de eerste drie verklaringen (alle in september 2015) was hij zelf nog verdachte. De laatste verklaring (van 17 augustus 2016) was zijn aangifte. Vervolgens heeft [slachtoffer 2] op verzoek van mr. Weening op 13 juli 2017 een verklaring afgelegd tegenover de rechter-commissaris uit het midden van de rechtbank en op de zitting van 28 november 2017 tegenover de rechtbank. Daar is hij tevens geconfronteerd met de getuige [getuige 15] .
In zijn eerste verklaring, direct na de schietpartij, op 26 september 2015 om 3.00 uur ’s nachts, heeft [slachtoffer 2] verteld dat hij op straat liep en dat er opeens geschoten werd. In zijn tweede verklaring, die op 26 september 2015 omstreeks 11.00 uur werd afgelegd, vertelt hij al dat dit verhaal niet klopt. Hij verklaart dan dat hij zelf, samen met [slachtoffer 1] in de auto zat en dat zij beschoten werden door de inzittenden van een Golf. Hij geeft dan ook een gedetailleerd signalement van de persoon die hij op de bijrijdersplek van de Golf heeft zien zitten. Op 28 oktober 2015 vertelt hij aan de politie dat hij deze persoon nogmaals is tegengekomen en dat hij nu weet hoe deze persoon heet: [bijnaam 1 medeverdachte 2] . Hij is [bijnaam 1 medeverdachte 2] enkele dagen eerder tegengekomen vlakbij het gemeentehuis in [woonplaats 2] . [bijnaam 1 medeverdachte 2] zat toen in een Peugeot en [slachtoffer 2] zat samen met een andere jongen in een Skoda Fabia. [slachtoffer 2] herkende [bijnaam 1 medeverdachte 2] meteen als de man die hij op 25 september 2015 als bijrijder in de Golf had zien zitten, maar wist niet dat deze man [bijnaam 1 medeverdachte 2] heette. De jongen met wie [slachtoffer 2] in de auto zat, zei hem dat dat [bijnaam 1 medeverdachte 2] was. Op dat moment wil [slachtoffer 2] de naam van deze jongen niet noemen. Ook in zijn aangifte van 17 augustus 2016 vertelt [slachtoffer 2] dit verhaal. Hij verklaart dan overigens dat hij [bijnaam 1 medeverdachte 2] een paar dagen na de aanslag is tegengekomen; iets eerder dus. Hij wil dan nog steeds de naam van de jongen die in de Skoda zat niet noemen “omdat die jongen bang is”.
Als [slachtoffer 2] vervolgens op 13 juli 2017 als getuige bij de rechter-commissaris onder ede gehoord wordt, vertelt hij dat hij de jongen met wie hij in de Skoda zat kent als “PP”. Dit blijkt [getuige 15] te zijn. [getuige 15] is vervolgens als getuige gehoord bij de rechter-commissaris op 5 september 2017. Daar vertelt [getuige 15] direct bij aanvang van het verhoor, spontaan, zonder dat hem daarnaar gevraagd wordt, dat hij “nooit met [slachtoffer 2] in een auto in [woonplaats 2] heeft gezeten”. Op 28 november 2017 ter zitting heeft [getuige 15] dat als getuige voor de rechtbank herhaald.
De rechtbank stelt vast dat de verklaringen van [slachtoffer 2] , afgezien van zijn allereerste verklaring, steeds op hoofdlijnen gelijkluidend zijn. Wel is er enige onduidelijkheid over wanneer [slachtoffer 2] nu precies op de hoogte kwam van het feit dat de man die hij als bijrijder in de Golf had zien zitten [bijnaam 1 medeverdachte 2] heette. [slachtoffer 2] zegt op 28 oktober 2015 dat het enkele dagen daarvoor was, maar in augustus 2016, bij zijn aangifte, vertelt hij dat het enkele dagen na de aanslag (op 25 september 2015) was. De vraag wanneer [slachtoffer 2] hiervan op de hoogte kwam is in zoverre relevant, omdat hij dit zelf koppelt aan het moment waarop hij met [getuige 15] in een Skoda door [woonplaats 2] reed. Tijdens het onderzoek ter terechtzitting is gebleken dat [getuige 15] vanaf 20 oktober 2015 niet in Nederland was. De eerste verklaring van [slachtoffer 2] dat een en ander zich enkele dagen voor 28 oktober 2015 heeft afgespeeld, kan dus niet kloppen. De vraag is nu of [slachtoffer 2] zich vergist in de datum of dat hij bewust liegt, zoals mr. Weening stelt, en hij nooit met [getuige 15] in een Skoda gezeten heeft, laat staan dat [getuige 15] hem [bijnaam 1 medeverdachte 2] heeft aangewezen. [getuige 15] ontkent immers stellig dat hij ooit met [slachtoffer 2] in een Skoda in [woonplaats 2] heeft gezeten en [bijnaam 1 medeverdachte 2] aan hem heeft aangewezen. Wanneer [getuige 15] en [slachtoffer 2] op 28 november 2017 ter zitting met elkaars verklaringen geconfronteerd worden, wordt hij zelfs boos op [slachtoffer 2] en verwijt hij hem dat die hem en zijn gezin in gevaar brengt.
Het gaat dus om de betrouwbaarheid van de verklaringen van [slachtoffer 2] . Hij heeft naar het oordeel van de rechtbank een aannemelijke verklaring gegeven voor het feit dat hij in zijn allereerste verklaring heeft gelogen: hij wist op dat moment, enkele uren na de aanslag, nog niet dat [slachtoffer 1] dood was en hij wilde zijn vriend beschermen. Toen hij de volgende ochtend hoorde dat [slachtoffer 1] dood was, besloot hij direct open kaart te spelen. Hij heeft vanaf dat moment verteld wat er gebeurd was.
[slachtoffer 2] heeft als getuige op de rechtbank een geloofwaardige indruk gemaakt. De rechtbank constateert ook dat zijn verhaal, als het gaat om de gang van zaken op 25 september 2015 (de achtervolging, de details over de Golf, de wijze waarop hij is weggekomen bij de rotonde) steun vindt in diverse andere bewijsmiddelen. De rechtbank ziet niet in waarom [slachtoffer 2] dan juist op dit punt zou liegen. Als hij, in strijd met de waarheid, [bijnaam 1 medeverdachte 2] had willen belasten als één van de daders van de aanslag, had hij dat immers op een veel eenvoudiger en effectievere wijze kunnen doen: zo had hij direct in zijn verklaringen van september 2015 de naam van [bijnaam 1 medeverdachte 2] kunnen noemen (ervan uitgaande dat hij, zoals mr. Weening kennelijk suggereert, die naam al lang kende). Ook had hij een herkenning van [bijnaam 1 medeverdachte 2] (of één van de andere daders) eenvoudig uit de mond van [slachtoffer 1] kunnen laten komen. Als [slachtoffer 2] gezegd had dat Sven in de Kia riep: “dat is [bijnaam 1 medeverdachte 2] ” of iets dergelijks, zou dat zeer belastend zijn geweest, terwijl niemand het had kunnen controleren of tegenspreken. Sven was immers al dood.
Bovendien heeft [slachtoffer 2] tot juli 2017 geen naam genoemd van de jongen die hem [bijnaam 1 medeverdachte 2] zou hebben aangewezen. Dat had hij met gemak zo kunnen laten. Door de naam van [getuige 15] te noemen, maakte [slachtoffer 2] zich eerder kwetsbaar, dan dat zijn verhaal er beter op werd. Immers, als hij zou liegen over [getuige 15] , en [getuige 15] dus helemaal niet bij hem in de auto had gezeten, zou dat al snel uitkomen: het risico dat [getuige 15] dit als getuige zou vertellen was in dat geval levensgroot. De rechtbank ziet niet in waarom [slachtoffer 2] dat risico zou willen lopen, en zeker niet in juli 2017: op dat moment was er immers al het nodige belastende bewijs tegenover [medeverdachte 2] in de vorm van de processen-verbaal van de politie-informant, waarin [medeverdachte 2]
zelfverklaart dat hij in de Golf zat. De verklaring van [slachtoffer 2] was strikt genomen niet nodig.
De rechtbank gaat er dan ook van uit dat [slachtoffer 2] oprecht heeft verklaard over het moment dat [getuige 15] hem [bijnaam 1 medeverdachte 2] heeft aangewezen. De rechtbank gaat er daarbij van uit dat één en ander zich kort na de aanslag moet hebben afgespeeld. Zij volgt dus [slachtoffer 2] in zijn aangifte. De reden hiervoor is dat ook Jermaine [getuige 14] , een goede vriend van [slachtoffer 2] en [slachtoffer 1] , heeft verklaard dat [slachtoffer 2] hem een of twee dagen na zijn vrijlating (dat was op of rond 27 september 2015) heeft verteld dat [bijnaam 1 medeverdachte 2] betrokken was bij de moord op [slachtoffer 1] . [slachtoffer 2] kende toen dus al de naam van [bijnaam 1 medeverdachte 2] in combinatie met één van de daders van de aanslag.
Dat [slachtoffer 2] eerder een ander moment heeft genoemd waarop dit zich zou hebben afgespeeld, maakt niet dat de herkenning van de bijrijder van de Golf onbetrouwbaar is. Of [slachtoffer 2] zich toen heeft vergist of bewust een ander moment heeft gekozen, is onduidelijk. Wel moet de rechtbank vaststellen dat [slachtoffer 2] op dat moment (in oktober 2015) sowieso niet erg genegen was om met de politie te praten. Niet in de laatste plaats omdat hij van zijn toenmalige advocaat het “strenge advies” had gekregen om niets meer te zeggen.
De stellige ontkenning van [getuige 15] dat hij ooit met [slachtoffer 2] in een auto in [woonplaats 2] heeft gezeten, kan de rechtbank tegen de achtergrond van wat [slachtoffer 2] hier zelf over heeft gezegd (“die jongen is bang”), gelet op hetgeen zich op 28 november 2017 ter zitting afspeelde bij de confrontatie tussen [getuige 15] en [slachtoffer 2] en gezien het feit dat [getuige 15] op dit moment gedetineerd is op dezelfde afdeling als [medeverdachte 1] , wel begrijpen. Zij gelooft [getuige 15] echter niet.
Bevindingen van de politie-informant:
Tijdens het onderzoek werd gebruik gemaakt van verschillende (bijzondere) opsporingsmethoden (afluisteren telefoons en observaties) tegen [medeverdachte 1] , [medeverdachte 2] en [verdachte] . Toen dit (vrijwel) niets opleverde werd vanaf 31 maart 2016 een politie-informant ingezet. Hij diende informatie in te winnen bij deze verdachten over hun mogelijke betrokkenheid bij de dood van [slachtoffer 1] .
Tijdens de inzet kwam de politie-informant in contact met de verdachten, die zich voorstelden dan wel werden voorgesteld onder hun bijnamen “ [bijnaam medeverdachte 1] ” ( [medeverdachte 1] ) “ [bijnaam 2 medeverdachte 2] ” en “ [bijnaam 1 medeverdachte 2] ” ( [medeverdachte 2] ) en “ [bijnaam verdachte] ” ( [verdachte] ). De politie-informant heeft de verdachten op aan hem verstrekte foto’s herkend.
Op 25 april 2016 zei [medeverdachte 2] in diens woning tegen de politie-informant dat hij “altijd klaar staat” en “zeker met een AK in zijn handen”. Hij vertelde dat hij laatst nog op een rijdende auto heeft geschoten. De politie-informant zag dat [medeverdachte 2] een houding aannam waarbij hij een denkbeeldig lang wapen vasthield en dit van zich afdrukte en een geluid maakte: “Prrrrrttt.” [medeverdachte 2] bewoog daarbij het denkbeeldige wapen licht heen en weer. [medeverdachte 2] vertelde verder dat de man uit de auto stapte en dat hij hier op schoot. Hij maakte weer het geluid “prrrrrttt.”
Op 18 mei 2016 ontmoette de politie-informant [medeverdachte 1] . Tijdens een gesprek vertelde [medeverdachte 1] dat hij altijd een bivakmuts draagt op het moment dat hij met iets illegaals bezig is.
Op 19 mei 2016 zat de politie-informant in zijn auto samen met [medeverdachte 2] . [medeverdachte 2] vertelde dat hij nog niet zo lang geleden met een AK had geschoten. Hij vertelde dat hij samen met [bijnaam medeverdachte 1] en [bijnaam verdachte] in een auto had gereden en dat hij toen tijdens het rijden op een andere auto had geschoten. Hij vertelde dat ze achter een man aan zaten die hun wat had geflikt. Die man moest kapot. [bijnaam medeverdachte 1] reed toen en [medeverdachte 2] zat rechts voorin de auto en hield zijn machinegeweer voor zich uit. Het machinegeweer was een AK, want “dat is het beste voor zoiets”, aldus [medeverdachte 2] . Hij vertelde verder dat een 7.62 het altijd doet. Hij opende een salvo “automatisch” op de auto. Hij zag dat de auto waarop hij schoot direct anders begon te rijden en begon te slingeren. Ze reden door de straten en [bijnaam medeverdachte 1] was goed aan het rijden. Op een gegeven moment kon de auto van de man niet meer rijden en stopte deze half op de stoep. [bijnaam medeverdachte 1] ging met zijn auto naast de andere auto staan en [medeverdachte 2] opende opnieuw een salvo op de bestuurder terwijl deze nog in de auto zat. [medeverdachte 2] vertelde dat de man uitstapte en dat hij wegrende. Hij opende met zijn AK weer een salvo op de man, waarbij de man in zijn rug werd geraakt. De man maakte hierdoor een halve draai en [medeverdachte 2] opende direct weer een salvo op de man, waarbij de man in zijn borst werd geraakt. De man viel neer en “was kapot”. Hij zei dat deze man hem, [bijnaam medeverdachte 1] en [bijnaam verdachte] niks meer zou flikken. [medeverdachte 2] vertelde verder dat ze direct zijn weggereden en dat zij zich ver uit de buurt van de auto hebben ontdaan.
Op de vraag hoe [medeverdachte 2] had geschoten, drukte hij zijn rug hard tegen de stoel en kwam hij iets omhoog van de zitting. Hij hield zijn handen zo van zich af dat hij de AK niet tegen zijn schouder had. Op de vraag welk magazijn [medeverdachte 2] had gebruikt, gaf hij aan dat hij de “banaan” gebruikte. Daar gaan 60 kogels in en dat is meer dan genoeg voor de “job”, aldus [medeverdachte 2] . Op de vraag wat de man hun geflikt had, antwoorde [medeverdachte 2] dat de man op [bijnaam verdachte] had geschoten en dat hij met een auto op het huis van [bijnaam medeverdachte 1] was ingereden of dit wilde doen. Ook had de man op het huis van de vriendin van [medeverdachte 2] geschoten. De man woonde om de hoek in dezelfde buurt waar zijn vriendin woonde.
[medeverdachte 2] vertelde ten slotte over zichzelf dat hij 10 jaar had vastgezeten in verband met een moord op Curaçao.
Op 31 mei 2016 werd in het tv-programma Opsporing Verzocht een reconstructie van de schietpartij vertoond.
Op 1 juni 2016 zat [medeverdachte 2] in de auto bij de politie-informant. [medeverdachte 2] vertelde dat [bijnaam verdachte] last had van stress, maar dat als je hem
pusht, dat hij dan ook wel mee gaat knallen. [medeverdachte 2] ging dan tegen [bijnaam verdachte] schreeuwen, zoiets als: “Kom op, kom op, gaan gaan gaan.” Als hij dat deed, dan kwam [bijnaam verdachte] ook wel in actie.
Op 3 juni 2016 zat [medeverdachte 2] bij de politie-informant in de auto. Het gesprek ging over de uitzending van Opsporing Verzocht. [medeverdachte 2] zei dat de politie het helemaal fout had. Ze hadden namelijk geschoten met een AK en niet met een M16. Verder was de tweede man helemaal niet uit de auto gestapt, maar die was verdwaasd in de auto blijven zitten “met een treffer of twee in zijn lijf.”
[medeverdachte 2] vertelde verder dat [bijnaam medeverdachte 1] de 3-deurs Volkswagen had bestuurd en dat [bijnaam verdachte] naast [bijnaam medeverdachte 1] zat. [medeverdachte 2] zat achterin. [bijnaam verdachte] had met een Glock .40 geschoten. Hij had bij het begin van de achtervolging al direct zijn wapen leeggeschoten. [medeverdachte 2] had vervolgens met zijn AK door de voorruit op de auto geschoten en deze was op een gegeven moment tot stilstand gekomen. Toen de auto stopte, was er een man uit de auto gekomen en was te voet naar een woning gelopen. [medeverdachte 2] schreeuwde toen tegen [bijnaam medeverdachte 1] : “Er achteraan, gaan, gaan.” [bijnaam medeverdachte 1] had gezegd: “Niet schreeuwen, ik rij.” [bijnaam medeverdachte 1] had de auto de stoep op gereden achter de man aan en kwam tot stilstand naast de plek waar de man was. [medeverdachte 2] kwam van achter in de auto naar voren en schoot zijn AK automatisch op de man, die daar dood ging. Hij richtte zijn wapen voor de bestuurder langs richting de bestuurderszijde van de auto. Hij maakte het geluid “vvvrrrrrrr.” [bijnaam medeverdachte 1] reed vervolgens direct weg en ze vluchtten in de richting waar de auto uitgebrand werd teruggevonden. De aanleiding was dat de man racistisch was. Hij had ook geen ballen meer, omdat hij kanker had gehad. De man had een hekel aan [bijnaam medeverdachte 1] , [bijnaam verdachte] en [medeverdachte 2] . [medeverdachte 2] ging niet wachten tot de man hun te grazen ging nemen. De man heette [slachtoffer 1] . [medeverdachte 2] zei dat “hij dan wel de [slachtoffer 1] kon zijn, maar dat hijzelf de koning was.” [medeverdachte 2] lachte hierbij hard om zichzelf.
Op de vraag hoeveel ze hadden geschoten, gaf [medeverdachte 2] aan dat hij twee keer een houder van 30 patronen en [bijnaam verdachte] een volle houder .40 had leeggeschoten. Op de vraag waarom ze [slachtoffer 1] in de auto hadden beschoten en niet ergens anders, antwoorde [medeverdachte 2] dat dat onmogelijk was, omdat de man zich snel en zonder patroon verplaatste.
Op 8 juni 2016 zat [medeverdachte 1] in de auto bij de politie-informant. [medeverdachte 1] zei dat hij onder stress kon rijden. Ze moesten alleen niet tegen hem gaan schreeuwen. Op de vraag of dat wel eens gebeurd was, zei [medeverdachte 1] dat hij een tijdje geleden in de auto zat met [bijnaam verdachte] en met [bijnaam 1 medeverdachte 2] . Ze moesten een zaakje afhandelen. [bijnaam 1 medeverdachte 2] was net naast [medeverdachte 1] , al rijdend, aan het schieten op een andere auto. Dat was niet erg, maar wel dat [bijnaam verdachte] tegen hem begon te schreeuwen. Hij had tegen hem geschreeuwd dat hij zijn bek moest houden. [bijnaam 1 medeverdachte 2] zat achterin de auto en [bijnaam verdachte] zat naast [medeverdachte 1] . [bijnaam 1 medeverdachte 2] schoot op een gegeven moment automatisch met de AK naast zijn hoofd. Hierbij maakte [medeverdachte 1] het geluid “vrrrrrrrrr.” [medeverdachte 1] gaf aan dat ze de auto ergens hadden weggezet en met benzine hadden aangestoken. Ze hadden eerst benzine bij de bestuurdersstoel op de grond gegoten en dit aangestoken. Vervolgens had [medeverdachte 1] benzine over de bestuurdersstoel gegooid en toen het goed brandde, gooide hij de fles in de auto.[medeverdachte 1] verklaarde eerder, op 17 mei 2016, ten overstaan van de politie-informant dat hij altijd een fles benzine naast zich in de auto heeft staan voor het geval hij de auto ergens achter moet laten. Dan stak hij direct de auto in brand. Dat had hij in het verleden al een paar keer gedaan.
Op 5 juli 2016 zat de politie-informant bij [medeverdachte 1] in de auto. [medeverdachte 1] gaf aan dat [bijnaam 1 medeverdachte 2] [bijnaam verdachte] moest
pushen, maar dat [bijnaam verdachte] zijn wapen leeg had geschoten in de lucht. Hierbij maakte [medeverdachte 1] met zijn hand een pistool en draaide er vervolgens mee rond. Zijn vinger wees daarbij naar voren. [medeverdachte 1] zei dat het wapen van [bijnaam verdachte] zo leeg was.
Op 7 juli 2016 vertelde [medeverdachte 2] dat hij graag in een snelle Golf reed. Deze waren namelijk niet te pakken, omdat ze heel goed remmen en heel hard optrekken.
Betrouwbaarheid bevindingen politie-informant:
[medeverdachte 1] heeft ontkend deze uitlatingen ten overstaan van de politie-informant te hebben gedaan. Ook heeft hij verklaard dat, zo begrijpt de rechtbank althans, de politie-informant van losse verklaringen zelf een verhaal heeft gemaakt. De raadsman van [medeverdachte 1] heeft aangevoerd dat de verklaringen van de politie-informant niet altijd waarheidsgetrouw zijn. Hij heeft voorts betoogd dat van de uitlatingen van [medeverdachte 2] en [medeverdachte 1] , voor zover [medeverdachte 1] deze al heeft gedaan, niet kan worden vastgesteld dat deze betrekking hebben op het incident van 25 september 2015.
[medeverdachte 2] heeft zich gedurende de hele strafzaak beroepen op zijn zwijgrecht. Hij heeft op geen enkele inhoudelijke vraag antwoord willen geven. Het enige dat hij nog wel gezegd heeft toen hem de bevindingen van de politie-informant werden voorgehouden was: “het was bluf en stoer doen”. Op de vraag wat er dan precies “bluf en stoer doen” was, heeft hij zich weer op zijn zwijgrecht beroepen. [medeverdachte 2] heeft deze “verklaring” als getuige in de strafzaak tegen de verdachten [medeverdachte 1] en [verdachte] overigens niet herhaald. Hij heeft zich als getuige op zijn verschoningsrecht beroepen.
De raadsman van [verdachte] heeft zijn twijfels geuit over de juistheid van de verslaglegging van de politie-informant en heeft aangegeven dat zijn bevindingen niet redengevend zijn.
De rechtbank begrijpt dat kennelijk wordt gesteld dat alleen de bevindingen van de politie-informant die betrekking hebben op de verklaringen over een schietincident, al dan niet op 25 september 2015, niet juist zijn weergegeven of niet kloppen. De bevindingen van de politie-informant over de aanschaf van wapens en munitie bij [medeverdachte 1] , [medeverdachte 2] en [verdachte] worden immers niet bestreden. [medeverdachte 1] heeft de wapenfeiten ook bekend.
Het is de rechtbank uit de stellingen van de verdachten of hun raadslieden niet duidelijk geworden waarom de bevindingen van de politie-informant deels wel kloppen (als het gaat om de wapens) en deels niet (als het gaat om de schietpartij). Zonder nadere toelichting, die ontbreekt, kan de rechtbank dan de conclusie niet delen dat
alleende bevindingen over de schietpartij onjuist zijn.
Dat er verschillen bestaan tussen de weergave van de politie-informant en de opnamen van de geplaatste afluisterapparatuur is niet meer dan logisch. De politie-informant dient na ieder contact met de verdachten een proces-verbaal op te maken van zijn bevindingen aan de hand van zijn geheugen. Zijn bevindingen betreffen dan ook geen letterlijke weergave van de gesprekken. De bevindingen van de politie-informant zijn naar de kern, voor zover zij gaan over een moment dat óók als OVC is vastgelegd en zij dus te controleren zijn, echter inhoudelijk niet afwijkend van die OVC-opnames.
De rechtbank is verder van oordeel dat de verklaringen van [medeverdachte 2] en [medeverdachte 1] ten overstaan van de politie-informant op elkaar aansluiten. Zo spreken zij beiden, afzonderlijk van elkaar, over een incident waarbij [medeverdachte 1] , als bestuurder, [medeverdachte 2] en [verdachte] , als inzittenden, in een auto zaten en al rijdend op een andere auto aan het schieten waren. Beiden vertelden, afzonderlijk en op verschillende momenten, dat [medeverdachte 2] met een AK schoot, waarbij [medeverdachte 2] onder andere voor [medeverdachte 1] langs schoot. Ook hebben beiden, afzonderlijk van elkaar, verklaard dat [verdachte] ( [bijnaam verdachte] )
gepushtmoest worden om te schieten en dat [verdachte] zijn wapen direct al leegschoot. Ten slotte hebben beiden verklaard dat zij zich ontdaan hebben van de auto waarin zij reden. De rechtbank stelt dan ook vast dat [medeverdachte 1] en [medeverdachte 2] hebben verklaard over hetzelfde schietincident. Opvallend daarbij is dat [medeverdachte 2] en [medeverdachte 1] deze uitlatingen spontaan en los van elkaar ten overstaan van de politie-informant hebben gedaan en dat zij over dezelfde details (bijvoorbeeld de wapens en munitie) spreken.
Anders dan de verdediging heeft betoogd, stelt de rechtbank vast dat de uitlatingen van [medeverdachte 1] en [medeverdachte 2] ten overstaan van de politie-informant wel degelijk details bevatten die overeenkomen met de details van het schietincident van 25 september 2015 en het sporenonderzoek. De schietpartij waarover zij beiden spreken, wordt door [medeverdachte 2] in verband gebracht met [slachtoffer 1] . Dat was de man waarmee moest worden afgerekend. Daar komt nog bij dat [slachtoffer 2] [medeverdachte 2] heeft herkend als een van de inzittenden in de auto. De verklaringen van [medeverdachte 1] en [medeverdachte 2] vinden bovendien verankering in de overige bewijsmiddelen en in de inhoud van het dossier. De rechtbank overweegt daartoe als volgt.
De wijze waarop het schietincident zich volgens [medeverdachte 2] en [medeverdachte 1] heeft afgespeeld, komt overeen met de gang van zaken zoals door [slachtoffer 2] en de getuige [getuige 13] beschreven: de achtervolging en de wijze van schieten (salvo’s en het schieten vanuit de bestuurders- en bijrijderskant). Ook komen de verklaringen van [medeverdachte 1] en [medeverdachte 2] overeen met de conclusie uit het onderzoek dat er met twee wapens (in ieder geval een AK) werd geschoten.
De verklaring van [medeverdachte 2] dat er tevens werd geschoten met een Glock .40 en met munitie 7.62 sluit ook aan op het sporenonderzoek. [medeverdachte 2] noemt verder als detail dat de auto waarin zij zaten een driedeurs model betrof. De auto die later werd aangetroffen in Houthalen, was een driedeurs model. Later sprak [medeverdachte 2] zijn voorkeur uit voor een (snelle) Golf. De aangetroffen auto in Houthalen was ook een (snelle) Golf, namelijk een GTI.
[medeverdachte 2] heeft ten overstaan van de politie-informant voorgedaan hoe hij schoot, namelijk door zijn rug tegen de leuning te drukken. Dit sluit aan bij de verklaring van [getuige 13] , die verklaart dat iemand zich leek schrap te zetten in de stoel.
Dat [slachtoffer 1] volgens [medeverdachte 2] uit de auto was gestapt en in de richting van een woning rende, komt ook overeen met de verklaringen van [slachtoffer 2] en [getuige 13] en het sporenbeeld. Dat [slachtoffer 1] vervolgens bij die woning van dichtbij werd beschoten, zoals door [medeverdachte 2] werd verklaard, sluit aan bij de verklaring van [getuige 13] .
De verklaring van [medeverdachte 2] dat hij twee maal 30 patronen verschoot, komt overeen met de verklaring van [slachtoffer 2] dat er sprake leek te zijn van het wisselen van magazijnen. Ook [getuige 13] heeft verklaard dat er naar zijn beleving sprake was van het meermalen leegschieten van een wapen.
Op 31 mei 2016 werd bij het programma Opsporing Verzocht aandacht besteed aan de schietpartij waarbij [slachtoffer 1] om het leven was gekomen. Tijdens deze uitzending werd een reconstructie getoond. [medeverdachte 2] heeft ten overstaan van de politie-informant verklaard over de “fouten” in de uitzending van Opsporing Verzocht. Dat er, zoals door [medeverdachte 2] werd gezegd, is geschoten met een AK en niet met een M16, klopt met het sporenbeeld. Het uitstappen van de tweede man klopt volgens [medeverdachte 2] ook niet. Hoewel is gebleken dat de tweede man ( [slachtoffer 2] ) wel degelijk is gevlucht, was deze informatie niet bij [medeverdachte 2] bekend. [slachtoffer 2] heeft zichzelf immers in veiligheid gebracht door, op het moment dat de Golf achter de vluchtende [slachtoffer 1] aanging en er dus kennelijk geen acht meer werd geslagen op [slachtoffer 2] , eerst onder de auto te rollen en vervolgens weg te rennen. Opvallend is overigens dat [medeverdachte 2] ook vóór de uitzending van Opsporing Verzocht al over een aantal details van de schietpartij verklaarde. Dat hij die details uit andere media zou hebben geweten gelooft de rechtbank niet. Op dat moment was het immers alweer een half jaar geleden dat [slachtoffer 1] werd doodgeschoten. De zaak was in die tijd al lang niet meer dagelijks nieuws. Dat [medeverdachte 2] al deze specifieke details had onthouden van wat hij mogelijk in september 2015 had gehoord of gezien om die details vervolgens een half jaar later foutloos uit zijn herinnering als “stoer verhaal” aan de politie-informant te vertellen, acht de rechtbank ongeloofwaardig.
De verklaring van [medeverdachte 1] over het feit dat zij de auto in brand hebben gestoken, komt overeen met het sporenbeeld. [medeverdachte 1] heeft in dit verband ook nog verklaard dat hij altijd een benzinefles bij zich had, voor het geval hij de auto ergens moest achterlaten.
Ook verklaart [medeverdachte 1] dat hij een bivakmuts draagt als hij iets illegaals gaat doen. [slachtoffer 2] heeft verklaard dat de bestuurder mogelijk een bivakmuts droeg.
[medeverdachte 2] heeft in zijn verklaring ten overstaan van de politie-informant bovendien, los van de schietpartij, details genoemd die kloppen met enkele vaststaande feiten. Zo woonde [slachtoffer 1] inderdaad om de hoek bij de vriendin van [medeverdachte 2] ( [adres 4] respectievelijk [adres 5] te [woonplaats 2] ) en miste [slachtoffer 1] inderdaad een teelbal als gevolg van kanker. Ook heeft hij verklaard dat hij 10 jaar heeft vastgezeten in Curaçao. Uit het strafblad van [medeverdachte 2] uit Curaçao blijkt dat aan hem in totaal 10 jaar aan gevangenisstraffen werd opgelegd.
De politie-informant heeft van [medeverdachte 2] ook informatie ontvangen over het motief van de schietpartij; onder andere dat [slachtoffer 1] op [verdachte] had geschoten en met een auto op het huis van [medeverdachte 1] was ingereden. Deze informatie vindt bevestiging in het dossier. [slachtoffer 2] heeft namelijk verklaard dat [slachtoffer 1] drie vijanden had; [bijnaam 1 medeverdachte 2] , [naam 4] en [bijnaam verdachte] [slachtoffer 1] had volgens [slachtoffer 2] twee maanden geleden problemen veroorzaakt met [bijnaam verdachte] Uit het dossier blijkt dat [slachtoffer 1] in augustus 2015 op [verdachte] had geschoten. Uit een mutatierapport van de politie blijkt dat [medeverdachte 1] en zijn partner ( [getuige 9] ) [slachtoffer 1] ervan verdachten op 2 september 2015 met een auto in hun tuin te zijn gereden. Door [getuige 9] werd aangifte gedaan van dit voorval, waarbij eveneens de naam van [slachtoffer 1] als mogelijke dader wordt genoemd.
Conclusie: De rechtbank acht de bevindingen van de politie-informant zoals vastgelegd in de door hem opgemaakte processen-verbaal betrouwbaar en zal deze ook als bewijs gebruiken. De door verdachten [medeverdachte 1] en [medeverdachte 2] verstrekte informatie aan deze politie-informant is gedetailleerd, gaat ook over de persoon [slachtoffer 1] , stemt overeen met aangetroffen sporen op de plaats delict en de bevindingen over de betrokken voertuigen en bevat ten slotte motieven van de daders die door andere onderdelen in het dossier worden geschraagd.
Alibi’s [medeverdachte 1] en [verdachte] :
Door de verdachten [medeverdachte 1] en [verdachte] is aangegeven dat zij een alibi hebben ten tijde van de schietpartij op 25 september 2015. Dit zou betekenen dat de verklaringen van [medeverdachte 1] en [medeverdachte 2] over de betrokkenheid van de drie verdachten bij de schietpartij niet juist kunnen zijn.
Met betrekking tot de alibi’s overweegt de rechtbank als volgt.
[medeverdachte 1] heeft ter zitting van 10 april 2017 verklaard dat hij ten tijde van de schietpartij op 25 september 2015 thuis was. De getuigen [getuige 9] (vriendin verdachte [medeverdachte 1] ), [getuige 5] (moeder verdachte [medeverdachte 1] ) en [getuige 6] (zus verdachte [medeverdachte 1] ) hebben eerst op 7 juli 2017 ten overstaan van de rechter-commissaris verklaard dat [medeverdachte 1] op de avond van 25 september 2015 thuis was. De getuigen [getuige 8] (nichtje van [getuige 9] ) heeft op 8 november 2017 verklaard dat zij om 22.00 of 23.00 uur naar de woning van [medeverdachte 1] is gegaan. Zij wist zich niet meer te herinneren of [medeverdachte 1] ook in de woning was. [getuige 7] (broer verdachte [medeverdachte 1] ) heeft op 8 november 2017 verklaard dat hij niet meer weet of hij op 25 september 2015 in de woning van [medeverdachte 1] is geweest.
[verdachte] heeft ter zitting van 21 november 2016 in zijn eigen strafzaak als verdachte verklaard dat hij ten tijde van de schietpartij op 25 september 2015 thuis was. Als getuige in de strafzaak tegen de verdachten [medeverdachte 1] en [medeverdachte 2] heeft hij deze verklaring niet herhaald. Op 10 april 2017 is een brief van de vriendin van [verdachte] overgelegd, waarin zij aangeeft dat [verdachte] op 25 september 2015 thuis was bij zijn zoontje, omdat zij ging stappen.
[getuige 10] heeft verklaard dat [medeverdachte 1] en [verdachte] op de avond van 25 september 2015 thuis waren.
[getuige 10] heeft op 5 november 2016 verklaard dat hij op 25 september 2015 eerst bij [verdachte] thuis was en dat hij rond 22.25 uur naar [medeverdachte 1] is gegaan. Op 14 februari 2017 verklaarde [getuige 10] dat hij iets na 22.00 uur bij [verdachte] wegging. Bij [medeverdachte 1] hoorde hij via Facebook dat er geschoten was in [woonplaats 2] . In latere berichten werd de naam van [slachtoffer 1] genoemd als mogelijk slachtoffer. Op 10 juli 2017 verklaarde [getuige 10] dat hij iets voor 22.30 uur bij [verdachte] is weggegaan. Ook verklaarde hij toen dat hij nog bij [verdachte] was, toen er op Facebook berichten voorbij kwamen waaruit bleek dat er geschoten was. Toen hij later bij [medeverdachte 1] was, hoorde hij dat [slachtoffer 1] betrokken was bij die schietpartij.
De rechtbank acht de verklaring van [getuige 10] niet geloofwaardig. Op de eerste plaats heeft hij wisselend verklaard over het tijdstip waarop hij bij [verdachte] is vertrokken en waar hij in eerste instantie hoorde over de schietpartij in [woonplaats 2] . Op de tweede plaats kan zijn verklaring, dat hij vóór zijn vertrek bij [verdachte] voor het eerst hoorde over de schietpartij, niet kloppen nu deze pas rond 22.45 uur plaatsvond. Een opvallend gegeven is bovendien dat [getuige 10] met zijn telefoon die avond meerdere keren heeft gebeld met een van de telefoons van [verdachte] op het moment dat [getuige 10] volgens zijn eigen verklaring in de woning van [verdachte] was.
De rechtbank acht de verklaringen van de overige getuigen ook niet geloofwaardig. Zij overweegt daartoe als volgt. De verklaringen van de getuigen die het alibi van [medeverdachte 1] bevestigen en die zich kennelijk allemaal in de woning van [medeverdachte 1] bevonden op 25 september 2015, komen niet met elkaar overeen. Geconfronteerd met elkaars verklaringen weten zij zich bepaalde dingen niet te herinneren.
Wat ook heel opvallend is, is dat [medeverdachte 1] en [verdachte] zich al sinds 8 augustus 2016 in voorlopige hechtenis bevonden op verdenking van (onder andere) de moord op [slachtoffer 1] . De rechtbank vindt het onbegrijpelijk dat getuigen, en nog wel directe familieleden, die kunnen bevestigen dat de verdachten ten tijde van de moord thuis waren en dus kennelijk onterecht in detentie verblijven, maandenlang hun mond houden. Sterker nog, de partners van [verdachte] en [medeverdachte 1] hebben zelfs in eerste instantie hun medewerking aan het onderzoek geweigerd. De politie kwam al in september 2016 bij hen aan de deur, maar zij wilden niets zeggen. Vervolgens werd in de strafzaak tegen [medeverdachte 1] verzocht de alibigetuigen te horen, maar niet voordat het volledige dossier ter beschikking werd gesteld. De getuigen hebben vervolgens pas na lang stilzwijgen en nadat het eindproces-verbaal werd verstrekt, een verklaring afgelegd. Gelet op deze gang van zaken kan het niet anders dan dat is geprobeerd de verdachten [verdachte] en [medeverdachte 1] in strijd met de waarheid een alibi te verschaffen.
Het alibi van [verdachte] zou nog ondersteund worden door het gegeven dat zijn telefoon die bewuste avond (25 september 2015) thuis lag. Op basis van het onderzoek zou blijken dat een telefoon, in gebruik bij [verdachte] , om 22.43 uur in diens woning was. De rechtbank overweegt dat uit de historische verkeersgegevens blijkt dat een telefoon, in gebruik bij [verdachte] , om 22.43 uur en om 22.57 uur contact maakte met de zendmast aan het [adres 6] te [woonplaats 2] . Het adres van [verdachte] , [adres 7] te [woonplaats 2] , ligt kennelijk binnen het bereik van deze mast. Het gebied dat wordt aangestraald door de zendmast strekt zich echter uit over een groter gebied. Daardoor kan niet gesteld worden dat de telefoon zich daadwerkelijk in de woning van [verdachte] bevond. Bovendien, ook in het geval die telefoon zich wel in de woning van [verdachte] bevond, zegt dat nog niets over de aanwezigheid van [verdachte] in die woning of het gebruik op dat moment door [verdachte] van die telefoon. Uit het dossier blijkt immers dat [verdachte] de beschikking had over meerdere telefoons en telefoonnummers. Het feit dat één van zijn telefoons die avond wellicht thuis lag, zegt dus nog niet dat [verdachte] ook thuis was en dat hij en niet een ander, gebruik heeft gemaakt van die telefoon.
Conclusie: De alibi’s van de verdachten [medeverdachte 1] en [verdachte] worden als ongeloofwaardig terzijde geschoven.
Tussenconclusie II:
De rechtbank stelt aan de hand van de verklaringen van de verdachten [medeverdachte 1] en [medeverdachte 2] , in combinatie met de verklaring van [slachtoffer 2] , vast dat [medeverdachte 1] , [medeverdachte 2] en [verdachte] tijdens het schietincident op 25 september 2015 in de Volkswagen Golf hebben gezeten.
De rechtbank heeft, evenals de verdediging, geconstateerd dat [medeverdachte 1] en [medeverdachte 2] tegen de politie-informant verschillend hebben verklaard over de plek waar [medeverdachte 2] in de Golf heeft gezeten (achterin of bijrijdersstoel). Toch twijfelt de rechtbank niet aan de inhoud van de verklaringen en de verslaglegging daarvan door de politie-informant.
Niet valt uit te sluiten dat de verdachten zich hebben vergist over de positie van [medeverdachte 2] in de auto. Uit de verklaringen van [medeverdachte 1] en [medeverdachte 2] kan in ieder geval worden vastgesteld dat [medeverdachte 1] , als bestuurder, [medeverdachte 2] en [verdachte] als inzittenden in de auto zaten en dat er door [verdachte] met een Glock en door [medeverdachte 2] met een AK-47 is geschoten. Gelet op deze verklaringen gaat de rechtbank ervan uit dat [medeverdachte 2] , met in zijn handen het meest effectieve wapen, op de bijrijdersstoel heeft gezeten en dat [verdachte] op de achterbank zat. Dit sluit ook aan bij de verklaring van [slachtoffer 2] , die [medeverdachte 2] herkende als bijrijder. Het antwoord op de vraag of [medeverdachte 2] dan wel [verdachte] voorin of achterin heeft gezeten, is juridisch overigens niet relevant, nu gelet op de gang van zaken, naar het oordeel van de rechtbank sprake is van een nauwe en bewuste samenwerking. [verdachte] , [medeverdachte 2] en [medeverdachte 1] hebben die avond met zijn drieën [slachtoffer 1] van het leven beroofd. Zij vervulden daarbij alle drie een onmisbare rol. [medeverdachte 2] en [verdachte] hebben beiden geschoten. [medeverdachte 1] heeft de auto bestuurd van waaruit geschoten werd.
Moord of doodslag?
De volgende vraag die de rechtbank dient te beantwoorden, is of de verdachten met voorbedachten rade hebben gehandeld. Met andere woorden: is er sprake van moord (in het geval van [slachtoffer 2] : poging moord) of van doodslag?
Voor ‘voorbedachten rade’ moet komen vast te staan dat een verdachte enige tijd heeft gehad om zich te beraden, zodat hij de gelegenheid heeft gehad na te denken over de betekenis en de gevolgen van zijn voorgenomen daad en zich daar rekenschap van te geven. Of voorbedachten rade bewezen kan worden, hangt sterk af van de gelegenheid en van de overige feitelijke omstandigheden van het geval zoals de aard van het feit, de wijze waarop het feit is begaan alsmede de gedragingen van de verdachte voor en tijdens het begaan van dat feit.
Voorbedachten rade is een bijzondere kwalificatie naar aanleiding van feiten en omstandigheden, waardoor het misdrijf een veel ernstiger karakter aanneemt dan doodslag.
Voorbedachten rade kan samengaan met alle vormen van opzet, waaronder het zogenaamde voorwaardelijk opzet. Wanneer immers iemand met tijd voor overleg een plan opmaakt om een bepaald doel te bereiken en daarbij bewust de aanmerkelijke kans aanvaardt dat zijn gedraging de dood van een ander zal veroorzaken, dan zijn alle kenmerken van voorbedachten rade aanwezig.
In dit geval leidt het voorgaande tot het volgende.
Op 25 september 2015 zijn vanuit een achtervolgende auto, een VW Golf, [slachtoffer 1] en [slachtoffer 2] in hun Kia beschoten. Uiteindelijk heeft [slachtoffer 1] dit met de dood moeten bekopen en is [slachtoffer 2] daaraan ontsnapt. De inzittenden van de VW Golf zijn, zoals door de rechtbank hiervoor vastgesteld, [medeverdachte 1] , [verdachte] en [medeverdachte 2] .
Uit de bewijsmiddelen volgt dat het gaat om een gestolen VW Golf en dat de verdachten waren voorzien van een handvuurwapen en een automatisch wapen en een aanzienlijke hoeveelheid munitie. De verdachten zijn gevlucht met de gestolen Golf. In Houthalen (België) hebben een of meer verdachten de auto in de brand gestoken, kennelijk om sporen te wissen, en zijn ze vanaf die plek in een andere auto, die daar was klaar gezet, verder gegaan.
Uit de verklaringen van [medeverdachte 1] en [medeverdachte 2] tegenover de politie-informant blijkt dat alle drie de verdachten zo hun eigen motieven hadden om [slachtoffer 1] naar het leven te staan. Zo zou [slachtoffer 1] op het huis van [medeverdachte 1] zijn ingereden, hebben geschoten op [bijnaam verdachte] ( [verdachte] ) en op het huis van de vriendin van [medeverdachte 2] . Ook uit bij de politie binnengekomen informatie blijkt van “animositeit” tussen een of meer van de verdachten enerzijds en [slachtoffer 1] anderzijds. [slachtoffer 1] is ook veroordeeld voor het schieten op [medeverdachte 1] .
Uit de wijze waarop het tenlastegelegde is uitgevoerd en de hiervoor weergegeven motieven bij de verdachten, kan geen andere conclusie worden getrokken dan dat het te doen was om de liquidatie van [slachtoffer 1] . Daarvoor was het nodig een auto te stelen, vuurwapens en munitie aan te schaffen, tevoren een auto klaar te zetten op een wat verdekt gelegen parkeerplaats in Houthalen, sporen te wissen door de gebruikte auto in brand te steken en de wapens weg te maken, alsmede een gelegenheid te creëren om [slachtoffer 1] neer te schieten. Hieruit volgt dat sprake is van voorbedachten rade om [slachtoffer 1] te doden, moord dus.
Bij de “ontmoeting” van verdachten in hun Golf en [slachtoffer 1] en [slachtoffer 2] in hun Kia, heeft de bestuurder [medeverdachte 1] van de Golf groot licht gegeven waardoor [slachtoffer 1] en [slachtoffer 2] goed zichtbaar zijn geweest voor alle verdachten. Daarop is kennelijk door de verdachten in hun Golf besloten tot het inzetten van de achtervolging van de Kia en het vrijwel onmiddellijk openen van het vuur, door gebruikmaking van de meegenomen wapens.
Met deze beslissing en de achtervolging waarbij vrijwel voortdurend is geschoten op de Kia hebben verdachten welbewust het risico op de koop toe genomen dat ook de bestuurder van de Kia, [slachtoffer 2] , het leven zou laten. Kennelijk lag deze beslissing besloten in het oorspronkelijke plan om een geschikt moment te vinden om [slachtoffer 1] van het leven te beroven. De drang om deze liquidatie uit te voeren was zo groot dat het risico op andere slachtoffers, mede inzittenden van de Kia van [slachtoffer 1] of omstanders op de openbare weg, werd genomen. Het was duidelijk géén reden om ervan af te zien de Kia te achtervolgen en het vuur te openen. Sterker nog, uit sporenonderzoek is gebleken dat ook de bestuurderskant waar [slachtoffer 2] zat onder vuur werd genomen. De rechtbank ziet dus geen reden om aan te nemen dat verdachten anders hebben gehandeld dan zij van plan waren.
Ook daarmee is de voorbedachten rade voor de poging [slachtoffer 2] van het leven te beroven, gegeven.
Samenhangende feiten:
Nu de verdachten [medeverdachte 1] , [medeverdachte 2] en [verdachte] bij de schietpartij gebruik hebben gemaakt van twee vuurwapens (AK-47 en Glock) acht de rechtbank bewezen dat zij deze vuurwapens, in strijd met de wet, voorhanden hebben gehad (feit 3 in de strafzaak met parketnummer 03/721593-15). Ook hebben zij gebruikt gemaakt van een gestolen auto, zodat ook de heling van deze auto bewezen kan worden (feit 1 in de strafzaak met parketnummer 03/866092-17). Tijdens de schietpartij werd een personenauto die geparkeerd stond op de [adres 2] te [woonplaats 2] beschadigd, als gevolg van het schieten. Daarmee kan ook bewezen worden dat [medeverdachte 1] , [medeverdachte 2] en [verdachte] zich schuldig hebben gemaakt aan beschadiging van een auto (feit 2 in de strafzaak met parketnummer 03/866313-17).
Andere feiten:
Voorts wordt de verdachte, onder feit 4 in de strafzaak met parketnummer 03/721593-15, nog verdacht van het overdragen dan wel het voorhanden hebben van een wapen, een patroonmagazijn en munitie. De verdachte heeft dit feit bekend. De rechtbank acht deze feiten bewezen op grond van:
- de bekennende verklaring van de verdachte ter terechtzitting d.d. 28 november 2017;
- het proces-verbaal van bevindingen d.d. 25 april 2016, p. 958;
- het proces-verbaal van kennisgeving tot inbeslagneming d.d. 26 april 2016, p. 2243;
- het proces-verbaal omschrijving wapens en munitie d.d. 11 juni 2016, p. 2248 tot en met 2250.
De raadsman heeft betoogd dat niet bewezen kan worden dat sprake is van het overdragen van een wapen en munitie, omdat de politie-informant bevoegd was het wapen en de munitie in ontvangst te nemen (artikel 31, tweede lid, van de Wet wapens en munitie). Anders dan de raadsman is de rechtbank van oordeel dat de verdachte wel degelijk in strijd met de wet een wapen en munitie heeft overgedragen. Hij is niet gerechtigd tot het voorhanden hebben en evenmin tot het overdragen van deze goederen aan iemand van wie verdachte op 25 april 2016 niet wist dat het om een politie-informant ging of een persoon die gerechtigd was tot het voorhanden hebben van een wapen en/of munitie. De rechtbank acht dan ook bewezen dat de verdachte de goederen heeft overgedragen. Verdachte is daarvoor ook strafbaar. Aangezien de overdracht van het wapen en de munitie plaatsvond in de woning en in het bijzijn van [medeverdachte 2] , acht de rechtbank bewezen dat er sprake is van medeplegen.
Onder feit 3 in de strafzaak met parketnummer 03/866092-17 is nog ten laste gelegd dat de verdachte 12 hennepplanten heeft geteeld/bereid/bewerkt/verwerkt, dan wel aanwezig heeft gehad. De verdachte heeft dit feit bekend. De rechtbank acht dan ook bewezen dat de verdachte 12 hennepplanten heeft geteeld op grond van:
- de bekennende verklaring van de verdachte ter terechtzitting d.d. 28 november 2017;
- het proces-verbaal van aantreffen van een hennepkwekerij d.d. 10 augustus 2016, p. 3 en 4.