ECLI:NL:RBGEL:2023:4145

Rechtbank Gelderland

Datum uitspraak
11 juli 2023
Publicatiedatum
20 juli 2023
Zaaknummer
05.087476.23
Instantie
Rechtbank Gelderland
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Op tegenspraak
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Vrijspraak in zaak van bedreiging met een terroristisch misdrijf door warrige brief naar Japanse ambassade

In deze zaak heeft de rechtbank Gelderland op 11 juli 2023 uitspraak gedaan in een strafzaak tegen een verdachte die beschuldigd werd van het dreigen met een terroristisch misdrijf. De tenlastelegging betrof het versturen van een verwarrende en warrige brief naar de Japanse ambassade in Luxemburg, waarin de verdachte onder andere verwees naar een dreiging gericht aan het stadhuis in Arnhem. De rechtbank heeft vastgesteld dat de inhoud van de brief, die vol stond met uiteenlopende onderwerpen en illustraties, niet van dien aard was dat bij de bedreigden een redelijke vrees kon ontstaan dat het misdrijf daadwerkelijk ten uitvoer zou worden gebracht. De rechtbank oordeelde dat de tekst van de brief niet voldoende was om te spreken van een strafbare bedreiging. De officier van justitie had primair gevorderd dat de verdachte werd ontslagen van alle rechtsvervolging, omdat hij geheel ontoerekeningsvatbaar zou zijn. Subsidiair werd gevorderd dat, mocht de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar worden geacht, hij zou worden veroordeeld tot een gevangenisstraf gelijk aan het voorarrest. De verdediging pleitte voor vrijspraak, stellende dat er geen sprake was van redelijke vrees of opzet bij de verdachte. Uiteindelijk heeft de rechtbank de verdachte vrijgesproken van het ten laste gelegde feit, omdat de omstandigheden en de inhoud van de brief niet voldoende waren om een strafbare bedreiging aan te nemen.

Uitspraak

RECHTBANK GELDERLAND
Team strafrecht
Zittingsplaats Arnhem
Parketnummer: 05.087476.23
Datum uitspraak : 11 juli 2023
Tegenspraak
vonnis van de meervoudige kamer
in de zaak van
de officier van justitie
tegen
[verdachte],
geboren op [geboortedatum] in [geboorteplaats] ,
wonende aan de [adres] ,
op dit moment [verblijfplaats] .
Raadsvrouw: mr. J.C.H. Pronk, advocaat in Apeldoorn.
Dit vonnis is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de openbare terechtzitting van
11 juli 2023.

1.De inhoud van de tenlastelegging

Aan verdachte is ten laste gelegd dat:
hij op één of meerdere tijdstip(pen) in of omstreeks de periode van 27 maart 2023 tot en met 30
maart 2023 te Arnhem en/of Zwolle, in elk geval in Nederland en/of Luxemburg, heeft gedreigd met een terroristisch misdrijf, althans, met enig misdrijf waardoor gevaar voor de algemene veiligheid van personen en/of goederen en/of gemeen gevaar voor de verlening van diensten ontstaat en/of met enig misdrijf tegen het leven gericht althans met zware mishandeling, door een brief aan de Japanse ambassade in Luxemburg te sturen met daarin de tekst:
“ D-Day, is set for Thunder day 30 March 2023. Turning Pearl Harbour into a win-win victory, l'm releasing my Lockheed Martin F-35 Lightning II an American family of single-seat, single-engine, all-weather stealth multirole combat aircraft that is intended to perform both air superiority and strike missions. lt is also able to provide electronic warfare and intelligence, surveillance, and reconnaissance capabilities ordinance in a form of a letter addressed to Willem-Alexander, king of the Netherlands, in full Willem- Alexander Claus George Ferdinand, king of the Netherlands, (born April 27, 1967, Utrecht, Netherlands), king of the Netherlands from 2013.
More specifically, my Zoom US radar's focus will lock on the Arnhem Stadhuis in Koningstraat 38 6811 DG Arnhem, The Netherlands on Thunder day 30 March 2023, Having earlier scouted the Stadhuis' diplomatic firewalls on Friday, 24 March 2023, I was unable to release the ordinance to Mrs. [naam] because she was not available to enjoy the Spring feeling weather.”
althans woorden van gelijke strekking en/of aard.

2.De standpunten

De officier van justitie heeft zich op het standpunt gesteld dat het tenlastegelegde wettig en overtuigend bewezen kan worden en heeft primair gevorderd dat verdachte wordt ontslagen van alle rechtsvervolging omdat er vanuit gegaan moet worden dat verdachte geheel ontoerekeningsvatbaar is en het feit hem niet kan worden toegerekend. Subsidiair, voor zover geoordeeld wordt dat verdachte (slechts) verminderd toerekeningsvatbaar is, vordert zij dat verdachte wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf die gelijk is aan het voorarrest.
De verdediging heeft voor vrijspraak gepleit. Kort samengevat weergegeven is betoogd dat geen sprake is van redelijke vrees dan wel opzet bij verdachte.

3.Overwegingen ten aanzien van het bewijs

Vast staat dat verdachte een brief heeft gestuurd naar de Japanse ambassade in Luxemburg en dat (een deel van) de inhoud van deze brief ook terecht is gekomen bij (mensen van) het stadhuis in Arnhem onder wie mevrouw [naam] . Het betreft een uitvoerige brief waarin heel veel passages staan. Eén van die passages is de passage die in de tenlastelegging is opgenomen en waarin wordt verwezen naar het stadhuis in Arnhem en mevrouw [naam] .
De vraag die dient te worden beantwoord is, of bedoelde passage een strafbare bedreiging oplevert. Deze vraag is een andere dan de vraag of de politie en het Openbaar Ministerie in de brief van verdachte aanleiding hebben kunnen zien om op 30 maart 2023 de auto van verdachte stil te zetten en te doorzoeken.
Om van een strafbare bedreiging te kunnen spreken moet de bedreiging van dien aard zijn en onder zodanige omstandigheden zijn geschied dat bij de bedreigde(n) de redelijke vrees kon ontstaan dat het misdrijf waarmee werd gedreigd - volgens het openbaar ministerie in dit geval een terroristisch misdrijf - ook daadwerkelijk ten uitvoer zou worden gebracht.
De rechtbank overweegt het volgende.
De tekst van de vermeende bedreiging betreft één passage uit een uitgebreide brief die over heel uiteenlopende onderwerpen gaat, zonder duidelijk verband, en vol staat met verwijzingen en illustraties. Die brief is verwarrend en onsamenhangend. Daarnaast is van belang dat de brief is gestuurd naar de Japanse ambassade in Luxemburg, gericht aan de Japanse ambassadeur, terwijl uit de tenlastelegging kan worden afgeleid dat de bedreigden met name moeten worden gezocht in Arnhem, in dan wel nabij het stadhuis aldaar. Het gaat er dus om of bij die laatste personen (in Arnhem), objectief gezien, de redelijke vrees kon ontstaan voor het misdrijf waarmee werd gedreigd. Daarbij moeten alle omstandigheden waaronder de vermeende bedreiging is geuit worden meegenomen.
In dit verband is de rechtbank van oordeel dat gelet op de uiteenlopende en warrige tekst, waarbij de betreffende bedreigende passage onder meer ziet op het ter beschikking hebben van een straaljager, en de illustraties van de gehele brief, zoals een kaartje van een berg in Israël en een tabel met Franse taal, alsmede de route die de brief heeft afgelegd (gericht aan de Japanse ambassade in Luxemburg, en via een melding bij de Nederlandse autoriteiten naar het stadhuis in Arnhem), het versturen van die brief door verdachte naar objectieve maatstaven niet van dien aard was dat bij de bedreigden op grond hiervan de redelijke vrees kon ontstaan dat het misdrijf waarmee werd gedreigd ook daadwerkelijk ten uitvoer zou worden gebracht. Dit betekent dat er geen sprake is geweest van een strafbare bedreiging.
De slotsom is dat verdachte zal worden vrijgesproken van het hem ten laste gelegde feit.

4.De beslissing

De rechtbank spreekt verdachte vrij van het ten laste gelegde.
Dit vonnis is gewezen door mr. L.M. Vogel (voorzitter), mr. S. Kropman en mr. J.M. Graat, rechters, in tegenwoordigheid van mr. M. van Gameren, griffier, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van deze rechtbank op 11 juli 2023.
Mrs. Kropman en Graat zijn buiten staat dit vonnis mede te ondertekenen.