2.10.Op 23 mei 2019 heeft [naam onderzoeksbureau] een rapport uitgebracht (productie 6 [eisende partij] ). In het rapport is onder meer het volgende opgenomen:
“
Historie
Op 11 april 2019 stond de rupskraan volledig uitgeschoven en uitgeklapt, met vlakke giek op het bouwwerk van [B.V. 1] (...) te [plaats] op twee stalen rijplatenbanen parallel aan de in aanbouw zijnde woningen opgesteld.
De rupskraan werd bediend door machinist [betrokkene 1] (...) zijnde een medewerker van [eisende partij] .
Gedurende de werkzaamheden met de rupskraan disfunctioneerde de kabel bediende loopkat; de katwagen kon niet geheel meer naar het einde van de giek worden gereden.
Naar de oorzaak voor de disfunctie werd door een monteur van [gedaagde partij 2] op 11 april 2019 op locatie een onderzoek ingesteld. De oorzaak werd gevonden en verholpen; de katdraad lengtegever werd opnieuw gekalibreerd waar na het testen de werkzaamheden mee werden afgerond.
Op 12 april 2019 werd de rupskraan door de machinist over de rijplaten verreden en werden de hijshaak en de katwagen bewegingen door de machinist getest en in orde bevonden waarna die dag de eerste vloerplaat met gebruikmaking van een vloerplatenklem met de rupskraan werd gehesen.
Echter bij het willen positioneren van de betreffende in de hijs hangende vloerplaat boven de scheidingswanden van de nieuwbouw maakte de katdraadtrommel een afwijkend geluid en de katwagen blokkeerde, deze kon niet meer richting de mast van de rupskraan worden verplaatst.
De katwagen kon nog wel worden uitgereden.
Toedracht
(...)
De machinist besloot de bovenbouw van de rupskraan weg van het bouwwerk te zwenken en de katwagen uit te rijden en om de last elders in het vrije veld van het bouwterrein neer te gaan zetten. Tijdens het zwenken van de bovenbouw kwam voor de machinist plotseling en onvoorzien één van de beide rupsen los van de grond en de rupskraan kantelde voorover.
Het giektopstuk raakte daarbij de top van een berkenboom en daarna de grond (in de achtertuin van een naburig gelegen woning) een gat in het gazon veroorzakend.
Daarna kantelde de mast en de giek (...) zijwaarts waarbij de mast op een scheidingswand van de bouw terechtkwam. De giek werd aan de topzijde als gevolg van het neerkomen op de scheidingswand opgetild om, toen de mast door de impact knikte, daarna in de naastgelegen tuin en op het braakliggende gedeelte van het bouwwerk te vallen.
(...)
Nader onderzoek
TCVT-persoonscertificaat machinist [betrokkene 1]
Wij ontvingen een kopie van het TCVT certificaat (...). Het betreft een certificaat voor de kraan categorie VRK (Verreiker met hijsfunctie) niet zijnde het benodigde certificaat voor de bediening / het werken van onderhavige rupskraan.
Desgevraagd deelde de heer [betrokkene 2] ons mede dat machinist [betrokkene 1] al circa 7 jaar met soortgelijke rupskranen aan het werk is en de heer [betrokkene 1] medio juli van dit jaar opgaat voor het examen voor het behalen van het benodigde certificaat. (...)
(...)
Hijslast
(...)
Tijdens de berging hebben wij de hijslast (vloerplaat en klem) door de bergingskraan laten wegen (geen geijkt weeginstrument) het afgelezen gewicht was circa 2.800 kilogram.
Hijstabel
(...)
Ten opzichte van het hart van de draaikrans van de rupskraan heeft de hijslast zich tijdens het kantelen op een vlucht van circa 15,6 meter bevonden.
(...)
Het door ons berekende maximaal te hijsen (100 %) gewicht op 15,6 m. is volgens de waarden in het tabel geïnterpoleerd 2.344 kilogram.
(...)
Rupskraanbediening
(...)
Nadat de rupskraan weer op de rupsen was gezet (...) bleek bij inschakeling van de rupskraan (de bovenbouw) dat op het display in de bedieningskast van de kraan (niet op de afstandsbediening) werd weergegeven dat gewerkt was in de configuratie “opgeklapte giek” hetgeen blijkens onze waarneming niet juist was, de giek was immers volledig uitgevouwen en niet opgetopt. Verder stond op het display van de afstandsbediening een vluchtaanduiding van 8,6 meter terwijl de werkelijke vlucht circa 15,6 m. was.
Controle van de instellingen in de bedieningskast op de bovenbouw leerde dat de draaiknopschakelaar (tweestandenschakelaar) niet in de eindstand vlakke giek was gepositioneerd maar tussen vlakke en opgeklapte giek in gedraaid stond (...). Zowel machinist [betrokkene 1] als de monteur van [gedaagde partij 2] , die bij het bergen van de rupskraan aanwezig waren, hebben aan elk hun werkgevers medegedeeld die betreffende draaiknop niet te hebben bediend. De machinist is verantwoordelijk voor de keuze en controle van de juiste hijstabel configuratie / het in de goede stand staan van de tweestandenschakelaar.
Eén of meerdere wijzigingen van een configuratie of configuraties in de bedieningskast worden pas geactiveerd na het middels de kop “enter” bevestigd hebben van één of meerdere voor het “enteren” uitgevoerde wijzigingen.
In het onderhavige geval is de rupskraan na het monteursbezoek de vorige dag door machinist [betrokkene 1] verreden. Daarvoor moet de “rijschakelaar” in de bedieningskast op de rupskraan worden bediend en moet nadien worden geënterd om de aangebrachte wijziging(en) te effectueren.
Zonder dat de machinist dat in de gaten heeft gehad werd gelijktijdig en tevens geënterd voor de lastmomentinstelling (hijstabelconfiguratie) met opgeklapte giek nu de tweestandenschakelaar niet in een eindpositie was gedraaid. Kortom de elektronische lastmomentbeveiliging werd ingeschakeld voor het werken binnen de grenzen van een voor de werkelijke samenstelling (gestrekte giek) verkeerd lastmomentbeveiliging programma.
(...)
Nu het werkelijk gewicht van de last nog net minder was dan die afgestelde 120% waarde (...) werd die beveiliging eveneens niet geactiveerd (de maximale hijscapaciteit van de kraan is berekend op 140 %). De oorzaak voor het kunnen kantelen van de rupskraan is dan ook een andere geweest, waarover later in dit verslag meer.
(...)
Rijplatenbaan
(...)
Tijdens expertise stelden wij vast dat waar de rijplatenbanen eindigden de rupsen tot voorbij het
einde van de beide banen de zandbaan in waren gereden.
(...)
De maximale draagkracht van de ondergrond onder de rupsen staand op de rijplatenbanen is (door een groter dragend oppervlak van de platen) groter dan de draagkracht op de zandbaan onder de rupsen (kleiner oppervlak).
(...)
Hijsen van de eerste vloerplaat en kantelen
(...)
De rupskraan is op de randen van de einden van de platenbanen (kantellijn) gaan bewegen, de zandbaan voor de platenbanen en onder de einden van de platenbaan is daardoor ingedrukt waardoor de rupskraan in scheefstand is geraakt.
(...) Kennelijk is de scheefstand na de eerste hijsbeweging door de machinist niet opgemerkt.
(...)
Bij scheefstand van de onderwagen echter, en dus scheefstand van de mast, voorover en schuin naar voren (ook als gevolg van het zwenken van de vloerplaat, vanaf de stapel naar het bouwwerk) is door de vervolgens toegenomen scheefstand van de onderwagen (en de mast) het lastmoment verder toegenomen welke combinatie van factoren de rupskraan fataal is geworden met het gevolg dat deze is gekanteld.
(...)
Van de rupskraan raakte alleen de bovenbouw beschadigd.
Reparatie van de bovenbouw kost EUR 56.296,94 exclusief btw (...).
(...)
Resumé schadeoorzaak
De rupskraan is gekanteld als gevolg van een samenloop van de volgende omstandigheden
De rupskraan werd deels geplaatst met de rupsen op de rijplatenbanen en bovendien deels op de zandbaan.
De rupskraan raakte in scheefstand door het verschil in draagkracht van de ondergrond onder de rupsen (staand op de rijplaatbanen en staand op de zandbaan).
Door de machinist werd niet gecontroleerd of in de bedieningskast van de bovenbouw de juiste hijstabel configuratie was gekozen / ingeschakeld.
Door de machinist werd bij het “enteren” onvoldoende aandacht geschonken aan de aanduidingen op het display van de kraan, daar werd na het bergen en starten van de rupskraan op aangegeven dat in het lastmoment programma “Folded jib” werd gewerkt in plaats van daadwerkelijk met een gestrekte giek.”