ECLI:NL:RBHAA:2011:BQ5665
Rechtbank Haarlem
- Eerste aanleg - meervoudig
- Rechtspraak.nl
Toepassing van de regeling voor samenwerkende groepen inhoudingsplichtigen in het belastingrecht
In deze zaak, uitgesproken op 12 mei 2011 door de Rechtbank Haarlem, staat de vraag centraal of een beschikking voor de aanwijzing als samenwerkende groep inhoudingsplichtigen (SGI) terugwerkende kracht kan hebben tot 1 februari 2006. Eisers, de besloten vennootschappen [X1] B.V. en [X2] B.V., hebben op 27 februari 2008 verzocht om als SGI te worden aangewezen, met als doel administratieve lastenverlichting. De inspecteur van de Belastingdienst heeft dit verzoek bij beschikking van 10 oktober 2008 toegewezen, maar met een ingangsdatum van 1 maart 2008, wat door eisers als onterecht werd bestempeld. Zij stelden dat de beschikking wel degelijk terugwerkende kracht tot 1 februari 2006 zou moeten hebben, aangezien zij op die datum al voldeden aan de voorwaarden voor de SGI-regeling.
De rechtbank oordeelt dat een beschikking als hier aan de orde een constitutief vereiste is voor het gebruik van de regeling. De rechtbank stelt vast dat de wetgeving, met name artikel 27e van de Wet op de loonbelasting 1964, geen terugwerkende kracht voor een dergelijke beschikking toestaat. De rechtbank wijst erop dat het beleid van de Belastingdienst, dat de ingangsdatum van een beschikking maximaal vier maanden vóór de aanvraagdatum kan zijn, niet verder terug kan gaan dan het begin van het kalenderjaar waarin de aanvraag is gedaan. Dit beleid is ingegeven door de systematiek van de loon- en inkomstenbelasting, waarbij de heffing over een kalenderjaar plaatsvindt.
De rechtbank concludeert dat het verzoek van eisers om terugwerkende kracht niet kan worden toegewezen, en verklaart het beroep ongegrond. De uitspraak is openbaar uitgesproken en partijen zijn geïnformeerd over de mogelijkheid tot hoger beroep binnen zes weken na de verzenddatum.