2.8.In opdracht van [eiser] heeft Delphy B.V. op 14 maart 2023 een schade-expertise uitgevoerd op het bedrijf van [eiser] in aanwezigheid van beide partijen. Van de zijde van Delphy waren aanwezig een expert/taxateur en een gewasspecialist. In het rapport van Delphy van 13 april 2023 is onder meer het volgende vermeld:
Waarnemingen
(…)
De eerste 8 vrachten die zijn geleverd zijn afgekeurd. Dat is totaal 236.220 kilo. De dag voor ons bezoek zijn er nog 3 vrachten afgeleverd (± 100 ton) uit de schuur/bewaring. Deze zijn niet afgekeurd. Er liggen op het moment van bezoek nog ongeveer 3 vrachten in de opslag (± 100 ton).
Tijdens het bezoek wordt de rest van de partij afgeleverd. Van de reeds geleverde vrachten van deze partij heeft [eiser] aardappelmonsters in 2 kuubs kisten weggezet. Van iedere kist hebben wij aselect een 15 aardappelknollen middels een fijnschiller geschild. Hierbij werden er verschillen in kwaliteit zichtbaar. Dit varieerde van geen beschadiging tot zware interne beschadigingen. Verder werd er ook stootblauw geconstateerd.
(…)
Factoren die schade kunnen veroorzaken
(…)
Het betreft in deze casus met name interne/onderhuidse beschadigingen en stootblauw. Onderhuidse beschadigingen zijn anders dan stootblauw.
Interne/onderhuidse beschadigingen
Interne/onderhuidse beschadigingen zijn beschadigingen welke nauwelijks aan het oppervlak van de knol zichtbaar zijn, maar pas na schillen zijn waar te nemen. (…) Deze vorm van beschadiging treedt vooral op bij de oogst en wordt daarom ter onderscheiding van stootblauw ook wel rooierslag genoemd. (…) Onderhuidse verkleuringen/beschadigingen ontstaan vooral tijdens het proces van rooien, transport en inschuren van de aardappelen. Waarbij met name het rooien en in mindere mate bij het transport naar en het inbrengen van de aardappelen in de bewaarplaats de meeste beschadigingen kunnen ontstaan.
(…)
Bij een juiste werkwijze, te beginnen bij de grondbewerking en het poten en een goede afstelling van de rooimachine kunnen deze beschadigen grotendeels worden vermeden. De juiste werkwijze is:
(…)
(…) Vaak zien we in de praktijk, dat de rooiketting te snel draait. In zo’n geval kan men afhankelijk van de omstandigheden, op meerdere manieren verbeteringen bereiken:
(…)
Aanwezigheid axiaalrollen. Axiaalrollen zijn rollen op de rooimachine die er voor zorgen dat er niet te veel grond met de aardappelen mee komt. (…) Indien op een rooimachine axiaalrollen aanwezig zijn, is het een belangrijk aandachtspunt of je de axiaalrollen inschakelt. En zo ja hoe “agressief ”laat je deze reinigen (snelheid van de rollen) en hoever schuif je de rollen in. Dit bepaald hoe intensief de aardappelstroom over de rollen gaat.
(…)
Beperk valhoogten. Zowel bij het rooien op een meerijdende wagen, als bij het lossen van de verzamelbak in een wagen, kan ernstige knolbeschadiging optreden door te grote valhoogten. Ook tijdens het inbrengen van de aardappelen in de bewaarplaats is het zaak op de valhoogte te letten. Om beschadiging te vermijden mag de valhoogte niet groter zijn van ca. 30 cm.
Stootblauw
Stootblauw, kortweg blauw, is een blauwgrijze verkleuring van het knolweefsel, die meestal niet uitwendig aan de knol valt waar te nemen. (…) Blauw is het gevolg van mechanische beschadiging van het knolweefsel. Deze beschadiging treedt op bij alle bewerkingen van oogst tot en met eindgebruik in meer of mindere mate op.
(…)
Er is een groot aantal factoren van invloed op blauwgevoeligheid:
- Rassenkeuze
- Onderwatergewicht (…)
- Knoltemperatuur (…)
Situatie bij [eiser]
Rassenkeuze
(…)
Het ras Fontane is voor de eigenschap stootblauw en rooibeschadiging redelijk gevoelig. (…)
Het ras is op zich geen reden om veel rooibeschadigingen te verklaren.
Onderwatergewicht
(...)
De betreffende aardappelen hebben een onderwatergewicht van 405 gr.
Het onderwatergewicht is geen verklaring voor de vele rooibeschadigingen.
(…)
Schilvastheid
(…)
Er is 2-3 weken interval tussen de laatste keer loofvernietiging en oogsttijdstip.
Hieruit mag je concluderen dat de schilvastheid voor het ras Fontane voldoende is.
Knoltemperatuur
Volgens zowel [naam 2] als [naam 3] van Loonbedrijf Groesbeek was de knoltemperatuur bij de oogst op 10 oktober ruim boven de 8 graden Celsius. De temperatuur heeft daarmee geen invloed gehad op het ontstaan van de beschadigingen.
Transport en inschuren
[eiser] geeft aan dat het transport en inschuren met dezelfde machines gaat als de afgelopen jaren, zonder teveel beschadigingen. Dit heb ik zelf niet gezien en kunnen beoordelen. Wel is er een video getoond van het inschuren. Hierop zijn geen onvolkomenheden geconstateerd.
Tijdens het bezoek stond de lijn (stortbak, duoband, hallenvuller) op voor het uitschuren van de aardappelen. We hebben ze bekeken en hier viel niet direct iets bijzonders op aan valhoogtes, uitsteeksels etc. welke deze onderhuidse beschadigingen kunnen veroorzaken.
Oogst
De oogst is uitgevoerd door de loonwerker met een zelfrijdende 4 rijige AVR Puma 3 aardappel. De oogstmachine is uitgevoerd met een verstelbaar axiaal rollenset bekleed met rubber. (…)
Grondsoort
Het betreft een perceel met een bonte grondslag.
Dit betekent dat er verschillende grondsoorten, van zandgrond tot kleigrond zijn op het perceel. Dit beeld loopt dan geward door het perceel.
(…)
Conclusie
Wij hebben de oogst, transport en inschuren niet gezien en kunnen beoordelen.
De onderhuidse beschadigingen en stootblauw zijn teveel om te voldoen aan de kwaliteitsvoorschriften voor de verwerking van frites.
Teeltfactoren/maatregelen welke van invloed kunnen zijn op onderhuidse beschadigingen en stootblauw zijn bekeken, maar sluiten wij uit als hoofdoorzaak.
De grote mate van onderhuidse beschadigingen zijn naar onze mening het gevolg van het niet op de juiste wijze instelling van de rooimachine op het moment van oogst. Het gaat hierbij met name over het instellen van de axiaalrollen. Deze rollen dienen ervoor om overtollig grond welke niet door de zeefkettingen gaat, voor een groot deel te verwijderen.
De grote verscheidenheid aan grondsoorten op het perceel kan een reden zijn waarom er voor gekozen is om de axiaalrollen in te schakelen.
Voor de gedeeltes met zware grond is dit vaak geen probleem, maar voor lichte grondsoort waar de grond al vrij vroeg uit de rooier is en de aardappelen dan alleen over de axiaalrollen gaan, is de kans op onderhuidse beschadigingen zeer aannemelijk.
De snelheid van de axiaalrollen ten opzicht van de snelheid van de aardappelstroom en de mate van hoever de axiaalrollen onder aardappelstroom staan bepaalt de ernst van de beschadiging. Er is niet bekend hoe de instellingen waren gedurende het rooien.
Het feit dat het perceel bestaat uit diverse verschillende grondsoorten (bont perceel) verklaart waarom een deel van de aardappelen zonder klachten zijn afgeleverd en een deel is afgekeurd. Voor elke grondsoort dient de machine apart te worden afgesteld. Naar onze mening is dit hoogst waarschijnlijk niet op de juiste wijze gebeurd. Loonbedrijf Groesbeek dient zorg te dragen voor de juiste afstelling van de axiaalrollen om schade te voorkomen. Loonbedrijf Groesbeek is hierin tekort geschoten met schade als gevolg
De financiële schade die is ontstaan als gevolg van de beschadigingen bedraagt tot 14 mrt 2023 €33.683,-.