Uitspraak
RECHTBANK GELDERLAND
William Schrikker Jeugdbescherming en Jeugdreclassering, gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen: de GI,
1.Het verloop van de procedure
- het verzoekschrift met bijlagen, ontvangen op 3 juni 2024;
- het adviesverslag perspectief onderzoekende gezinsbegeleiding van Entrea Lindenhout, gericht op vader, ontvangen op 15 juli 2024;
- rapportage overzicht Youth Turn, ontvangen op 15 juli 2024;
2.De feiten
3.Het verzoek
4.De standpunten
5.De beoordeling
(bron: Tijdlijn in plan van aanpak).
(bron: gespreksverslag pleegouders in POG).Op het kinderdagverblijf werd gezien dat [de minderjarige 1] erg onveilig en onzeker was en veel houvast en geborgenheid zocht (
bron: gespreksverslag mw Van [naam 2] , KDV Cheeky’s, in POG).
(bron: gespreksverslag pleegouders in POG).Op het kinderdagverblijf werd gezien dat [de minderjarige 2] lijfelijk onrustig was en veel aanwezigheid en geborgenheid nodig had. Fysiek contact accepteerde ze echter pas na een aantal maanden (
bron: gespreksverslag mw [naam 2] , KDV Cheeky’s, in POG).
(bron: resultaten vragenlijsten in POG en gespreksverslag met vader in POG).De vader is zeer wantrouwend naar hulpverlening en gaat er vanuit dat jeugdzorg zich niet richt op terugplaatsing van de kinderen. Ook legt hij sommige informatie van hulpverlening (zoals de toetsing door de Raad) niet goed uit en meent hij dat het gezag hem ontnomen gaat worden.
(bron: onderdeel 4 in POG).
.Vader kan zich verbaal agressief opstellen, denigrerend praten tijdens overleggen, moeder werd met de grond gelijk gemaakt. Vader lijkt zich hierin te verliezen.
(bron: gespreksverslag mevrouw [naam 3] in POG).De kinderrechter heeft deze kant van de vader ook tijdens de mondelinge behandeling zelf ervaren. De vader spreekt op dwingende toon en in een aanééngesloten betoog dat in feite een aanklacht is tegen alles waarover hij het niet eens is. Hij laat zich daarbij zeer negatief en op een ongepaste toon uit over met name de jeugdzorg. Hij laat zich niet onderbreken maar onderbreekt wel anderen, waaronder de kinderrechter. De kinderrechter heeft de vader geprobeerd uit te leggen wat het effect is van zijn (verbaal) zeer grensoverschrijdende gedrag op de ander en dat hij zo het tegenovergestelde bereikt van wat hij hoopt. Een constructief gesprek is zo niet mogelijk. Deze reflectie van de kinderrechter leek echter olie op het vuur te zijn en versterkte de vader in zijn verbale agressie.
(bron: onderdeel 1.4 en onderdeel 3 van het POG).De kinderrechter heeft daarom geen redenen te twijfelen aan de diagnose en ook niet aan de in het POG gedane conclusie dat de moeder niet altijd overziet wat nodig is, of dit wel ziet maar niet tot praktisch handelen komt.
(bron: contactnotities in POG).
(bron: onderdeel 7 van het POG).Ook tijdens de mondelinge behandeling bleek dit, omdat de moeder niet is gestart met de gewenste EMDR. Wel is zij gestart bij Max Ernst maar deze informatie had zij blijkbaar nog niet gedeeld met de GI en ook is niet duidelijk welke behandeling en waarom zij die gaat volgen bij Max Ernst.
(bron: onderdeel 7 van het POG).
(bron: POG van Entréa Lindenhout en verzoekschrift GI).De pleegouders kunnen de kinderen dit bieden. De kinderen krijgen in het huidige pleeggezin de veiligheid, geborgenheid en sensitiviteit die zij nodig hebben. Zij laten hechting zien met pleegouders en ze ontwikkelen zich leeftijdsadequaat. Ook zijn de pleegouders in staat de kinderen fijn en regelmatig contact te laten onderhouden met de biologische ouders. Dat betekent dat de kinderen ook de band met hun ouders kunnen houden en deze verder kunnen ontwikkelen in de toekomst. Dat komt hun identiteitsontwikkeling ten goede.
5.De beslissing
[de minderjarige 1], geboren op [geboortedatum] in [geboorteplaats] , en
[de minderjarige 2], geboren op [geboortedatum] in [geboorteplaats] ,
- door de verzoeker en degenen aan wie een afschrift van de beschikking is verstrekt of verzonden, binnen drie maanden na de dag van de uitspraak;
- door andere belanghebbenden binnen drie maanden na de betekening daarvan of nadat de beschikking aan hen op een andere wijze bekend is geworden.