4.13.In ieder geval blijkt uit de gespreksverslagen zoals die zijn opgenomen in het aanvullende rapport, dat het afvoeren en ten eigen bate verkopen van koperhoudend afval- en restmateriaal door werknemers niet ongebruikelijk was. In dit verband acht de kantonrechter de navolgende in het geding gebrachte gespreksverslagen van belang.
Gespreksverslag [verzoeker, tevens verweerder in het tegenverzoek] 24 april 2017:
“(…) Het volgende speelde rond oktober/november 2015 bij een werk rond een verdeelstation bij het Wittevrouwenveld. (…) Bij het werk kwam een grote hoop kabels vrij. De heer [naam leidinggevende 2] gaf toen aan: “Dit moet allemaal naar mij, dan gaan we daarvan naar de winter Efteling.” Twee van de aanwezige grondwerkers, [naam grondwerker 1] en [naam grondwerker 2] , van uitzendbureau Detassist, gaven aan zij liever cash wilden. [naam grondwerker 1] omdat hij aan het sparen was voor een nieuwe televisie. De heer [naam leidinggevende 2] werd toen heel kwaad en gaf aan dat dan niemand meer naar de winter Efteling zou gaan. (…)De trip naar de winter Efteling heeft niet plaatsgevonden. De kabels zijn weggebracht door het transportbedrijf [naam onderaannemer] , door chauffeur [naam chauffeur] . De heer [verzoeker, tevens verweerder in het tegenverzoek] heeft van de opbrengsten geen geld gekregen.
Als er bij een nieuw tracé gebruik wordt gemaakt van nieuw materiaal, en er zit minder dan 20 meter op de haspel, dan neemt chauffeur [naam chauffeur] van [naam onderaannemer] dit mee. De heer [naam leidinggevende 2] heeft een eigen, met hekwerk afgebakend stukje op het terrein van [naam onderaannemer] . Daar wordt het materiaal verzameld en als het vol is wordt het weggebracht. (…)
[naam collega 2] ) kreeg van de heer [naam leidinggevende 2] altijd de klussen met de meeste opbrengst aan restmaterialen (…). [naam collega 2] moest dan een gedeelte van de opbrengst aan de heer [naam leidinggevende 2] afdragen. Dit heeft [naam collega 2] zelf aan de heer [verzoeker, tevens verweerder in het tegenverzoek] verklaard. (…)
De heer [verzoeker, tevens verweerder in het tegenverzoek] brengt zelf de vraag naar voren waarom hij dan niet eerder deze informatie naar voren heeft gebracht en geeft de volgende redenen aan:
De heer [naam leidinggevende 2] heeft veel macht binnen BAM. Als je hem tegensprak werd je ingezet bij [naam] , en moest je sleuven graven ten behoeve van woningaansluitingen. Onderling als collega’s noemen ze dat ‘het strafkamp’. (…) Ook bij het gesprek met mevrouw [naam HR-functionaris] en [naam bedrijfsleider] , het gesprek waarin uiteindelijk het ontslag is aangezegd, heeft de heer [verzoeker, tevens verweerder in het tegenverzoek] ervoor gekozen om op dat moment geen nadere informatie te geven omdat naar zijn inschatting dat toch niet zou helpen. (…)
Vidocq confronteert de heer [verzoeker, tevens verweerder in het tegenverzoek] met de bevinding dat hij ook bij SEOS is geweest in het bijzijn van [naam collega 2] en in het bijzijn van de heer [naam collega 1] . De heer [verzoeker, tevens verweerder in het tegenverzoek] beaamt dit en geeft aan dat in dergelijke gevallen beiden de helft van de opbrengst kregen. (…)”
Gespreksverslag [naam collega 1] 24 april 2017:
“(…) Vorig jaar zomer wilde de heer [naam leidinggevende 2] een berg kabels inleveren ten behoeve van de winter Efteling. Dat plan is toen gecrasht omdat 2 mensen cash wilden. Dit waren volgens de heer [naam collega 1] [naam grondwerker 2] en zijn grondwerker. (…)
Het geld dat de heer [naam collega 1] zelf ontving na het inleveren van materiaal, “dat geld is nooit thuis aangekomen.” Dat geld werd gebruikt voor het kopen van eten tijdens het werk en aankoop van spullen voor het werk zoals werksokken en klein materieel. (…)
Er zijn wel meer mensen die materiaal inleveren, dat doet bijna iedereen, grondwerkers en machinisten. (…)”
Gespreksverslag [naam chauffeur] 11 mei 2017:
“(…) De heer [naam chauffeur] verklaarde als vrachtwagenchauffeur voor [naam onderaannemer] te werken. (…) De heer [naam chauffeur] verklaarde zich desgevraagd te herinneren dat op de locatie Wittevrouwenveld in 2015 een redelijke hoeveelheid restmateriaal is afgevoerd door hem. (…) het was te veel om in de bedrijfsauto’s van de monteurs af te voeren. Dit is namelijk de gebruikelijke manier. (…) de heer [naam chauffeur] vertelde dat deze transporten en het inleveren van het materiaal bij Enexis niet is geregistreerd door Enexis. (…)”
Gespreksverslag 11 mei 2017 [naam grondwerker 2] en [naam grondwerker 1] :
“(…) Met betrekking tot de afhandeling van restmaterialen zoals vrijkomende kabels verklaarde beide heren dat deze afgevoerd worden door monteurs van BAM. Zij hebben hier geen bemoeienis mee. De heer [naam grondwerker 1] verklaarde privé ijzer in te zamelen, samen met zijn vader. Als er kabel overblijft bij het monteren van moffen en dergelijke, worden de overgebleven stukken altijd meegenomen door de monteurs van BAM.
Met betrekking tot de sloop van het schakelstation Wittevrouwenveld te Maastricht in 2015 verklaarden de heren dat er toen veel kabels afgevoerd moesten worden. (…) De uitvoerder van dit project, [naam leidinggevende 2] , zag dit en gaf aan dat de kabel ingeleverd moest worden en dat hij het geld dat de kabel zou opleveren moest krijgen. [naam leidinggevende 2] gaf aan dat het team van de opbrengst van de betreffende kabel naar de ‘winter Efteling’ zou gaan.
De heer [naam grondwerker 1] is hierop naar [naam leidinggevende 2] gegaan en gaf hem aan liever contant geld te ontvangen omdat hij een nieuwe TV nodig had en een iets grotere zou kunnen kopen. De heer [naam leidinggevende 2] reageerde hier boos op en het ‘uitje’ naar de ‘winter Efteling’ is niet doorgegaan. (…)”
Gespreksverslag [naam leidinggevende 2] 29 november 2016:
“(…) Aanvullend verklaarde de heer [naam leidinggevende 2] . [naam collega 1] en [verzoeker, tevens verweerder in het tegenverzoek] zijn gek op koper, als eksters. (…) Omdat koper op een andere locatie ingeleverd moet worden is er geen controle op of dit daadwerkelijk gebeurt. [naam collega 1] en [verzoeker, tevens verweerder in het tegenverzoek] zijn niet de enige wat dit betreft. Laat vier monteurs een dag samenwerken en ze hebben aan het eind van de dag ruzie, over de verdeling van het koper. (…)”
Gespreksverslag [naam leidinggevende 2] 17 mei 2017
“(…) De heer [naam leidinggevende 2] geeft het volgende aan.
Hij was ervan op de hoogte dat [verzoeker, tevens verweerder in het tegenverzoek] , [naam collega 1] en [naam collega 2] restmaterialen inleverden voor eigen gewin. (…)”