5. De gronden van de beslissing
5.1 Philips heeft haar stelling dat de O'Lacy's koffiepads niet compatibel zijn met het Senseo-apparaat gebaseerd op de diverse, in haar opdracht uitgevoerde, onderzoeken. Uit deze onderzoeken komt naar voren dat met name bij het gebruik van O'Lacy's ca-feïnevrije pads in de dubbele padhouder veelvuldig lekkage optreedt, doordat water over de uitloopmond loopt en dat de kopjes vaak maar voor 3/4 of minder gevuld zijn. Deze problemen zouden zich, aldus Philips, met de DE koffiepads niet voordoen.
5.2 Bij de beoordeling van het geschil zullen de door Philips zelf uitgevoerde tests buiten beschouwing worden gelaten, nu deze tests niet van een onafhankelijke instelling af-komstig zijn en door Intergro en Vomar gemotiveerd zijn bestreden.
5.3 Uit de door Philips overgelegde, onafhankelijke TNO-rapporten blijkt dat de door Philips genoemde problemen zich in enkele gevallen ook voordoen bij de Perla Mok-ka koffiepads van Albert Heijn, alsmede bij DE cafeïnevrije koffiepads. Hierbij dient opgemerkt te worden dat bij de in opdracht van Philips uitgevoerde testen uitsluitend gebruik is gemaakt van de O'Lacy's koffiepads die vóór juli 2002 zijn geproduceerd.
5.4 De sedert begin juli 2002 door een andere producent vervaardigde O'Lacy's koffie-pads, zijn, tezamen met DE koffiepads en Perla koffiepads, in opdracht van Fort getest door zowel TNO als de onafhankelijke Belgische onderzoeksinstelling TÜV (Rhein-land Belgium). Het verdient opmerking dat het onderzoek bij TNO, blijkens de rap-portage, door dezelfde onderzoeker is uitgevoerd als de onderzoeken in opdracht van Philips.
5.5 Uit het TNO-onderzoek d.d. 23 juli 2002 komt naar voren dat lekkage over de uitstroomhouder bij gebruik van de O'Lacy's koffiepads zich in een enkel geval voor-deed, terwijl dergelijke lekkage bij de DE en Perla koffiepads, zowel bij enkele als bij dubbele zettingen, in veel meer gevallen optrad. Zowel bij de O'Lacy's koffiepads, als bij de DE koffiepads waren de kopjes in enkele gevallen niet geheel gevuld. Nadere inspectie door TNO van de drie gebruikte Senseo-apparaten bracht aan het licht dat er bij twee apparaten speling in het deksel bestond, hetgeen wellicht de oorzaak van de lekkages kan zijn.
5.6 Het rapport van TÜV van 25 juli 2002 vermeldt twee lekkagegevallen: het ene geval deed zich voor bij O'Lacy's cafeïnevrije koffiepads in dubbele zetting, en het andere geval bij DE cafeïnevrije koffiepads in dubbele zetting.
5.7 De twee onafhankelijke rapportages rechtvaardigen de conclusie dat zich bij de nieuwe O'Lacy's koffiepads niet vaker problemen voordoen dan bij de DE en Perla koffiepads. Uit de TNO-rapportages van Philips blijkt weliswaar dat er zich bij de ou-de O'Lacy's koffiepads meer problemen voordeden dan bij de DE en Perla koffiepads, doch niet dat zich bij die laatste koffiepads nooit problemen voordeden. Namens Intergro en Vomar is overigens aangevoerd dat deze oude koffiepads niet of nauwe-lijks meer in de Vomar-winkels verkrijgbaar zijn, hetgeen door Philips onvoldoende gemotiveerd is betwist. Uit geen van de rapportages volgt bovendien dat de problemen (uitsluitend) te wijten zijn aan de koffiepads. Immers, TNO heeft bij meerdere Senseo-apparaten speling in het deksel geconstateerd. Niet valt uit te sluiten dat de oorzaak van de lekkages hierin gevonden moet worden.
5.8 Daarnaast heeft Philips, mede gelet op de aanwezigheid van een soort gootjes op het apparaat en de opvangbak aan de onderkant van het apparaat, waarmee, respectieve-lijk waarin eventuele lekkage wordt opgevangen, verzuimd aan te geven waarin de veiligheidsrisico's van de geconstateerde lekkages voor de consument liggen. Evenmin heeft Philips gesteld en aangetoond dat zich veiligheidsrisico's verwezenlijkt hebben. Dat dergelijke veiligheidsrisico's bestaan, is dan ook niet aannemelijk geworden.
5.9 Nu uit alle onafhankelijke onderzoeken blijkt dat bij gebruik van de koffiepads van DE en Perla evenzeer lekkage kan ontstaan, terwijl, gelijk hiervoor overwogen, niet aangetoond is dat lekkage als de onderhavige tot veiligheidsrisico's voor de consument leidt, handelen Intergro en Vomar niet onrechtmatig jegens Philips door de O'Lacy's koffiepads op de markt te brengen. Hetzelfde geldt voor het probleem van de 3/4 ge-vulde kopjes.
5.10 Philips heeft nog aangevoerd dat de extractie van de O'Lacy's koffiepads onvoldoende is, waardoor de koffie te slap is, hetgeen tot klachten van consumenten bij Philips zou leiden. Ook zou de schuimlaag bij de O'Lacy's pads onvoldoende zijn. Nog los van het feit dat Philips geen enkele consumentenklacht terzake heeft overgelegd, acht de voorzieningenrechter het onwaarschijnlijk dat consumenten bij Philips zullen klagen over te slappe koffie of onvoldoende schuim. Het ligt immers veeleer voor de hand dat de consument die ontevreden is over de O'Lacy's koffie, een ander merk koffiepads zal proberen. Zijdens Intergro en Vomar is onbetwist gesteld dat bij aankoop van een Senseo-apparaat een setje DE koffiepads wordt bijgeleverd, zodat te meer aannemelijk is dat, indien consumenten de O'Lacy's koffie kwalitatief onvoldoende achten, zij over zullen schakelen op DE koffiepads, alvorens hun klachten tot Philips te richten. Dat Philips schade lijdt als gevolg van eventueel kwalitatief mindere koffie van Intergro en Vomar, heeft zij derhalve evenmin aannemelijk kunnen maken.
5.11 Ten slotte verzet Philips zich tegen het afbeelden van het Senseo-apparaat op de verpakking van de O'Lacy's koffiepads, alsmede tegen het aanprijzen van de koffie-pads in de reclamefolder van Vomar.
5.12 Met het afbeelden van het Senseo-apparaat op de verpakking hebben Intergro en Vomar de bestemming van de waar aan willen geven. Het afbeelden van het Senseo-apparaat vervult een belangrijke informatieve functie bij het doen van mededelingen over de - gelet op het hiervoor onder 5.9-5.10 overwogene - op zich geoorloofde han-del. Door slechts een gedeelte van het apparaat af te beelden, zonder daarbij de merk-namen Philips en/of Senseo te gebruiken, zijn Intergro en Vomar niet verder gegaan dan nodig was om de bestemming van de waar aan te geven. Niet valt in te zien hoe hierdoor bij consumenten de suggestie kan worden gewekt dat Philips haar medewer-king aan de vervaardiging van de O'Lacy's koffiepads zou hebben gegeven. Hetzelfde geldt voor het gebruik van de merknaam Senseo bij het aanprijzen van de koffiepads in de reclamefolder van Vomar. Nu voorshands niet aannemelijk is geworden dat de O'Lacy's koffiepads minder geschikt zijn om in het Senseo-apparaat gebruikt te wor-den dan de DE koffiepads, zijn de reclameaanprijzingen evenmin misleidend. Boven-dien heeft Philips geen belang meer bij haar vordering voorzover deze is gericht tegen de aanprijzingen in de reclamefolder, nu Vomar heeft toegezegd dat deze reclameui-ting niet zal worden herhaald.
5.13 Uit het vorenstaande moet geconcludeerd worden dat de vorderingen van Philips dienen te worden geweigerd, met veroordeling van haar, als de in het ongelijk te stel-len partij, in de kosten van het geding.