Totstandkoming van het besluit
2. [vergunninghouder] (hierna: vergunninghouder) heeft het voornemen om zand, grind en/of klei te gaan winnen in het gebied aan de noordzijde van de Waal, globaal tussen Dodewaard en het Amsterdam-Rijnkanaal. Het eerste deelproject dat in het gebied zal worden uitgevoerd betreft de Willemspolder. Voor dit deelproject is het bestemmingsplan “Willemspolder, fase 1” in procedure gebracht. In fase 1 gaat het om het ontgronden en herinrichten van een gebied in de uiterwaarden ten zuiden van [plaats] .
3. Vergunninghouder wil in de Willemspolder ook een bouwgrondstoffencentrum, ook aangeduid als bouwgrondstoffen-hub, met haven en onderwaterdepot realiseren. In het voorontwerpbestemmingsplan was hierin nog voorzien, door aan de Binnenwaard (het terrein van de voormalige steenfabriek) een bedrijfsbestemming toe te kennen met een geluidszone daaromheen. Direct ten westen van de bedrijfsbestemming was de bestemming “Water”, met de dubbelbestemming “Waterstaat - Waterstaatkundige functie” en de gebiedsaanduiding “overige zone – bouwgrondstoffenwinning”, gelegd. Dit maakte onder meer de aanleg van een haven en een onderwaterdepot bij het bouwgrondstoffencentrum mogelijk. Reacties op het voorontwerpbestemmingsplan hebben de gemeenteraad doen besluiten om in het bestemmingsplan toch geen bedrijfsbestemming voor de Binnenwaard op te nemen. De Binnenwaard maakt daardoor geen deel uit van het plangebied en vormt nu in het bestemmingsplan een witte vlek. De geluidszone en de bestemming “Water” met de dubbelbestemming “Waterstaat - Waterstaatkundige functie” en de gebiedsaanduiding “overige zone – bouwgrondstoffenwinning” direct ten westen daarvan, zijn wel in het bestemmingsplan opgenomen.
Het bestemmingsplan “Willemspolder, fase 1” is door de gemeenteraad op 29 september 2022 vastgesteld.
4. Voor deze ontwikkeling zijn ook een ontgrondingsvergunning, een natuurvergunning (gebiedsbescherming), een ontheffing (soortenbescherming) en een omgevingsvergunning voor de activiteit “milieu” verleend. Deze besluiten zijn met toepassing van de artikelen 10a tot en met 10e van de Ontgrondingenwet gecoördineerd voorbereid en bekendgemaakt op 19 oktober 2022.
5. Eisers hebben tegen deze besluiten beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (Afdeling). De voorzieningenrechter van de Afdeling heeft in de uitspraak van 1 maart 2023het verzoek om schorsing van deze besluiten afgewezen.
6. Voor het bouwgrondstoffencentrum (de witte vlek in het bestemmingsplan “Willemspolder fase 1”) heeft vergunninghouder op 8 juli 2021 een aparte aanvraag voor een tijdelijke omgevingsvergunning voor de activiteit “gebruik in strijd met het bestemmingsplan” ingediend voor de periode van 5 jaar.
7. Op 8 juli 2021 heeft vergunninghouder ook een aanvraag voor een tijdelijke omgevingsvergunning voor de activiteit “milieu” (oprichtingsvergunning) ingediend. Op 18 november 2021 heeft vergunninghouder deze aanvraag voor wat betreft de productie van waterstof ingetrokken. Daarna heeft vergunninghouder de gehele aanvraag ingetrokken.
Op 28 februari 2022 heeft vergunninghouder een nieuwe aanvraag ingediend voor de activiteit “milieu”. De milieuvergunning wordt eerst aangevraagd voor de duur van maximaal 5 jaar.
8. De ontwerp-omgevingsvergunning voor de activiteit “gebruik in strijd met het bestemmingsplan” heeft van 23 februari 2023 tot en met 5 april 2023 ter inzage gelegen. Eisers hebben op 3 april 2023 een zienswijze ingediend.
9. Vergunninghouder heeft de aanvraag voor de activiteit “gebruik in strijd met het bestemmingsplan” op 15 maart 2023 op vier punten gewijzigd, namelijk met betrekking tot:
1. Het varen om te komen en gaan naar het bedrijfsterrein met haven. Vergunninghouder verzoekt om dit gebruik te vergunnen;
2. Grondwallen. Vergunninghouder verzoekt om de op de overzichtstekening opgenomen grondwallen, die dienen voor de landschappelijke inpassing, te vergunnen;
3. Activiteiten op de bestaande bedrijfsbestemming buiten de herontwikkeling. Vergunninghouder verzoekt om aan de omgevingsvergunning een voorschrift toe te voegen waarin is geregeld dat hij in dit gebiedsdeel geen andere (bedrijfs-)activiteiten mag uitvoeren en voorzieningen mag aanleggen en/of in stand houden.
4. Capaciteitsbeperking voor bewerking bouwgrondstoffen tot 100.000.000 kg per jaar.
Bij deze gewijzigde aanvraag zit een nieuwe situatietekening en een aangepaste ruimtelijke onderbouwing. De situatietekening ziet er als volgt uit:
10. De gemeenteraad heeft op 6 juli 2023 een verklaring van geen bedenkingen afgegeven.
11. Het college heeft op 7 juli 2023 een tijdelijke omgevingsvergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan verleend voor de periode van 5 jaar na het onherroepelijk worden van de omgevingsvergunning. Aan de omgevingsvergunning zijn de volgende voorschriften verbonden:
“1) (…)
2) De vergunning geldt 5 jaar na het onherroepelijk worden van de vergunning. Na monitoring en evaluatie wordt beoordeeld of de tijdelijke situatie omgezet kan gaan worden in een permanente situatie. Indien dit het geval is zullen te zijner tijd hiervoor de benodigde ruimtelijke procedure en/of vergunningen aangevraagd en verleend moeten worden.
Zonder de benodigde besluiten voor de permanente situatie mag u het gebruik niet meer in stand houden na de instandhoudingstermijn en moet de situatie van voor de vergunning hersteld zijn voor het verstrijken van de instandhoudingstermijn.
3) De capaciteit van de bewerking van bouwgrondstoffen (zoals zand en grind) mag niet meer zijn dan maximaal tot 100.000 ton per jaar.
4) u mag alleen van de omgevingsvergunning gebruik maken indien op het gebiedsdeel 'verschil bestemming Echteld 1975' op tekening inrichting bedrijfsterrein met nummer [nummer] geen andere dan de onderstaande (reeds bestaande) (bedrijfs-) activiteiten worden uitgevoerd en voorzieningen worden aangelegd en/of in stand worden gehouden:
- Kantoor [locatie] (momenteel in gebruik door WSRLals projectkantoor voor Dijkversterking Neder-Betuwe) inclusief tijdelijke kantoorunits en parkeren;
- Parkeren ten behoeve van recreatief gebruik (o.a. functieaanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - recreatieve bedrijvigheid' uit bestemmingsplan Willemspolder fase 1);
- Opslag goederen in bestaande bebouwing (gedeelte loodsen voormalige steenfabriek);
- Weginfra ( [locatie] en halfverharde paden en parkeerruimte);
- Groenvoorziening (bos, plantsoen, gras).”
12. De Afdeling heeft het beroep van eisers tegen deze omgevingsvergunning doorgestuurd naar de rechtbank voor verdere behandeling. De rechtbank heeft aan dit beroep zaaknummer 23/7330 toegekend.
13. Het college heeft op 13 juli 2023 de omgevingsvergunning voor de activiteit “milieu” verleend. Tegen deze milieuvergunning heeft alleen [eiser 2] beroep ingesteld. De rechtbank heeft aan dit beroep zaaknummer 23/6421 toegekend en zal in die zaak apart uitspraak doen.