2.9De aangetekende brief van [gedaagde sub 1] van 15 november 2017 aan Universiteit Maastricht t.a.v. Prof. Dr. [naam 6] en Prof. Dr. [naam 7] inzake stiffnograph (productie 7 bij inleidende dagvaarding) houdt in, voor zover relevant:
“(…)
Ik vertegenwoordig belanghebbenden in de gezondheidszorg.
Mijn cliënten namen in (…) het blad ‘Natuurlijke & Integrale Gezondheidszorg’ kennis van de bijgevoegde advertentie van Vitals Voedingssupplementen B.V. In deze advertentie wordt reclame gemaakt voor de stiffnograph. Het apparaat is ontwikkeld door VitaK B.V., ook wel handelend onder de naam VitaK Innovation in Life Science, onder leiding van Prof. Dr. [naam 1] , verbonden aan de Universiteit Maastricht. Alle aandelen van VitaK B.V. Worden gehouden door UniVenture B.V. De enig aandeelhouder van UniVenture B.V. is de
Universiteit Maastricht.
Volgens de advertentie zou de StiffnoGraph de elasticiteit van de bloedvaten, de zuurstofsaturatie en de hartslag kunnen meten. Dankzij dit apparaat zou men via een
vingermeting eenvoudig de conditie van de vaten (de mate van verkalking en verstijving) kunnen vaststellen en de effectiviteit van de behandelingen en veranderingen in leefstijl kunnen monitoren De technologie van de stiffnograph is kennelijk gebaseerd op het principe van versnelde plethysmografie. Dit wil zeggen dat de volumeverandering van de vaten wordt gemeten. De hartslag creëert een drukgolf en hierdoor pulseert de bloedvaatwand. Hoe minder de puls, hoe stijver de bloedvaten zouden zijn. De stiffnograph is bedoeld voor gebruik door professionals in de gezondheidszorg. zoals huisartsen. orthomoleculair geneeskundigen, sportartsen, alternatieve artsen, fysiotherapeuten, diëtisten, ed.
Aangezien VitaK B.V. samenwerkt met de Universiteit Maastricht wijs ik u op de onjuiste en misleidende inhoud van de advertentie en de daarin gepretendeerde werking van de stiffnograph. De gronden worden hieronder kort uiteengezet:
- VitaK B.V. en in het verlengde daarvan Prof. Dr. [naam 1] stellen ten onrechte uitvinder en ontwikkelaar te zijn van de in de advertentie genoemde technologie. De technologie bestond al onder de naam SphygmoCor® en is door Vitak B.V. simpelweg gekopieerd:
- de stiffnograph is niet in staat om de dikte, althans de stevigheid van de bloedvaatwanden in de arm van een patiënt te meten. Als gevolg daarvan kan de stiffnograph ook niet de mate van aderverkalking en -verstijving meten;
- de advertentie insinueert dat de conditie van de vaten en de toestand van hart en vaatziekten kunnen worden vastgesteld door het meten van de pulsaties van de bloedstroom in de kleine bloedvaatjes van de huid bij de vingertop Dit is een zeer onverantwoorde stelling. In meer dan 90% van de gevallen waar het vasculaire systeem faalt, is de oorzaak gelegen bij de kransslagaders. Deze bevinden zich op een halve meter afstand van de arm en de vingertoppen. Er is geen verband tussen de mate van aderverkalking in de arm en de
kransslagaders van een patiënt, waardoor het meten van deze pulsaties niet kan leiden tot de vaststelling van de toestand van hart- en vaatziekten.
De inhoud van de advertentie is onverantwoord en gewoonweg gevaarlijk voor de maatschappij. Deze beweringen worden onder meer gedaan aan natuurgeneeskundige artsen in heel Nederland, waardoor zij op basis van deze onjuiste informatie onjuiste en ongefundeerde stellingen innemen bij hun patiënten. Als gevolg hiervan bieden zij onnodige therapieën aan de patiënten aan en bestaat er het risico dat de patiënten bij bestaande hart- en vaatziekten niet worden doorverwezen. Aan de advertentie liggen bedrijfseconomische motieven ten grondslag.
Ik vertrouw erop dat u, als een gerenommeerde wetenschappelijke instelling, onverwijld het nodige zal doen om deze situatie op te lossen, waaronder in ieder geval het terugroepen van de bijgevoegde advertentie.
Daarnaast menen mijn cliënten dat het de verantwoordelijkheid is van de Universiteit Maastricht om een onderzoek in te stellen naar de bedrijfsactiviteiten van haar dochteronderneming VitaK. Zij gaan er vooralsnog van uit dat (het bestuur van) de Universiteit Maastricht hoegenaamd niet bekend is met de inhoud van de advertentie, waarin de naam en reputatie van de Universiteit Maastricht in verband gebracht wordt met onwetenschappelijke en onverantwoordelijke stellingen betreffende de werking van het aangeboden apparaat.
Ten slotte wijs ik u erop dat het bedrijf dat VitaK als zakenpartner heeft gekozen, Vitals
B.V., indirect, zonder enige wetenschappelijke onderbouwing, voedingssupplementen aanbiedt voor de behandeling van patiënten met ernstige gezondheidsproblemen, zoals ‘hart- en vaatziekten’, ‘diabetici’ en ‘nierpatiënten’. In deze reclamecampagne wordt de Universiteit Maastricht indirect gebruikt om deze ongefundeerde beweringen geloofwaardig te maken.
Aangezien deze marketingcampagne komend weekend gelanceerd wordt, geef ik u in overweging om onverwijld het nodige te doen om de volksgezondheid - en de reputatie van de Universiteit Maastricht - te beschermen.
Ik verzoek u mij op de hoogte stellen van de door u genomen maatregelen, zodat wij niet gedwongen zullen zijn om de NVWA c.q. de Nederlandse overheid te informeren.”.