De feiten
1. Op 14 december 2009 hebben partijen een zogenoemde Voorovereenkomst Oproepkrachten Beveiliging (hierna: de voorovereenkomst) gesloten, op basis waarvan [eiser] als oproepkracht in de functie van beveiliger werkzaamheden voor Alpha Security is gaan verrichten.
2. Ingevolge artikel 1 van de voorovereenkomst is de oproepkracht niet verplicht aan de oproep gehoor te geven. Artikel 2 van de voorovereenkomst bepaalt dat de werkgever nimmer kan worden verplicht de oproepkracht daadwerkelijk op te roepen.
3. Artikel 4 lid 1 van de voorovereenkomst luidt, voor zover van belang, als volgt:
“Zo vaak en zo lang de oproepkracht na de oproep van de werkgever werkzaamheden verricht, is de oproepkracht werkzaam op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur.”
4. Het tweede lid van artikel 4 van de voorovereenkomst bepaalt dat alleen beloning verschuldigd is over de periode dat de oproepkracht daadwerkelijk arbeid heeft verricht.
5. Het derde lid van artikel 4 sluit het ontstaan van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd uit.
6. Op de arbeidsovereenkomst is de CAO Evenementenbeveiliging Oproepkrachten 2008/2009 van toepassing (hierna: de cao).
7. Volgens artikel 2 lid 2 van de cao is een oproepkracht “Een werknemer met een voorovereenkomst met een uitgestelde plicht tot het verrichten van […] losse en ongeregelde arbeid welke niet volgens een vast patroon of wekelijks voorkomt en evenmin van tevoren is ingeroosterd”
8. Op 14 december 2009 hebben partijen voorts “IN AANVULLING OP DE VOOROVEREENKOMST” een studieovereenkomst gesloten, waarbij zij zijn overeengekomen dat [eiser] gedurende 12 maanden de opleiding MBO beveiliger 2 zal volgen om binnen de organisatie van Alpha Security als algemeen beveiligingsmedewerker te kunnen gaan werken.
9. Aan [eiser] is een Legitimatiebewijs Particuliere Beveiligingsorganisatie verstrekt voor de duur van één jaar, waarop is vermeld: “De houder van dit legitimatiebewijs volgt een praktijkopleiding conform artikel 5 lid 2 Wpbr”.
10. Op 15 februari 2010 is [eiser] begonnen met de opleiding Beveiliger 2.
11. Op 8 maart 2010 heeft [eiser] een zogenoemde Onderwijsovereenkomst gesloten met het ROC tot het volgen van de opleiding Beveiliger 2 met als startdatum 15 februari 2010 en als einddatum 14 februari 2011.
12. Eveneens op 8 maart 2010 heeft [eiser] met het ROC een Praktijkovereenkomst Beroepsbegeleidende Leerweg (hierna: de Praktijovereenkomst) gesloten gericht op de beroepspraktijkvorming behorende bij de opleiding tot Beveiliger 2. In de Praktijkovereenkomst wordt Alpha Security als leerbedrijf vermeld. Voorts is onder andere de volgende zinsnede opgenomen:
“In samenhang met deze praktijkovereenkomst bestaat er tussen de deelnemer en het leerbedrijf een: arbeidsovereenkomst.”
13. [eiser] is voor het theoriegedeelte van de opleiding Beveiliger 2 geslaagd.
14. Bij e-mailbericht van 17 februari 2011 heeft [XXX], Manager Operations bij Alpha Security, onder meer het volgende aan [eiser] medegedeeld:
“Tot 1 april 2011 word je nog ingeroosterd […] In verband met opgelopen achterstanden in jouw Beveiliger II opleiding heb je tot 1 april 2011 de tijd gekregen om de nodige zaken m.b.t. deze opleiding op orde te brengen en moet voor deze datum jouw examendata bekend zijn. Mocht je dit niet op orde krijgen voor 1 april dan kunnen wij je na deze datum helaas niet meer voor werk inroosteren.”
15. Alpha Security heeft [eiser] na 1 april 2011 niet meer voor werkzaamheden opgeroepen.