AI samenvatting door Lexboost • Automatisch gegenereerd
Woninginbraak en twee pogingen tot diefstal; medeplegen; oplegging ISD-maatregel
Op 16 december 2014 heeft de Rechtbank Limburg in Maastricht uitspraak gedaan in een strafzaak tegen een verdachte die betrokken was bij woninginbraken en pogingen tot diefstal. De verdachte, geboren op een onbekende datum en thans gedetineerd in de PI Limburg Zuid, werd bijgestaan door zijn raadsvrouw, mr. K.D.M. Schepers. De zaak werd inhoudelijk behandeld op de zittingen van 28 oktober en 2 december 2014. De tenlastelegging omvatte vier feiten: de inbraak in een woning, twee pogingen tot inbraak in een schuur en een auto, en diefstal van een fiets. De officier van justitie stelde dat de verdachte samen met anderen deze feiten had gepleegd, terwijl de verdediging vrijspraak bepleitte voor de derde tenlastelegging wegens gebrek aan bewijs.
De rechtbank oordeelde dat er voldoende bewijs was voor de eerste twee feiten, waarbij de verdachte was betrokken bij de inbraak en de poging tot inbraak. De rechtbank baseerde haar oordeel op getuigenverklaringen, aangiftes en sporenonderzoek. De verdachte werd vrijgesproken van de derde tenlastelegging, omdat er onvoldoende bewijs was dat hij de fiets had gestolen. Voor de vierde tenlastelegging, de poging tot diefstal uit een auto, oordeelde de rechtbank dat er sprake was van medeplegen, gezien de nauwe samenwerking tussen de verdachte en zijn mededader.
De rechtbank achtte de verdachte strafbaar en legde een ISD-maatregel op voor de duur van twee jaar, gezien zijn criminele verleden en de ernst van de feiten. De rechtbank oordeelde dat de verdachte dringend behandeling en begeleiding nodig had om zijn criminele gedrag te doorbreken. Daarnaast werd de benadeelde partij, die schade had geleden door de inbraak, in het gelijk gesteld en werd een schadevergoeding toegewezen. De uitspraak benadrukt de noodzaak van een strenge aanpak van recidivisten in het strafrecht.
Voetnoten
1.Voor zover de in het vonnis vermelde feiten en omstandigheden door de rechtbank redengevend worden geacht voor de bewezenverklaring van het tenlastegelegde, wordt hierna in de voetnoten verwezen naar de wettige bewijsmiddelen waaraan de rechtbank deze feiten en omstandigheden ontleent. Tenzij anders aangegeven, maken deze bewijsmiddelen deel uit van het eindproces-verbaal van de politie Eenheid Limburg, Woninginbrakenteam Zuid/West, met proces-verbaalnummer 2014077050, dat is doorgenummerd van pagina 1 tot en met pagina 188 en in de wettelijke vorm is opgemaakt.
2.Het proces-verbaal aangifte van [benadeelde], pagina 130-131.
3.Het proces-verbaal van bevindingen, pagina 86-87.
4.Het proces-verbaal van bevindingen, pagina 157-158.
5.Het proces-verbaal van bevindingen, pagina 144-145.
6.Het proces-verbaal aangifte [benadeelde], pagina 162.
7.Het proces-verbaal aanhouding [verdachte], pagina 27-28.
8.Het proces-verbaal van bevindingen, pagina 94.
9.Het proces-verbaal van bevindingen, pagina 145.
10.Het proces-verbaal van bevindingen, pagina 74.
11.Het proces-verbaal sporenonderzoek, dat geen deel uitmaakt van de doornummering.
12.Het proces-verbaal Werktuigsporenonderzoek, dat geen deel uitmaakt van de doornummering.
13.Het proces-verbaal verhoor getuige [getuige], pagina 141.
14.Voor zover de in het vonnis vermelde feiten en omstandigheden door de rechtbank redengevend worden geacht voor de bewezenverklaring van het tenlastegelegde, wordt hierna in de voetnoten verwezen naar de wettige bewijsmiddelen waaraan de rechtbank deze feiten en omstandigheden ontleent. Tenzij anders aangegeven, maken deze bewijsmiddelen deel uit van het eindproces-verbaal van de politie regio Limburg Zuid, leiding district Kerkrade, leiding basiseenheid Landgraaf, met registratienummer PL2425-2014026158, dat is doorgenummerd van pagina 1 tot en met pagina 56 en in de wettelijke vorm is opgemaakt.
15.Het proces-verbaal aangifte [benadeelde 2], pagina 5.
16.Het proces-verbaal verhoor getuige [getuige 2], pagina 13-14.
17.Het proces-verbaal van aanhouding, pagina 16.