3.10.In dat licht acht de rechtbank de volgende feiten van belang:
a. Vaststaat dat bij de bouw in 1971 het asfalt van het parkeerterrein direct op het beton van het dak van de parkeerkelder is aangebracht, zoals te zien is in ondergaande schematische weergave.
In 2009 heeft de VvE heeft naar aanleiding van optredende lekkages in het dak van de parkeerkelder deskundige Prof. Ir. A.J. Hogeslag ingeschakeld. Hij heeft na inspectie ter plaatse en bestudering van constructietekeningen in een brief van 13 augustus 2009 gerapporteerd:
(…) De parkeerkelder heeft buitenwerkse maten van 37,25 x 71,66 m2; het kelderdek meet een dikte van 450 mm. De kelder is niet gedilateerd. (…) Bij de rondgang bleek, dat er in het kelderdek vrij veel scheuren aanwezig waren, waarvan een groot deel lekkagesporen vertoonde. (…) Vrijwel alle scheuren liepen in de richting loodrecht op de lengteas van de kelder. (…) De scheuren loodrecht op de lengteas van de kelder vertonen het beeld van krimpscheuren. Verklaarbaar. Door het ontbreken van een dilatatie is de lengteafmeting, van bijna 72 m, van het dek te groot om risico van scheurvorming te vermijden zonder het treffen van bijzondere maatregelen. (Gebruikelijk en in de betonvoorschriften aanbevolen/voorgeschreven is een lengte van 40 m.). Het tegendeel van deze maatregelen is uitgevoerd. Er is geen warmte-isolatie op het dak aangebracht waardoor tussen het dek en het overige deel van de kelderconstructie veranderende temperatuurverschillen zullen optreden, wat tot spanningen en scheurvorming zal leiden. Daarnaast is de in langsrichting toegepaste wapening Φ16-200 onder en boven niet optimaal om de scheurwijdte te beheersen (de staven hadden wat dicht bij elkaar moeten liggen). Tegen de aanwezigheid van de scheuren is dus niets meer te doen. (…) Bij de rondgang zijn op een aantal plaatsen losse schollen beton waargenomen. Hier bleek als gevolg van onvoldoende betondekking de wapening te roesten. (…)
De door de verzekeraar van de gemeente ingeschakelde deskundige EMN heeft na inspectie ter plaatse en dossierstudie een eerste rapport uitgebracht op 6 juni 2011. Daarin staat:
(…) Tijdens onze inspectie constateerden wij dat de dekking van de wapeningsstaven, welke onderhevig waren aan betonrot, minder dan 1 cm bedraagt. Bij dergelijke geringe betondekking zijn de wapeningsstaven niet afdoende afgeschermd. Ook constateerden wij dat er geen dilataties zijn toegepast in de kelder, terwijl de betonnen kelder een lengte heeft van 70 meter. Hierdoor ontstaat er ons inziens door thermische werking te allen tijde scheurvorming in het beton. Water kan in het beton dringen, waardoor er zouten en lucht tot aan de wapeningstaven kunnen doordringen waardoor betonrot ontstaat. (…)
Conclusies: Gesteld kan worden dat de oorzaak van de betonrot is ontstaan door een gebrek aan het eigen pand van de tegenpartij, te weten geringe betondekking en het niet toepassen van dilataties.
Op 2 februari 2021 heeft Orbis Engineering een verhardingsadvies afgegeven. Onder ‘Resultaten asfaltboringen’ merkt zij op:
Wat direct opviel tijdens de boorwerkzaamheden, is dat het asfalt direct op het beton van de parkeergarage is aangebracht. Dit komt niet overeen met de door de opdrachtgever aangegeven verwachting; dat tussen het asfalt en het beton een laag funderingsmateriaal aanwezig zou moeten zijn. (…) Door het ontbreken van een vloeistofdichte laag kan het beton van de parkeergarage aangetast zijn door de inwerking van dooizouten. Hierdoor kan de sterkte van de betonconstructie aangetast zijn.