3.3Het oordeel van de rechtbank
De rechtbank is van oordeel dat de armbreuk van het slachtoffer juridisch gezien niet valt aan te merken als zwaar lichamelijk letsel, gelet op de korte herstelperiode en het ontbreken van medisch ingrijpen anders dan fixatie. De rechtbank zal verdachte dan ook vrijspreken van het primair tenlastegelegde.
De rechtbank acht op grond van de volgende bewijsmiddelen het subsidiair tenlastegelegde wel wettig en overtuigend bewezen.
Door huisarts [naam huisarts] werden de medische gegevensvan [slachtoffer 1] (hierna: [slachtoffer 1] ), wonende aan de [adres] te [woonplaats] , verstrekt. Uit die gegevens blijkt dat [slachtoffer 1] op 27 april 2015 om 14.50 uur samen met zijn moeder en stiefvader op de afdeling Spoedeisende Hulp (hierna: SEH) van het Atrium MC werd gezien. Er werd een proximale humerusfractuur met enige dislocatie linkszijdig gediagnosticeerd. Volgens de ouders had hij ‘gisteren’ straf gekregen. Hij werd daarbij met eten naar zijn kamer gebracht en moest vervolgens daar blijven. Hij is aan de arm naar boven gebracht. De volgende ochtend had hij een gezwollen arm en pijn links, waarna er een consult plaatsvond op de huisartsenpost en zij werden doorverwezen naar de SEH.
Op 19 oktober 2016 heeft [slachtoffer 2](moeder van [slachtoffer 1] ) verklaard, zakelijk weergegeven, dat zij een relatie had met [verdachte] en dat hij eind 2014 bij haar introk in de woning aan de [adres] . Zij heeft drie kinderen, [slachtoffer 1] , [naam dochter slachtoffer 2] en [naam zoon slachtoffer 2] . Over de gebroken arm van [slachtoffer 1] verklaart [slachtoffer 2] dat zij hem die ochtend uit bed ging halen en dat hij pijn had. Zijn arm bungelde en ze zijn vervolgens naar het ziekenhuis gegaan. [verdachte] heeft [slachtoffer 1] wel eens aan zijn arm getrokken en hem ook aan de arm vastgepakt en naar boven getrokken. Dit met kracht. Volgens [slachtoffer 2] werd [slachtoffer 1] vaker met eten op zijn kamer gezet. Als hij naar zijn kamer werd gebracht werd er vaak toch wel aan zijn arm getrokken, ook als hij niet wilde doorlopen. [slachtoffer 2] deed dit niet op die manier, zij tilde [slachtoffer 1] dan meestal op.
De verklaring van verdachte ter terechtzitting, zakelijk weergegeven:
Ik heb de opvoeding van de kinderen op mij genomen. Ik heb discipline in het gezin
gebracht.
Op 13 mei 2015 werd een top-tot-teen onderzoekverricht bij [slachtoffer 1] (hierna: [slachtoffer 1] ), wonende aan de [adres] te [woonplaats] . Uit dit onderzoek bleek onder andere het volgende:
“(…)
a. op de behaarde hoofdhuid is aan de linkerzijde een lineair bruin korstje zichtbaar met een lengte van 4,5 cm (foto 2, 3)
b. op de behaarde hoofdhuid zijn aan de rechterzijde een tweetal circulaire korstjes zichtbaar met een diameter van 2 respectievelijke 3 millimeter (foto 4,5)
c. aan de rechterzijde van het voorhoofd is een half cirkelvormige rode streep (erytheem) zichtbaar van 1,5 centimeter lang en 2,5 millimeter breed (foto 6, 7, 8)
d. aan de rechterzijde van het voorhoofd is een bruin korstje zichtbaar van 0,5 bij 1,5 centimeter (foto 9,10)
e. boven de rechter wenkbrauw is een klein rood plekje (erytheem) zichtbaar van 0,5 bij 0,5 centimeter (foto 11)
f. midden op het voorhoofd zit een klein rood plekje (erytheem) (foto 12)
g. boven de binnenzijde van de rechter wenkbrauw zijn 2 rode (eythemateuze) plekjes van 1 bij 3 respectievelijk 2 bij 1 centimeter zichtbaar (foto 13)
h. boven de linker wenkbrauw is een bruin korstig beslag zichtbaar van 1 bij 3 centimeter (foto 14, 15)
i. in de rechter bovenste ooglid is een rode streepvormige huidverkleuring zichtbaar van 1,5 centimeter bij 1 millimeter (foto 26, 27)
j. op de bovenzijde van de linker oorschelp zit een bruinrood korstje van 1,2 centimeter bij 2 millimeter (foto 16, 17)
k. aan de achterzijde van de linker oorschelp is een blauwpaarse semi-circulaire huidverkleuring zichtbaar met een diameter van 0,5 centimeter (foto 18)
l. aan de rug zijn aan de bovenzijde (ongeveer ter hoogte van de 3e borstwervel) zijn 2 bruine korstjes op de huid zichtbaar respectievelijk 1,5 bij 0,7 centimeter en 0,5 bij 0,2 centimeter zichtbaar met rode (eythemateuze) omranding (foto 19, 20)
m. aan de rug links van de wervelkolom ongeveer midden op de rug (ongeveer ter hoogte van de tiende borstwervel) is een blauw/groen/geel/paarse huidverkleuring van 3,5 bij 2 centimeter zichtbaar (foto 21, 22)
n. ter hoogte van het rechter schouderblad, net onder de schouderblad punt is een geel-groene huidverkleuring van 1 bij 0,5 centimeter zichtbaar (foto 23)
o. aan de rechterkant van de onderrug net boven de heupkam is een rode huidverkleuring met lichte korstvorming zichtbaar van 5 bij 1,5 centimeter (foto 24, 25)
p. aan de achter buitenzijde (ulnair) van de linker elleboog is een geel-groene huidverkleuring zichtbaar van 2 bij 1,5 centimeter (foto 28, 29)
q. in de binnenzijde van de rechter elleboogsplooi zijn aan de pinkzijde (ulnair) 3 oppervlakkige huidkrassen van 1,7 centimeter lang zichtbaar (foto 30, 31)
r. hoog aan de achterzijde van de linkerarm aan de borstzijde is een geel-groene huidverkleuring van 3,5 bij 1,5 centimeter zichtbaar (foto 48, 49, 50, 51)
s. aan de buitenzijde (laterale zijde) van de linker knie is een scherp omgrensde rode huidverkleuring met centraal een wit beslag zichtbaar (foto 32, 33)
t. aan de huid midden op de linker knieschijf is een rood omrand korstig beslag zichtbaar van 0.5 bij 0,7 centimeter (foto 34)
u. aan de huid aan de binnenzijde van de linker knieschijf is een bruin kostje van 0,5 millimeter bij 0,7 centimeter zichtbaar (foto 35)
v. aan de binnenzijde van de linker kuit is een circulaire bruine huidverkleuring zichtbaar met een diameter van 1 centimeter (foto 38, 39)
w. aan de buitenzijde van het linker onderbeen, ter hoogte van de enkel, zijn twee bruine korstjes van 3 bij 5 millimeter zichtbaar met een rode rand hierrond (foto 36, 37)
x. aan de bovenzijde van de tweede teen van de linker voet (teen naast de grote teen) is roodheid met mogelijk blaarvorming zichtbaar in een gebied van 1 bij 0,5 centimeter (foto 40, 41)
y. aan het rechterbeen aan de binnen-bovenzijde van de knieschijf is een rode afschaving zichtbaar van 1 bij 0,5 centimeter (foto 42, 43)
z. aan de voorzijde van de rechter enkel zijn een aantal kleine korstjes zichtbaar in een gebied van 1,5 bij 1 centimeter (foto 44, 45)
aa. aan de achterzijde van de hak is een circulaire witte huidrand zichtbaar met een rood centrum. De diameter van dit letsel is 0,5 centimeter (foto 46, 47)
Letseltypering
De bevindingen beschreven onder de letters a, b, d, h, j, l, o, q, s, t, u, w, y en z zijn allen
genezende oppervlakkige huidbeschadigingen. Zeer waarschijnlijk zijn dit genezende
schaafwonden.
Schaafwonden kunnen ontstaan door zowel tangentieel aan de huid in werkende
krachten alsook door loodrecht op de huid in werkende krachten.
De bevindingen onder letters c, e, f en g zijn te duiden als erytheem.
De bevinding beschreven onder i kan passen bij een (recent) litteken; moeder en
stiefvader verklaren hierover dat dit ongeveer een halfjaar geleden in het ziekenhuis of
de huisartsenpost geplakt is.
De bevindingen onder k, m, n, p, r en v zijn bloeduitstortingen (hematomen).
Uit literatuur over onderhuidse bloeduitstortingen in relatie tot kindermishandeling blijkt dat mishandelde kinderen significant vaker onderhuidse bloeduitstortingen hebben in gebieden van zacht weefsel zonder benige uitsteeksels, zoals bijvoorbeeld op de handen, de oren, de rug, de onderarm, de voet, de buik aan de billen. Ook zijn de bloeduitstortingen bij mishandelde kinderen vaak groter.
De bevindingen onder x en aa kunnen zeer wel een blaren zijn.
Blaren kan ontstaan door wrijving, door ziekteprocessen of door thermisch geweld.
6/ Beschouwing van de bevindingen