3.8.In het rapport staat:
Overzicht van de dwarshelling
Shipyard Millingen B.V. is een scheepswerf gelegen aan de linkeroever van het Bijlands Kanaal (Boven-Rijn) te Millingen en uitgerust met o.a. een dwarshelling met een lengte van 160 meter en voorzien van 24 hellingbanen met bijbehorende hellingwagens.
De helling wordt voornamelijk gebruikt voor onderhoud, reparatie en nieuwbouw van vaartuigen in de binnenvaartsector.
Toedracht
Van de heer [naam 3] van Shipyard Millingen B.V. werd het volgende omtrent de toedracht vernomen:
In de loop van de middag op 19 augustus 2022 kwam het motortankschip NINA dicht langs de helling gevaren, met het doel om aan te leggen bij het naastgelegen bunkerstation.
Ogenschijnlijk werd daarbij geen rekening gehouden met de heersende lage waterstand in de rivier/langs de helling. Medewerkers van de werf zagen dat de NINA aan de grond liep. De NINA kwam vlak naast het begin van de helling, met het achterschip ter hoogte van het midden van de hellingbaan, vast te zitten.
Vervolgens heeft de NINA, voor zover bekend zonder zich te melden, direct na het vastlopen om circa 14.30 uur, getracht weer los te komen, door middel van het “voor- en achteruitslaan” en “draaien” van en met het voor- en achterschip.
Volgens opgave, slaagde de NINA er uiteindelijk in om met behulp van eigen voortstuwing om omstreeks 14.40 uur los te komen en alsnog bij het naastgelegen bunkerstation aan te leggen.
Na dit voorval heeft de werf besloten een inspectie aan de dwarshelling door duikers te laten uitvoeren. Hieruit bleek dat er door de pogingen van de NINA om op eigen kracht los te komen, grote hoeveelheden zand/grind waren verplaatst, met schade (o.a. verzanding en onderspoeling van de hellingbanen) tot gevolg.
Genomen maatregelen en bevindingen
Verzekerde deelde ons mede dat op 24 augustus 2022, tijdens het te water laten van de op de helling geplaatste duwbak RSP 1804, bleek dat de hellingwagens niet voldoende naar beneden (onderwater) konden door het opgeworpen zand rondom de hellingbanen 7 t/m 15.
Gezien het feit dat de eigenaar van de duwbak, de duwbak op korte termijn weer diende in te zetten, is er door verzekerde gezocht naar een beschikbaar kraanschip die het ergste zand van de betreffende banen kon verwijderen, zodat de duwbak alsnog te water gelaten kon worden.
Uiteindelijk bleek de firma Boskalis een kraanschip redelijk in de buurt te hebben liggen, die op 30 september 2022, ca. 100 ton zand/grind heeft verwijderd, waarop de duwbak RSP 1804, met wat moeite, alsnog te water gelaten kon worden.
Tijdens onze expertise werd het volgende genoteerd:
Op 25 augustus 2022 werd door duikbedrijf EUROPA een eerste duikinspectie uitgevoerd welke de volgende schades constateerde aan de rails van de hellingbanen nr. 7 t/m 15:
Van hellingbaan nr. 7 was het onderste gedeelte van de baan (linker- en rechterrail) vervuild met een laag van zand en grind (hoogte ca. 20 cm).
Van hellingbaan nr. 8 was het onderste gedeelte van de baan (linker- en rechterrail) vervuild met een laag van zand en grind (hoogte ca. 20 cm).
Van hellingbaan nr. 8 werd aan het einde van de betonnen fundering onderspoeling (zand deels weggespoeld onder betonnen fundering) geconstateerd.
Van hellingbaan nr. 9 was het onderste gedeelte van de baan (linker- en rechterrail) vervuild met een laag van zand en grind (hoogte ca. 10 cm).
Van hellingbaan nr. 9 werd aan het einde van de betonnen fundering onderspoeling (zand deels weggespoeld onder betonnen fundering) geconstateerd.
Van hellingbaan nr. 11 was het onderste gedeelte van de baan (linker- en rechterrail) vervuild met een laag van zand en grind (hoogte ca. 15 cm).
Van hellingbaan nr. 13 was het onderste gedeelte van de baan (linker- en rechterrail) vervuild met een laag van zand en grind (hoogte ca. 15 cm).
Van hellingbaan nr. 14 was het onderste gedeelte van de baan (linker- en rechterrail) vervuild met een laag van zand en grind (hoogte ca. 10 cm).
Van hellingbaan nr. 15 was het onderste gedeelte van de baan (linker- en rechterrail) vervuild met een laag van zand en grind (ca. hoogte rails).
Reparatiewerkzaamheden
(...)
Reparatiekosten
Zoals reeds aangegeven, werden de herstel werkzaamheden voor bovengenoemde schade aangevangen in week 36 van 2022, tijdens deze werkzaamheden werden tevens de reparatiewerkzaamheden uitgevoerd van twee eerder ontstane schades tijdens de evenementen medio 2021.
Bij deze reparatiewerkzaamheden was ook schade onder de waterlijn aan de helling ontstaan, welke o.a. door de gevolgen van de weersomstandigheden die periode, nog niet waren afgerond.
Hierdoor zijn, diverse gezamenlijke kosten van de ontvangen facturen, slechts deels opgenomen (partieel deel). Het verschil tussen de diverse factuurbedragen en het schadebedrag houdt dus mede verband met kosten die geen betrekking hebben op de bovengenoemde schade.
De geclaimde kosten voor de werkzaamheden uitgevoerd in eigen beheer, worden door ons als redelijk en billijk bevonden. Een specificatie van deze kosten is als bijlage toegevoegd.
Voor een uitgebreid overzicht van de bovengenoemde reparatiekosten verwijzen wij naar het bijgevoegde kostenoverzicht.
De totale reparatiekosten werden door ons als volgt begroot en vastgesteld:
Totaal (exclusief btw)
EUR 78.803,47
Schadeoorzaak
De schade is naar onze mening het gevolg van een gronding nabij de dwarshelling, veroorzaakt door het motortankschip NINA, zoals omschreven in de toedracht en zichtbaar in divers aangeleverd beeldmateriaal.