6.3.Misleidende mededelingen en (vergelijkende) reclame
De voorzieningenrechter constateert dat de vordering om Gezondheid Aan Huis B.V. te veroordelen om alle vergelijkingen tussen LTO3 en Orkestra te verwijderen en verwijderd te houden dan wel deze te vervangen door een – door Smartvital B.V. vooraf goed te keuren – neutrale vergelijking zonder de mededelingen:
dat Orkestra goedkoper is,
dat bij Orkestra een lagere dosis benodigd zou zijn dan bij LTO3,
dat (enkel) Orkestra vegetarische capsules zou bevatten,
at de werkzame stof Omega-3 uit Marine Phytoplankton veel beter wordt opgenomen dan de “normale visolie omega-3” of krillolie en
dat Gezondheid Aan Huis B.V. sinds 2013 leverancier “is” van LTO3 terwijl zij dit product niet meer levert,
is gebaseerd op de reclame zoals deze thans door Gezondheid Aan Huis B.V. wordt gemaakt. Smartvital B.V. heeft als productie 6 bij dagvaarding een afdruk daarvan in het geding gebracht. Hiernaast heeft de vordering betrekking op mededelingen die door Gezondheid Aan Huis B.V. zijn gedaan in het kader van de beantwoording van vragen die door consumenten zijn gesteld. Smartvital B.V. heeft in dit verband verwezen naar productie 7 bij dagvaarding.
Hoewel Smartvital B.V. onder verwijzing naar een door haar als productie 5 bij dagvaarding in het geding gebrachte afbeelding, tevens heeft gewezen op het volgens haar onrechtmatige karakter van de aanvankelijk door Gezondheid Aan Huis B.V. op haar website en in haar nieuwsbrief gemaakte reclame, is haar vordering daarop niet gebaseerd. De voorzieningenrechter zal daarom slechts beoordelen of de reclame zoals deze thans wordt gemaakt en de overige mededelingen die door Gezondheid Aan Huis B.V. in dit verband worden gedaan, geoorloofd zijn. Hierbij zal hij zich concentreren op de aan hem ter beoordeling voorliggende mededelingen die hiervoor onder a tot en met e zijn opgesomd.
Bij die beoordeling stelt de voorzieningenrechter voorop dat uit het bepaalde in artikel 6:194 van het Burgerlijk Wetboek (hierna: BW) volgt dat hij die omtrent goederen of diensten, die door hem (…) in de uitoefening van beroep of bedrijf worden aangeboden, een mededeling openbaar maakt, onrechtmatig handelt jegens een ander die handelt in de uitoefening van zijn bedrijf, indien deze mededeling in één of meer opzichten misleidend is. In dit artikel wordt tevens een niet-limitatieve opsomming gegeven van onderwerpen ten aanzien waarvan een mededeling misleidend kan zijn.
Tussen partijen is niet in geschil dat de door Gezondheid Aan Huis B.V. gemaakte reclame voor Orkestra gedeeltelijk, voor zover in die reclame een vergelijking wordt gemaakt tussen Orkestra en LTO3 als vergelijkende reclame in de zin van artikel 6:194a BW dient te worden gekwalificeerd.
Uit dit artikel volgt dat vergelijkende reclame geoorloofd is, mits aan een aantal in dit artikel opgesomde cumulatieve voorwaarden is voldaan. Deze voorwaarden komen in de kern erop neer dat de vergelijkende reclame goederen of diensten vergelijkt die in dezelfde behoeften voorzien of voor hetzelfde doel zijn bestemd, niet misleidend mag zijn, dat een objectieve en rationele vergelijking dient te worden gemaakt en dat de vergelijkende reclame niet tot verwarring tussen concurrenten mag leiden. Hierbij geldt als uitgangspunt dat degene die de inhoud en inkleding van de (reclame) mededeling heeft bepaald of doen bepalen de bewijslast draagt ter zake van de juistheid of volledigheid van de feiten die in de mededeling zijn vervat.
Bij de beantwoording van de vraag of sprake is van misleidende (vergelijkende) reclame, moet worden uitgegaan van de vermoedelijke verwachting van de gemiddeld geïnformeerde, omzichtige en oplettende consument tot wie de reclame zich richt of die zij bereikt, de zogeheten “maatman”. Van misleidende reclame zal met name sprake kunnen zijn indien de reclame onjuiste of onvolledige mededelingen bevat. De feitelijke vaststelling dat sprake is van een onjuiste of onvolledige mededeling brengt echter nog niet mee dat deze ook misleidend is. Daartoe is nodig dat de mededeling de maatman misleidt of kan misleiden en door haar misleidende karakter zijn economische gedrag kan beïnvloeden. Een mededeling kan daarom pas als misleidend worden gekwalificeerd, indien redelijkerwijs aannemelijk is dat de onjuistheid of onvolledigheid van materieel belang is voor de beslissing van de maatman om al dan niet tot de desbetreffende rechtshandeling (in dit geval: de aanschaf van LTO3) over te gaan. In dat geval is immers redelijkerwijs aannemelijk dat de onjuistheid of onvolledigheid het economisch gedrag van de maatman kan beïnvloeden. Het gaat er dus om dat de onjuistheid of onvolledigheid van voldoende materieel belang is om de maatman te misleiden en of de mededeling op zichzelf beschouwd een misleidend karakter heeft. De voorzieningenrechter zal de vordering met inachtneming van deze uitgangspunten beoordelen.
De mededeling dat Orkestra goedkoper is dan LTO3
De voorzieningenrechter is van oordeel dat de mededeling dat Orkestra goedkoper is, misleidend is voor de maatman consument, omdat deze geen objectieve vergelijking van de prijs inhoudt. Gelet op de hoeveelheid bij beide producten genoemde werkzame stof L-Theanine waarvan zowel Orkestra als LTO3 100 milligram per capsule bevat en het aantal capsules per potje is LTO3 objectief gezien goedkoper dan Orkestra. De omstandigheid dat Orkestra op basis van de respectievelijk door de producenten van LTO3 en Orkestra gegeven doseringsadviezen goedkoper is
in gebruik, maakt dit niet anders. Tussen partijen is immers niet in geschil dat voor zowel LTO3 als Orkestra geldt dat het van de subjectieve beleving van de consument afhankelijk is aan welke dosering hij behoefte heeft. Het betoog dat de totale hoeveelheid werkzame stof in Orkestra groter is dan in LTO3, zodat (ook) op basis daarvan kan worden gesteld dat Orkestra verhoudingsgewijs goedkoper is, kan evenmin tot een ander oordeel leiden, aangezien de producten niet exact dezelfde werkzame stoffen bezitten zodat op basis daarvan geen objectieve vergelijking kan worden gemaakt tussen de totale hoeveelheid werkzame stof per capsule in relatie tot de prijs. Gelet hierop is de vergelijking tussen Orkestra en LTO3 voor zover deze inhoudt dat Orkestra goedkoper is dan LTO3 niet geoorloofd.
De mededeling dat bij Orkestra een lagere dosis benodigd zou zijn dan bij LTO3
De voorzieningenrechter heeft de mededeling dat bij Orkestra een lagere dosis benodigd zou zijn dan bij LTO3 niet in de thans ter beoordeling voorliggende reclame dan wel in de beantwoording van door consumenten gestelde vragen aangetroffen, zodat de vordering van Smartvital B.V. ten aanzien van dit onderdeel niet slaagt. Voor zover Smartvital B.V. het oog heeft op de weergave van de door de producenten van LTO3 en Orkestra gegeven doseringsadviezen slaagt haar vordering evenmin. Zonder nadere toelichting, die Smartvital B.V. niet heeft gegeven, valt niet in te zien dat en op grond waarvan de zakelijke weergave van de doseringsadviezen op zichzelf misleidend in de zin van artikel 6:194 BW dan wel anderszins in strijd is met artikel 6:194a BW.
De mededeling dat (enkel) Orkestra een vegetarische capsule bevat
De voorzieningenrechter is van oordeel dat de mededeling “vegetarische capsule” onder het kopje voordelen van Orkestra misleidend is, nu deze mededeling ten onrechte de suggestie wekt dat alleen Orkestra een vegetarische capsule bevat, terwijl Smartvital B.V. onweersproken heeft gesteld dat LTO3 eveneens een vegetarische capsule heeft. In dit verband overweegt de voorzieningenrechter dat Gezondheid Aan Huis B.V. in het kader van haar verweer op dit punt weliswaar erop heeft gewezen dat Orkestra een vegetarisch product is, omdat er geen visolie of visgelatine in is verwerkt, terwijl LTO3 wel bestanddelen van vis bevat, maar dit verweer slaagt niet aangezien de aanduiding capsule in het normale taalgebruik (uitsluitend) betrekking heeft op het omhulsel en niet (ook) op de inhoud daarvan. De vergelijking tussen Orkestra en LTO3 is op dit punt dan ook niet geoorloofd.
De mededeling dat de werkzame stof Omega-3 uit Marine Phytoplankton veel beter wordt opgenomen dan de “normale visolie omega-3” of krillolie
De voorzieningenrechter is van oordeel dat voor de mededeling dat de werkzame stof Omega-3 uit Marine Phytoplankton veel beter wordt opgenomen dan de “normale visolie omega-3” of krillolie, zoals verwoord in antwoord op een van de door consumenten gestelde vragen, geldt dat deze niet wordt gedaan in het kader van een vergelijking van Orkestra met LTO3. Gelet hierop is ten aanzien van deze mededeling dan ook geen sprake van vergelijkende reclame in de zin van artikel 6:194a BW. In zoverre slaagt de vordering dan ook niet. Voor zover Smartvital B.V. betoogt dat deze mededeling, hoewel deze niet in het kader van vergelijkende reclame wordt geuit, dient te worden verwijderd omdat het een misleidende mededeling in de zin van 6:194 BW betreft, gaat de voorzieningenrechter daaraan voorbij aangezien Smartvital B.V. op geen enkele wijze aannemelijk heeft gemaakt dat deze mededeling misleidend is.
De mededeling dat Gezondheid Aan Huis B.V. sinds 2013 leverancier is van LTO3
De voorzieningenrechter begrijpt dat Smartvital B.V. het oog heeft op de in de reclame opgenomen zin “Sinds 2013 is LTO3 van Herb-e-Concept onderdeel van ons assortiment.” Ook voor deze mededeling geldt dat deze niet als vergelijkende reclame in de zin van artikel 6:194a BW kan worden beschouwd, zodat de vordering tot verwijdering op basis van deze grondslag niet toewijsbaar is. De voorzieningenrechter acht de mededeling evenmin misleidend in de zin van artikel 6:194 BW, aangezien Gezondheid Aan Huis B.V. onweersproken heeft gesteld dat zij LTO3 ook nadat Smartvital B.V. de levering aan haar heeft gestaakt, nog steeds verkoopt.
Slotsom
Het voorgaande leidt tot de slotsom dat de vordering tot verwijdering van de (vergelijkende) reclame voor Orkestra toewijsbaar is voor zover deze betrekking heeft op het verwijderen en verwijderd houden van de mededeling dat Orkestra goedkoper is dan LTO3 en de mededeling dat Orkestra een vegetarische capsule bevat, daarbij suggererend dat LTO3 geen vegetarische capsule heeft. Gezondheid Aan Huis B.V. mag vergelijkende reclame maken tussen Orkestra en LTO3, mits deze reclame voldoet aan de daaraan in artikel 6:194a BW gestelde eisen. Het ligt op de weg van Gezondheid Aan Huis B.V. om zich rekenschap te geven van die eisen en die eisen na te leven. De vordering om àlle vergelijkingen te verwijderen zal daarom worden afgewezen. Om dezelfde reden zal eveneens de vordering om Gezondheid Aan Huis B.V. te veroordelen om een eventueel vervangende vergelijkende reclame voor publicatie ter goedkeuring aan Smartvital B.V. voor te leggen worden afgewezen.
De voorzieningenrechter zal Gezondheid Aan Huis B.V. veroordelen om de hiervoor genoemde mededelingen binnen vijf dagen na betekening van dit vonnis te verwijderen en verwijderd te houden dan wel deze te vervangen door een vergelijking die voldoet aan de in artikel 6:194a BW gestelde voorwaarden. Gelet op de ernst van de overtreding zal de voorzieningenrechter de gevorderde dwangsom beperken en maximeren in die zin dat Gezondheid Aan Huis B.V. bij niet tijdige verwijdering van de hiervoor genoemde mededelingen een dwangsom verbeurt van € 5.000,00 vermeerderd met een dwangsom van € 250,00 per dag voor iedere dag dat de overtreding voortduurt, met een maximum van € 5.000,00.