ECLI:NL:RBHAA:2006:AZ1344
Rechtbank Haarlem
- Kort geding
- C.J. Harts
- Rechtspraak.nl
Vordering van loon na overgang van onderneming en geschil over functieaanvaarding
In deze zaak, die voor de Rechtbank Haarlem is behandeld, betreft het een kort geding waarin eiser, een voormalig werknemer van Distri Rose, vordert om achterstallig loon te ontvangen na de overgang van zijn arbeidsovereenkomst naar RT & S Express. Eiser was in dienst getreden bij Distri Rose als vertegenwoordiger en had een bedrijfsauto ter beschikking. Na de overgang van onderneming op 1 juli 2006, heeft RT & S Express eiser een nieuwe functie aangeboden als Operations Medewerker, waarbij hij de bedrijfsauto zou moeten inleveren. Eiser heeft deze functie geaccepteerd, maar met de wens om de auto te behouden. RT & S Express heeft echter gesteld dat eiser de aangeboden functies heeft geweigerd, wat volgens hen leidde tot het einde van de arbeidsovereenkomst per 1 juli 2006.
De kantonrechter heeft vastgesteld dat er geen bewijs is dat eiser de functies daadwerkelijk heeft geweigerd. De rechter oordeelt dat de arbeidsovereenkomst tussen eiser en RT & S Express na 30 juni 2006 is blijven voortbestaan, omdat eiser niet rechtsgeldig heeft geweigerd de aangeboden functies te aanvaarden. De vordering van eiser tot betaling van achterstallig salaris over de maanden juli tot en met september 2006 is toegewezen, evenals de wettelijke verhoging en rente. RT & S Express is ook veroordeeld tot betaling van buitengerechtelijke incassokosten, omdat eiser rechtsbijstand heeft moeten inschakelen om zijn vordering te innen.
Daarnaast heeft de rechter geoordeeld dat eiser schadevergoeding moet betalen aan RT & S Express voor de huurkosten van een vervangende auto en de reparatiekosten van de bedrijfsauto, omdat hij deze pas later heeft ingeleverd en met schade heeft teruggegeven. De rechter heeft de vordering van RT & S Express in reconventie afgewezen, omdat zij niet voldoende bewijs had geleverd voor haar claims. De proceskosten zijn voor rekening van RT & S Express, omdat zij in het ongelijk is gesteld.