Uitspraak
RECHTBANK Gelderland
1.De procedure
- het deskundigenbericht
2.De feiten
7 Wanneer is schade aan de woning verzekerd?
Storm is windkracht 7 of meer.
8.Wanneer is schade aan de woning nog meer verzekerd?
Bij schade door een andere plotselinge gebeurtenis.
- De oorzaak is niet genoemd bij “Wanneer is schade aan de woning verzekerd”.
- Ook bij een oorzaak in de woning zelf (eigen gebrek).
Maar niet het eigen gebrek zelf.
16 Wanneer is schade en het gevolg van de schade niet verzekerd?
Bijvoorbeeld uw houten vloer vertoont na verloop van tijd slijtage plekken.
De oorzaak van de instorting is naar alle waarschijnlijkheid het bezwijken van de spanten 4 en 5 ter plaatse van de muurplaat. De schade aan deze spanten duidt hier ook op.
matig” genoemd en de vastgestelde schadeoorzaak “
gereclameerde stormschade”. Het rapport vermeldt verder onder meer:
De bevindingen van de ingeschakelde constructeur komen overeen met mijn eigen bevindingen. Ook ik ben van mening dat klimatologische invloeden niet van invloed zijn geweest op het instorten van de stal/schuur. De staat van onderhoud van de stal is dermate slecht dat het gebouw bezweken is door veroudering en verrotting van constructiedelen.
Uit beide rapporten blijkt, dat er geen sprake is van stormschade. Er is sprake van schade door slecht onderhoud en de stal bezweek door veroudering en verrotting van constructiedelen. Beide oorzaken zijn helaas niet verzekerd.”
slecht” is (in plaats van “
matig”) en staat er dat de schadeoorzaak “
instorting” is (in plaats van “
gereclameerde stormschade”). Verder vermeldt het rapport dat de constructie van de stal/schuur “
absoluut niet” in een redelijke staat zou verkeren. Volgens het rapport is op de foto’s die bij het rapport van [naam bedrijf 1] zijn gevoegd “
duidelijk waarneembaar(…)
dat de constructie ernstig vermolmd en verzwakt is”. Het rapport vermeldt verder onder meer:
- Aangezien de schuur meer dan 100 jaar oud is, mag je veronderstellen dat de constructie dergelijke zeer geringe windsnelheden moet kunnen weerstaan. Door de ernstige mate van aantasting van essentiële delen van de draagconstructie is de schuur bezweken en ingezakt. Ook bij een windstille situatie zou de schuur onvermijdelijk op korte termijn onder het eigen gewicht zijn bezweken.
- Uit onderstaande foto van 2020 van Cyclomedia blijkt dat er al voor de instorting gaten in het dak zaten. Op meerdere plaatsen heeft neerslag langdurig de constructie kunnen indringen. Dit heeft een zeer nadelige invloed gehad op de al in slechte staat verkerende houten constructie. Op basis van de foto’s uit Cyclomedia heb ik kunnen vaststellen dat de gaten in het dak al minimaal 6 jaar voor de instorting aanwezig waren. Er is naar mijn mening dus wel degelijk sprake van verwijtbaar achterstallig onderhoud.
- (…)
- Windbelasting en/of andere wind gerelateerde klimatologische invloeden is in deze casus niet de oorzaak voor het instorten van het gebouw.
- De conclusie van [naam bedrijf 1] is helder. Het instorten van de stal/schuur is niet het gevolg van meteorologische invloeden maar meer de tand des tijds. Het basismateriaal van spant 4 en 5 is aangetast, waardoor de sterkte van dit materiaal afneemt met bezwijken als gevolg.
- Gelet op de mate van aantasting van de constructiedelen kan worden geconcludeerd dat dit gebouw al voor het bezwijken gesloopt en vernieuwd had moeten worden. De schade aan het gebouw als gevolg van wind acht ik dan ook nihil!
3.Het geschil
4.Het deskundigenbericht
De storm heeft het dak weggeduwd richting het pad langs de schuur. Dat heeft de muur daar ter plaatse doen bezwijken. Daardoor hing het dak zonder noemenswaardige ondersteuning in de lucht en is daardoor ingezakt. Bij de klap waarmee het op de grond terecht kwam is veel hout van de kap gebroken waaronder de moerbalk van spant nummer 5. De breuk is mede veroorzaakt door de deugdelijke driehoeken die het inzakken niet hebben kunnen verhinderen.
Tot slot merk ik op dat het mogelijk is, en gezien het moment van bezwijken waarschijnlijk, dat een sterke wind de trigger is geweest voor het bezwijken van de moerbalk en daarmee van de kapconstructie. De oorzaak daarvan blijft echter de gebrekkige toestand van delen van de constructie, in het bijzonder de staat van de moerbalken van de spanten 4 en 5. De moerbalken vormen verreweg de zwaarst uitgevoerde onderdelen van de constructie. Het is dan ook uitgesloten dat een storm heeft geleid tot breuk van moerbalken van deze afmetingen, wanneer de moerbalken in een goede staat hadden verkeerd.”
Wat is op basis van de beschikbare stukken de oorzaak/zijn de oorzaken van het instorten van de stal? Indien er meerdere oorzaken zijn, kunt u dan in percentages uitdrukken hoeveel iedere oorzaak heeft bijgedragen aan het instorten?
Zijn er nog andere punten die u naar voren wilt brengen waarvan de rechter volgens u kennis dient te nemen bij de verdere beoordeling?
5.De verdere beoordeling
door(in dit geval) storm.
de trigger” is geweest van de instorting. [eiser] voert dan ook terecht aan dat de storm wel degelijk een bijdrage heeft geleverd aan de instorting. In die zin is naar het oordeel van de rechtbank ook de storm te beschouwen als oorzaak van de instorting.
dominant causein dit geval de meest passende maatstaf. Daarbij wordt een gebeurtenis als de rechtens relevante schadeoorzaak gezien als deze gebeurtenis geldt als de meest effectieve of meest dominerende oorzaak voor het ontstaan van de schade, ook al is er feitelijk een andere samenwerkende oorzaak nodig geweest om de schade te doen intreden. De rechtens relevante schadeoorzaak wordt mede vastgesteld met inachtneming van de regels van gezond verstand.