Uitspraak
1.De procedure
2.De feiten
3.De vordering en het verweer in conventie
4.De vordering en het verweer in reconventie
5.De beoordeling in conventie en in reconventie
of daarin of daarvoor op enigerlei wijze werkzaam te zijn binnen het werkgebied van werkgever”. Bovendien moet dit artikel worden gelezen in samenhang met artikel 10.4, waarin is opgenomen dat het voor de werknemer verboden is om gedurende de periode van een jaar na afloop van de arbeidsovereenkomst “
op enigerlei wijze zakelijk werkzaam te zijn” in het werkgebied van werkgever, waarbij met ‘zakelijk werkzaam’ een werknemer in loondienst wordt bedoeld, aldus [eis. conv./ged. reconv.] . Verder is zij van mening dat het uiteindelijke verschil in de hoogte van de boete minimaal is (€ 132.000,00 op basis van het nieuwe beding tegenover € 124.500,00 op basis van het oude beding).
niet in enigerlei vorm een eigen zaak gelijk of gelijksoortig bedrijf van werkgever vestigen, drijven of doen drijven, of daarin of daarvoor enigerlei wijze werkzaam zijn binnen het werkgebied van werkgever.” Taalkundig gezien verwijst ‘daarin of daarvoor’ terug naar ‘een eigen zaak gelijk of gelijksoortig bedrijf van werkgever’. Een bevestiging van deze uitleg volgt ook uit de ‘intentie’ van het beding, die uitdrukkelijk is opgenomen in de tweede zin van artikel 10.3: “
te voorkomen dat werknemer met de kennis en ervaring opgedaan bij en op kosten van werkgever, eeneigen ondernemingstart, of op enigerlei wijzevoor eigen rekening en risicoeigen cliënten werft en/of bedient conform dit in loondienst bij werkgever wordt uitgevoerd.” (onderstreping kantonrechter). Hieruit kan geen andere conclusie worden getrokken dan dat het verbod alleen ziet op het zelfstandig ondernemerschap in de uitvaartbranche (binnen het werkgebied van werkgever). Dat in artikel 10.4 nog het verbod is opgenomen om gedurende een periode van een jaar na afloop van de arbeidsovereenkomst “
op enigerlei wijze zakelijk werkzaam te zijn”, maakt het oordeel van de kantonrechter niet anders. Door de toevoeging van het woord ‘zakelijk’ is juist onaannemelijk dat hiermee een werknemer in loondienst wordt bedoeld, nog daargelaten dat dit verbod erg algemeen is geformuleerd.
direct of indirect op welke wijze dan ook – in dienstbetrekking, als zelfstandige en in elke ander hoedanigheid –”) blijkt - en daar zijn partijen het over eens - dat het daarin opgenomen verbod niet alleen ziet op het werken als zelfstandig ondernemer, maar ook op het werken in loondienst (en in elke andere hoedanigheid). Dit betekent dat de reikwijdte van het nieuwe beding een stuk ruimer is dan die van het oude beding en daarmee nadeliger voor [ged. conv./eis. reconv.] .
Watson Rask/ISS)). Een wijziging van de arbeidsverhouding houdt verband met de overgang van onderneming wanneer de verkrijger eenvoudigweg de aan de werknemers van de vervreemder aangeboden voorwaarden op één lijn heeft willen brengen met de tot dan toe voor haar overige werknemers geldende voorwaarden (harmonisering) (HvJ EG 6 november 2003, ECLI:EU:C:2003:594 (
Martin/South Bank University)).
Rabobank/Snoeren) en HR 26 juni 2009, ECLI:NL:HR:2009:BH4043 (
Bos/Pax)).