1. HEMS exploiteert een aantal horecagelegenheden in de terminals van luchthaven Schiphol. [eiser] is op 7 mei 2002 bij HEMS in dienst getreden. Hij was laatstelijk werkzaam als countermedewerker op de afdeling Constellation tegen een salaris van
€ 1.594,02 bruto per maand, exclusief toeslagen.
2. Omdat [eiser] in die functie de kassa moet bedienen heeft hij een zogenoemde kassiersovereenkomst ondertekend. Hierin zijn regels omtrent de juiste registratie en afdracht van de kasomzet opgenomen.
3. De kassiersovereenkomst bepaalt (onder andere) dat alle bestellingen op de kassa dienen te worden aangeslagen, alle ontvangsten direct in de kassalade dienen te worden gedeponeerd, de kassabon altijd aan de klant dient te worden meegegeven en dat, bij een verkeerde transactie, de kassabon, nadat deze door de kassier voor fout is getekend, in de kassalade moet bewaard en aan het einde van de dienst aan de leidinggevende moet worden overhandigd.
4. Artikel 5 van de kassiersovereenkomst heeft betrekking op de controle van het kasverkeer. Hierin istonder meer bepaald:
“Tijdens de kassadienst vinden er steekproefsgewijs controles plaats. […]
HMSHost behoudt zich het recht voor bij de controle gebruik te maken van verborgen camera’s.”
5. Naar aanleiding van (onder andere) teruglopende omzetten en geconstateerde voorraad- en kasverschillen op de afdeling Constellation Bar heeft HEMS een onderzoek laten uitvoeren door een extern bureau, Interseco B.V. Hierbij is gebruik gemaakt van onopvallend geplaatste video-apparatuur, gericht op de kassa. Met behulp van deze apparatuur zijn van 14 februari 2006 tot en met 4 april 2006 opnamen gemaakt van alle medewerkers van de Afdeling Constellation Bar tijdens hun werkzaamheden aan de kassa.
6. In het door Interseco B.V. opgestelde onderzoeksrapport van 28 april 2006 wordt melding gemaakt van de registratie van in totaal 20 vermoedelijk frauduleuze handelingen van [eiser] tijdens vijf diensten, te weten op 15 mei 2006 (vier verkopen buiten de kassa om en twee onterecht door toedoen van [eiser] geannuleerde transacties), 24 februari 2006 (vier verkopen buiten de kassa om en één onterecht door toedoen van [eiser] geannuleerde transactie), 25 februari 2006 (één verkoop buiten de kassa om en één onterecht door toedoen van [eiser] geannuleerde transactie),
28 februari 2006 (één verkoop buiten de kassa om en één onterecht door toedoen van [eiser] geannuleerde transactie) en 8 maart 2006 (vijf verkopen buiten de kassa om).
7. Hoofdstuk 4.2.1. van het onderzoeksrapport luidt onder meer als volgt:
Gedurende de analyse van de video-opnamen werd vastgesteld dat […] er een zogenaamde “verkoop buiten de kassa om” werd uitgevoerd.
In die gevallen werd door de heer [eiser] één of meerdere producten/consumpties aan een gast verkocht. Nadat de desbetreffende gast voor de aankoop had betaald, werd de betaling (verkoop) echter niet op het ter beschikking zijnde kassasysteem […] aangeslagen en als zodanig geregistreerd. In al deze gevallen werd door de heer [eiser] wel degelijk een betaling in ontvangst genomen. Betalingen die door hem niet altijd in de kassalade werden gedeponeerd of op een later moment alsnog uit de kassalade werden genomen.
Zo werd onder andere vastgesteld dat:
- Bij drie door de heer [eiser] van gasten ontvangen betalingen de kassalade in het geheel niet werd geopend
- Twee door de heer [eiser] van gasten ontvangen betalingen direct in een op de verkoopbalie aanwezige fooienpot werden gedeponeerd
- De heer [eiser] op enig moment een betaling van een verkoop in ontvangst name en hier vervolgens wegliep van het verkooppunt, met de betaling op dat moment nog in zijn hand
Genoemde “verkopen buiten de kassa om” werden vastgesteld door middel van het vergelijken van de […] kassabestanden (kasuitdraaien) met de daadwerkelijk (zichtbaar) uitgegeven consumpties/transacties.”
8. Hoofdstuk 4.2.2 van het onderzoeksrapport luidt onder meer als volgt:
“Gedurende de analyse van de video-opnamen werd […] waargenomen dat door de heer [eiser] een betaling voor een verkoop in ontvangst werd genomen en dat […] de desbetreffende kassabonnen door de heer [eiser] (na het vertrek van de gast) van de verkoopbalie werden teruggenomen en vervolgens apart werden gehouden/nabij de kassa werden verstopt.
Tevens werd waargenomen dat de heer [eiser] op een later moment van zijn kassadienst de kassabonnen alsnog beschreef alsof dit kassabonnen betroffen van transacties die geannuleerd dienden te worden.”
9. Op 12 april 2006 heeft een gesprek plaatsgevonden tussen [eiser] en twee medewerkers van Interseco B.V. Volgens het hiervan opgemaakte gespreksverslag heeft [eiser], nadat hij met de door Interseco B.V. geconstateerde handelingen werd geconfronteerd, opgemerkt “niet te weten waar men het over heeft”
10. Het gespreksverslag vermeldt voorts dat [eiser], nadat hij de video-opnamen van twee door hem uitgevoerde verkopen buiten de kassa om had gezien, heeft verklaard dat hij de in beeld zijnde kassier als zichzelf herkent maar “dat hij niet weet wat hij moet verklaren en dat hij zijn eigen gedrag niet herkent”.
11. HEMS heeft [eiser] op 12 april 2006, hangende nader onderzoek, geschorst.
12. Bij brief van 18 april 2006 heeft HEMS [eiser] op staande voet ontslagen.
13. Bij fax van 19 april 2006 heeft de gemachtigde van [eiser] de nietigheid van het ontslag ingeroepen.