Het is in het belang van de kinderen dat het gezamenlijke ouderlijke gezag over hen wordt gewijzigd en dat wordt bepaald dat de vrouw alleen met dat ouderlijke gezag wordt belast.
De omstandigheden zijn gewijzigd. Op 24 juli 2007 is door een aan het UMCG verbonden psychiater de diagnose gesteld dat de man ADHD heeft en aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis lijdt. De man heeft het gebruik van de voorgeschreven medicatie na een half jaar gestaakt.
Na de geboorte van de tweeling is de man is in de Ziektewet terechtgekomen. Hij heeft de vrouw en de kinderen tien maanden na voormelde geboorte verlaten.
Vanaf het moment dat de vrouw op haar huidige woonadres ging wonen (april 2008) tot december 2009 heeft zij geprobeerd om de kinderen samen met de man te verzorgen en op te voeden. De man zag de kinderen toen vrijwel dagelijks. In die periode hadden partijen veel onenigheid. De man blowde iedere dag cannabis, gaf veel geld uit en was erg chaotisch.
In 2009 is de man zijn werk kwijtgeraakt. Hij werd vervolgens depressief en was steeds minder aanspreekbaar op zijn verantwoordelijkheid als vader van de kinderen.
In het najaar van 2009 begon de man zich verward uit te laten over allerlei toekomstige rampen die zich zouden gaan voltrekken, waardoor vele mensen zouden gaan sterven.
Na het Sinterklaasfeest in 2009 is de man - zonder iemand hiervan in kennis te stellen - naar Jamaica vertrokken. Hij heeft geen voorzieningen getroffen om de kosten van de gezamenlijke woning van partijen aan de Korreweg te blijven betalen en heeft op geen enkele wijze voorzien in een bijdrage van de kosten van verzorging en opvoeding van de kinderen.
Ook verder heeft de man niets geregeld, waardoor de vrouw in grote (financiële) problemen terecht is gekomen. De man had de woning aan de Korreweg zonder medeweten en toestemming van de vrouw onderverhuurd.
Ondanks dat de vrouw hem door middel van e-mailberichten heeft geïnformeerd over haar zorgelijke financiële situatie is iedere reactie van de zijde van de man uitgebleven.
De man is op verzoek van de vrouw op 15 september 2010 door deze rechtbank onder bewind gesteld. De woning aan de Korreweg is verkocht.
De kinderen hebben meer dan een jaar lang geen enkele vorm van contact met hun vader gehad.
Na indiening van het onderhavige verzoek is de man onverwacht teruggekeerd uit Jamaica.
In mei 2011 is hij van de een op de andere dag naar Afrika vertrokken.
Aan het eind van de zomervakantie van 2011 stond de man opeens weer voor de deur.
De kinderen hebben toen met hem gesproken. Anderhalve week later hebben zij ook telefonisch nog eens contact met hem gehad.
De tweeling kennen hun vader helemaal niet. De kinderen weten niet wanneer de man weer gaat opduiken. Er is geen enkele structuur in zijn gedrag te bespeuren. Hij is meerdere keren vertrokken zonder zelfs maar afscheid van de kinderen te nemen.
De man heeft nog steeds waanideeën. Door zijn onberekenbaarheid bestaat bij de vrouw de angst dat de man de kinderen zonder haar medewerking ergens mee naar toe zal nemen.
Op zich heeft de vrouw er geen bezwaar tegen dat de man in de toekomst weer contact met de kinderen zal hebben. Hij is en blijft hun vader en zij wil hem de kinderen niet ontzeggen.
Het contact zal echter heel geleidelijk en voorzichtig moeten worden opgebouwd, te beginnen met telefonisch contact.