3.9.[eisers] heeft vervolgens de heer [naam 2] van [bedrijf 2] (hierna: de deskundige) ingeschakeld om het gebrek te beoordelen. In het opgemaakte deskundigenrapport van 16 januari 2024 is, voor zover relevant, het volgende vermeld:
“(…)
Vraag 2:Kunt u op basis van een (visuele) inspectie en onderzoek vaststellen wat de oorzaak
is van de gebreken
Antwoord:De oorzaak van de vochtintreding is een niet waterdichte aansluiting van de schoorsteen op de dakopbouw. (…)
(…)
Vraag 3:Kunt u vaststellen of en in hoeverre de gebreken en de eventuele (gevolg)schade zijn veroorzaakt door de werkzaamheden van [gedaagde] ?
Antwoord:[gedaagde] heeft de schoorsteen dusdanig opgenomen in de gevel van de dakopbouw dat nu relatief eenvoudig water via de ontwatering van de schoorsteen naar binnen treedt. Dit is dus het gevolg van de door [gedaagde] uitgevoerde werkzaamheden.
(…)
Vraag 4:(…) in hoeverre wijkt dit handelen af van de beroepsnormen of andere standaarden?
Antwoord:Op zich hadden de werkzaamheden nooit op deze wijze mogen worden uitgevoerd. [gedaagde] heeft destijds terecht aangegeven dat de schoorsteen diende te worden afgebroken om de dakopbouw te kunnen plaatsen. [gedaagde] heeft er uiteindelijk wel voor gekozen om het werk toch uit te voeren en de schoorsteen zo goed als mogelijk in te pakken en daarmee zo veel mogelijk inwatering te voorkomen. [gedaagde] is daarbij alleen vergeten voorzieningen aan te treffen om het uittredende water aan de onderzijde van de schoorsteen op te vangen en af te voeren. Dit betreft derhalve dus geen goed en deugdelijk werk. (…)
Vraag 5:Wat is volgens u de aangewezen herstelmethode om (i) de gebreken te herstellen, (ii) om verdere gebreken te voorkomen en (iii) de ontstane schade te herstellen?
Antwoord:De beste methode van herstel met de beste resultaten is het tot aan het dak afbreken van de gemetselde schoorsteen, een goede de deugdelijke dakdoorvoer maken en een dubbelwandige afvoer van het rookkanaal tot boven het dak van de dakopbouw aanbrengen. Hiermee is dan de oorzaak van de lekkage op te lossen. Het gat in de opening van de gevelbekleding van de dakopbouw zal moeten worden dichtgezet met een onbrandbaar plaatmateriaal, bijvoorbeeld een plaat rockpanel. (…)
Wat betreft herstel van de gevolgschade in de woning van cliënten zullen de door vocht aangetaste platen van het plafond moeten worden vervangen. Vervolgens zal een nieuwe stuclaag moeten worden aangebracht en kan na droging het plafond worden geschilder. Voornoemde geldt ook voor het plafond in de keuken. Voor wat betreft de wand in de slaapkamer is het beste het aangetaste stucwerk te verwijderen, de muur te laten drogen en na droging nieuw stucwerk aan te brengen. De plint zal in zijn geheel moeten worden vervangen. Na drogen van het stucwerk moet de muur worden geschilderd. Wat betreft de vloer van de slaapkamer zal het aangetaste laminaat moeten worden vervangen. (…)
(…)
Vraag 7:Kunt u een kosteninschatting maken voor de door u te adviseren herstelmethode?
Antwoord:De kosten gemoeid met het wegnemen van de oorzaak (verwijderen schoorsteen) is geraamd op € 2.400,-- all-in.
Het herstel van de gevolgschade aan de binnenzijde van de woning van cliënten is geraamd op € 4.500,-- all-in.
(…)
De door [bedrijf 2] genoemde herstelkosten zijn bepaald op basis van een stabiele
marktsituatie. Op dit moment is de bouw zodanig gespannen dat prijzen/offertes van aannemers sterk
uiteen kunnen lopen. Zo ook zal de constatering bij zogenaamd “besmet werk” voor aannemers zeer
prijsverhogend kunnen werken. Hier is bij de prijsbepaling zo veel mogelijk rekening mee gehouden.
(…)”