Uitspraak
RECHTBANK GELDERLAND
William Schrikker Stichting Jeugdbescherming en Jeugdreclassering, gevestigd te Amsterdam Zuidoost,
1.Het verloop van de procedure
- [de minderjarige] , die apart is gehoord door de kinderrechter;
- de vader, met een begeleider van Hier Zorg;
- de moeder met haar advocaat;
- twee vertegenwoordigers van de GI.
2.De feiten
3.Het verzoek
4.De standpunten
5.De beoordeling
- De moeder blokkeert regelmatig de telefoon van [de minderjarige] of pakt de telefoon af. Op 11 oktober 2024 blokkeert zij nog steeds de telefoon van [de minderjarige] omdat ze de afwas moet doen en niet snel genoeg is. Daarna vergeet moeder de code waarna de situatie tussen beiden snel escaleert. [de minderjarige] wordt boos. Er is sprake van schreeuwen over en weer, slaan met de deur, schoppen tegen meterkast. De medewerker van SIZA probeert te sturen en benoemt dat moeder en dochter niet moeten schreeuwen maar dit heeft geen effect. De vader van [de minderjarige] staat beneden maar [de minderjarige] wil niet mee, zij wil logeren bij een vriendinnetje. Vader is het niet eens. [de minderjarige] huilt en schreeuwt maar moeder belt onder tussen met haar nieuwe partner en heeft geen oog meer voor haar dochter. De boosheid tussen beiden blijft bestaan. [de minderjarige] reageert hierop door haar moeder uit te schelden en haar beide ouders dom te noemen. Moeder zegt dat ze er helemaal klaar mee is, ze gaat zo gewoon weg naar de garage en dan blijft dochter maar alleen. Moeder geeft aan dat ze de code alleen maar is vergeten doordat dochter zo onrustig is en dat ze daardoor niet meer kan nadenken.
- Gezien wordt dat [de minderjarige] het gedrag van haar moeder overneemt. Ze komt snel in conflict en lijkt schelden en schreeuwen of bijvoorbeeld de komst van politie als normaal te zien (2 december 2024) en negeert de opdrachten van haar moeder.
- [de minderjarige] hecht steeds minder waarde aan de regels van haar moeder. Zo is er de afspraak om dagelijks schone kleding naar school te dragen (want zij oogde onverzorgd) maar dit doet zij niet en moeder kan hierop niet goed reageren.
- Moeder heeft weinig probleemoplossend vermogen en komt met suggesties die niet passend zijn ( [de minderjarige] heeft snel vet haar, dus moet zij het maar afknippen. [de minderjarige] luister niet dus dan blokkeert moeder de telefoon net zo lang tot zij wel luistert). Zij begrijpt niet dat en hoe ze met [de minderjarige] moet praten over bijvoorbeeld gevaren van social media.
- De moeder is niet voorspelbaar, kan niet goed grenzen geven of deze zijn ongepast waarbij moeder haar eigen belang laat voorgaan. [de minderjarige] mocht bijvoorbeeld geen vriendinnen mee naar huis nemen want de moeder wil erbij zijn als er mensen thuis zijn maar de moeder wil hiervoor niet zelf thuisblijven. In december neemt [de minderjarige] wel een vriendin mee naar huis maar moeder wil hierover met [de minderjarige] geen tijdsafspraken maken over hoe laat haar dochter terug moet zijn (voorstel van SIZA). Moeder wil dit niet en wil dat [de minderjarige] met haar meegaat zodat ze vrij is in hoe laat ze terug zijn.
- [de minderjarige] wil wel sporten maar dit komt niet van de grond en moeder wijst ondersteuning hierin af.
- [de minderjarige] is niet altijd veilig en beide ouders hebben onvoldoende beeld van wat zij doet en waar zij is. Zij is weg zonder dat iemand weet waar ze is. Zij was bij een kraakpand in [plaatsnaam] , stapt bij onbekende vrouwen in de auto en laat niets van zich horen.
6.De beslissing
tot 11 juni 2025;
voorde nog te plannen zitting de rechtbank, de vader en de advocaat van de moeder een verslag toe te sturen waarin het verloop van de maatregelen wordt beschreven en waarin een standpunt is opgenomen over het overige deel van het verzoek.
- door de verzoeker en degenen aan wie een afschrift van de beschikking is verstrekt of verzonden, binnen drie maanden na de dag van de uitspraak;
- door andere belanghebbenden binnen drie maanden na de betekening daarvan of nadat de beschikking aan hen op een andere wijze bekend is geworden.