a. Van de Graaf huurt van de Gemeente twee verdiepingen van het perceel Thor-beckestraat 27, plaatselijk bekend als de watertoren.
b. Met betrekking tot de wederzijdse onderhoudsverplichtingen bepaalt het huur-contract het volgende:
"Huurder is verplicht het gehuurde bij voortduring in goede staat van onder-houd te houden, rekening houdend met de in dit artikel genoemde bepalingen.
Het binnenonderhoud van het gehuurde komt geheel voor rekening van huurder met inbegrip van glasruiten, vloerbedekking, vaste wanden en deuren, binnen-schilderwerk, hang- en sluitwerk, loodgieterswerk, alsmede de dagelijkse (niet strukturele) reparaties aan alle installaties met toebehoren waaronder de lichtinstallatie, de airconditioningsinstallatie, sanitaire installatie enz.
(…).
De verhuurder zal voor zijn rekening tijdig en behoorlijk strukturele gebreken doen herstellen, tenzij deze voortvloeien uit gebrekkig onderhoud of onbehoor-lijk gebruik door de huurder. Onder strukturele gebreken worden ten deze ver-staan gebreken, welke voor de huurder een normale bedrijfsuitoefening verhin-deren en waarvan het herstel niet valt onder de onderhoudsplicht van de huur-der."
c. Bij brief van 26 april 1994 heeft het Waterleidingbedrijf Zuid-Kennemerland N.V. (hierna: WLZK) -de rechtsvoorganger van de Gemeente- aan Van de Graaf onder meer het volgende doen berichten:
"Vochtdoorslag
Dit is een ernstig probleem. Wij hebben destijds voor veel geld de buitenmuren laten behandelen tegen vochtdoorslag. Dat is kennelijk niet goed gebeurd, want er is op vele plaatsen vochtdoorslag, hetgeen zich manifesteert door verkanke-ring van de pleisterlaag. Het bedrijf dat de werkzaamheden heeft uitgevoerd moet hier eerstens op worden aangesproken. Ook dit probleem moet sowieso worden opgelost. De oorzaak aanpakken en niet alleen de gevolgen."
d. Bij brief van 7 juni 1994 heeft Van de Graaf de Gemeente gewezen op achter-stallig onderhoud.
e. Bij brief van 11 augustus 1994 heeft WLZK aan Van de Graaf het volgende geschreven:
"Met betrekking tot de vochtdoorslag erkennen wij dat de destijds door de fir-ma Cramer uitgevoerde werkzaamheden onvoldoende zijn geweest en wellicht ook over een groter oppervlak hadden dienen te worden uitgevoerd. Herstel zal een kostbare operatie worden. Wij vragen ons af of het op dit moment echter wel opportuun is om dit werk nu uit te voeren. In overleg met de gemeente Zandvoort is namelijk een taxatie uitgevoerd van de overdrachtswaarde van de watertoren, aangezien wij van plan zijn de watertoren aan de gemeente Zand-voort terug in eigendom te geven. (…) In de taxatie is rekening gehouden met het achterstallige onderhoud van de gevels. (…)"
f. Bij brief van 8 mei 1995 heeft de toenmalige gemachtigde van Van de Graaf WLZK er nogmaals op gewezen dat Van de Graaf reeds geruime tijd last had van lekkage als gevolg van doorslaande muren, dat de vochtoverlast inmiddels zodanig was dat op diverse plaatsen schimmelvorming was ontstaan en dat ver-schuldigde huur op een geblokkeerde rekening zou worden gestort tot het mo-ment dat de klachten zouden zijn verholpen.
g. Het ingenieursbureau Necon heeft op 31 maart 1995 een rapport uitgebracht van zijn inspectie op constructieve aspecten van de watertoren in de staat waarin het gebouw toen verkeerde. Dat verslag vermeldt onder meer het volgende:
"Scheuren in het metselwerk van de buitenspouw
Vooral in de gevels aan de zuidzijde zijn een aantal flinke scheuren zichtbaar. (…) Deze scheuren zijn verticaal en zijn aanwezig op kopmaat, ca. 11 cm, à 14 cm uit de hoeken van de gevels. Het ontbreken van dilataties in de buitenspouw, gecombineerd met temperatuursinvloeden zijn de oorzaak van deze scheuren.
Scheuren in het metselwerk van de binnenspouw
Tussen de nivo's 14 m+ en 32 m+ bevinden zich de gewapend-betonnen water-reservoirs. Tussen deze nivo's is rondom de reservoirs een open ruimte van waaruit destijds de reservoirs op hun buitenzijden gekontroleerd werden. Van-uit deze ruimte is de binnenspouw tussen de nivo's 10.87 m+ en 32 m+ van de buitengevel gekontroleerd. In deze binnenspouw zijn vele scheuren zeer duide-lijk te zien. (…)
Al deze factoren hebben bijgedragen aan verhoogde spanningen in het metsel-werk, waardoor de scheuren in de binnenspouw zijn ontstaan. In het bijzonder is een zeer ernstige scheur aanwezig in de binnenspouw van gevel G (…) Het aanzien van de scheur geeft aan dat hier vergruizing van het metselwerk plaats vindt. Bij het krimpen van de wand gaat de scheur open. De ontstane ruimte vult op met steengruis, waardoor in een volgende uitzetfase de scheur niet meer sluit. Hierdoor worden de muureinden steeds verder weggedrukt.
Horizontaal loslaten van de binnenspouw op de betonvloer
Op de aansluiting van de binnenspouw aan de gewapend-betonvloer op 10.87 m+ zijn horizontale scheuren ontstaan (het loslaten van de binnenspouw op de betonvloer). Doordat in de binnenspouw boven nivo 10.87 m+ wel beweging mogelijk is en de vloer op 10.87 m+ horizontaal niet kan bewegen ontstaan de-ze scheuren in het horizontale vlak."
h. Bij brief van 8 augustus 1996 heeft de toenmalige gemachtigde van Van de Graaf de klachten met betrekking tot vochtdoorslag onder de aandacht van de Gemeente, die inmiddels WLZK als verhuurster was opgevolgd, gebracht.
i. Bij brief van 2 mei 1997 heeft diezelfde gemachtigde namens Van de Graaf, met een beroep op het achterstallige onderhoud, bezwaar gemaakt tegen de door de Gemeente toegepaste huurverhogingen.
j. Vervolgens heeft die gemachtigde bij brief van 27 oktober 1997 de Gemeente ervan in kennis gesteld dat de genoemde verhogingen niet verschuldigd zijn omdat de nodige reparaties niet zijn uitgevoerd.
k. "Valkenberg raadgevend ingenieursburo bv" (hierna:Valkenberg) heeft in een rapport van 6 mei 1998 het volgende omtrent geconstateerde gebreken vermeld:
Scheuren in het metselwerk van de buitenschouw
Aan de gevels aan de zuidzijde is een aantal flinke scheuren zichtbaar. Deze scheuren lopen verticaal en bevinden zich ter plaatse van de hoeken. Daarnaast bevinden zich scheuren op die locaties waar verstoringen in het metselwerk optreden, dat wil zeggen ter plaatse van openingen dan wel ter plaatse van ge-velelementen.
Scheuren in het metselwerk van de binnenspouw
(…)
In het metselwerk tussen 10,87 m+ en 32 m+ zijn in de loop der tijd scheuren ontstaan. Ernstig is de toestand van de aansluiting van de binnenspouw op de gewapende betonvloer op 10,87 m+; het binnenspouwblad verplaatst zich hier ten opzichte van de vloer.
Roestvorming in de prefab gevelelementen
In de prefab gevelelementen treedt incidenteel roestvorming op, waarschijnlijk als gevolg van de geringe dekking.
Schilderwerk
Het schilderwerk vertoont achterstallig onderhoud. Als gevolg van lekkages is het houtwerk op bepaalde locaties aangetast.
Keermuren
Dit metselwerk verkeert in slechte staat; dit geldt in het bijzonder voor de voe-gen.
Prefab traptreden
De prefab traptreden zijn beschadigd. Visueel verkeren deze in slechte staat."
l. Van de Graaf maakt sedert april 1999 geen gebruik meer van de eerste verdie-ping. Zij heeft per 1 april 1999 haar op die verdieping gevestigde accountants-kantoor verkocht aan een elders gevestigde vennootschap.
m. Van de Graaf heeft de Gemeente, vanaf het moment dat deze de watertoren in eigendom verkreeg, dezelfde huurprijs betaald als die zij aan WLZK betaalde. Van de Graaf heeft die huurprijs zonder de door de Gemeente toegepaste verho-gingen voldaan tot 5 mei 2001.
n. Op 5 mei 2001 is brand uitgebroken in het restaurant op de bovenste verdieping van de watertoren. Vanaf die datum betaalt Van de Graaf de huurpenningen niet meer.
o. Bij brief van 22 juni 2001 is de Gemeente namens Van de Graaf aansprakelijk gesteld voor de schade die Van de Graaf lijdt en nog zal lijden ten gevolge van de brand in het restaurant en is aanspraak gemaakt op gedeeltelijke terugbeta-ling van de reeds over de maanden mei en juni 2001 betaalde huur.
p. Op verzoek van de Gemeente is de watertoren op 10 mei 2001 geïnspecteerd door het bedrijf Atrivé, dat de volgende bevindingen in een onderhoudsbegro-ting heeft verwerkt:
- herstel betonrot ter plaatse van gevelpanelen,
- herstel buitengevelmetselwerk, voornamelijk de verticale scheurvorming,
- vervanging voegwerk,
- vervanging waterslagen
- vervanging kitwerk rondom de kozijnen,
- vervanging hang- en sluitwerk van de entree, hal op de begane grond en ra-men van het restaurant,
- het buitenschilderwerk vertoont achterstallig onderhoud.