Uitspraak
RECHTBANK GELDERLAND
1.[eiser 1] ,
[eiseres 2],
1.[gedaagde 1] ,
[gedaagde 2],
1.De procedure
- het tussenvonnis van 19 juli 2023,
- de akte overlegging producties 2 t/m 4 van 7 september 2023 van [gedaagden] ,
- de akte overlegging producties 19 t/m 22 van van 18 september 2023 van [eisers] ,
- het proces-verbaal van de mondelinge behandeling van 29 september 2023.
2.De feiten
Staat van de onroerende zaak/ Gebruik”) luidt, voor zover hier van belang, als volgt:
6.1.De onroerende zaak zal aan koper in eigendom worden overgedragen in de staat waarin deze zich bij het tot stand komen van deze koopovereenkomst bevindt, derhalve met alle daarbij behorende rechten en aanspraken, heersende erfdienstbaarheden en kwalitatieve rechten, zichtbare en onzichtbare gebreken en vrij van hypotheken, beslagen en inschrijvingen daarvan. Koper aanvaardt deze staat en daarmee ook de op de onroerende zaak rustende publiekrechtelijke beperkingen voor zover dat geen ‘bijzondere lasten’ zijn.6.2.(…)
(“Algemene Ouderdomsclausule”)(hierna: de ouderdomsclausule) luidt als volgt:
3. Dak(en)
9.Diversen
(…)
Overzicht conditiescores” een subcategorie “
Dak” waar -voor zover van belang- vermeld staat:
Overzicht maatregelen en kosten” onder de subcategorie “
Dak” staat -voor zover van belang-:
Dakconstructie-/beschot” staat -voor zover van belang-:
Deels asbesthoudend dakbeschot 2 - Goed
“Interieur” staat een subcategorie “
1e verdiepingsvloer”waar het volgende staat vermeld:
Hout woning
3.Het geschil
4.De beoordeling
Non-conformiteit
nieuwe kap op woonhuis” heeft geplaatst in beantwoording op vraag 3.c. “
zijn er in het verleden gebreken geconstateerd aan de dakconstructie zoals scheve, doorbuigende, krakende, beschadigde en/of aangetaste dakdelen en zo ja, waar”.Bovendien stond in de verkoopbrochure vermeld dat de woning geheel was gemoderniseerd. Volgens [eisers] hoefde hij niet te twijfelen aan de juistheid van deze mededelingen aangezien de woonboerderij volledig was vernieuwd door [gedaagden] en op het oog heel strak was afgewerkt.
nieuwe kap op woonhuis” heeft willen uitdrukken dat er van origine een rieten kap op de woning zat en dat het riet op enig moment is vervangen door dakpannen waarbij ook de constructie op de nieuwe dakbedekking is aangepast. Dit is gebeurd nog voordat [gedaagden] eigenaar werd van de woning en gedaan door een van zijn rechtsvoorgangers. Dat [eisers] meer heeft afgeleid uit deze opmerking dan dat er daadwerkelijk staat, blijkt volgens [gedaagden] uit de ontkennende beantwoording van [gedaagden] op de vervolgvraag, namelijk vraag 3.d.
“Heeft u het dak al eens (gedeeltelijk) laten vernieuwen c.q. laten repareren?”
nieuwe kap op woonhuis” op vraag 3.c van de NVM-vragenlijst tegenstrijdig met het antwoord van [gedaagden] op de vervolgvraag 3.d en ligt die uitleg op zichzelf dan ook niet voor de hand. Daarbij acht de rechtbank deze uitleg tegenstrijdig aan de bij [eisers] bekende bevindingen van [deskundige] in het (in zijn opdracht vervaardigde) bouwkundig rapport met betrekking tot de dakconstructie. In dit rapport staat dat de kapconstructie slechts gedeeltelijk kon worden waargenomen, maar dat bij het deel dat zichtbaar was houtvernielersaantasting, restanten van een oud wespennest en een lichte doorbuiging in de kapconstructie werden waargenomen. [deskundige] plaatste hierbij de opmerking dat dit alles “
normaal is bij woningen van deze leeftijd”. De naar de uitleg van [eisers] gegeven tegenstrijdige beantwoording in de NVM-vragenlijst en de hiervoor genoemde opmerkingen van [deskundige] in het bouwkundig rapport maken dat het op de weg van [eisers] lag om navraag te doen of nader onderzoek te doen naar de staat van het dak. Gesteld noch gebleken is dat [eisers] dit heeft gedaan. In ieder geval mocht [eisers] in de gegeven omstandigheden uit de opmerking “
nieuwe kap op woonhuis” niet afleiden dat [gedaagden] het volledige dak van het woonhuis heeft vernieuwd gedurende de tijd dat hij eigenaar daarvan was, zoals [eisers] meent. Dit valt op zichzelf niet op te maken uit de NVM-vragenlijst en door [gedaagden] is onbetwist gesteld dat dit ook niet in de verkoopbrochure heeft gestaan.
verkochte” in leveringsakte van 1 juni 2004 (productie 15 van [eisers] ) is gedefinieerd als “
de woonboerderij met bijgebouwen, ondergrond, erf tuin en weiland” valt voorts niet in te zien waarom [gedaagden] op basis van deze akte bekend had moeten zijn met het gebruik van asbesthoudend materiaal in specifiek het dakbeschot.
2.366,00(2 punten × tarief € 1.183,00)