ECLI:NL:RBHAA:2009:BK8632
Rechtbank Haarlem
- Eerste aanleg - meervoudig
- F.S.N. Nasrullah-Oemar
- M.J.A. Plaisier
- A. Eichperger
- Rechtspraak.nl
Poging tot zware mishandeling en mishandeling binnen een huiselijke relatie met deels voorwaardelijke gevangenisstraf
In deze zaak heeft de Rechtbank Haarlem op 29 december 2009 uitspraak gedaan in een strafzaak tegen een verdachte die werd beschuldigd van poging tot zware mishandeling en mishandeling van zijn levensgezel. De rechtbank heeft vastgesteld dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan meermalen fors lichamelijk geweld tegen zijn vriendin, zowel tijdens haar zwangerschap als na de geboorte van hun kind. De feiten zijn gepleegd in de periode van 15 juli 2008 tot en met 22 september 2009, waarbij de verdachte onder andere met geschoeide voet tegen het hoofd van het slachtoffer heeft geschopt, met een helm heeft geslagen en een brandende sigarettenpeuk in het gezicht van het slachtoffer heeft gedrukt. De rechtbank heeft de ernst van de mishandelingen en de impact op het slachtoffer zwaar meegewogen in haar oordeel.
De rechtbank heeft de verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast zijn er bijzondere voorwaarden opgelegd, waaronder verplichte begeleiding door de Reclassering Nederland en een klinische opname in het Intramuraal Motivatie Centrum voor de duur van twintig weken. De rechtbank heeft ook geoordeeld dat de vordering van de officier van justitie tot bewezenverklaring van de feiten en de opgelegde straf recht doet aan de ernst van de gepleegde feiten. De verdachte is vrijgesproken van een deel van de tenlastelegging, omdat de rechtbank niet wettig en overtuigend bewezen achtte dat hij zich schuldig had gemaakt aan de tweede beschuldiging van mishandeling.
De rechtbank heeft in haar overwegingen ook de omstandigheden waaronder de feiten zijn gepleegd en de persoon van de verdachte in aanmerking genomen. De rechtbank heeft geconcludeerd dat de verdachte strafbaar is en dat er geen omstandigheden zijn die zijn strafbaarheid uitsluiten. De uitspraak is gedaan in tegenwoordigheid van de griffier en is openbaar uitgesproken.