Uitspraak
RECHTBANK Gelderland
1.De procedure
2.De feiten
Gisteren hebben wij elkaar al even kort telefonisch gesproken betreft de dekking op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) van [de heer Y] gezien de huidige situatie. Inmiddels heb ik reactie ontvangen van verzekeraar Interpolis. Hieronder licht ik graag het een en ander toe.
Volgens de gegevens die ik tot mijn beschikking heb, ontvangt [de heer Y] loon uit MEK Europe B.V. en is hij als bestuurder aangewezen bij de vennootschap. Ik zie geen activiteiten als zelfstandige ondernemer.”.
Ondanks zijn wij bij controle gewezen op het feit dat de AOV verzekering voor [de heer Y], die van Mek Europe BV vanaf het aangaan van deze verzekering vanaf september 2011 loopt, niet uitkeert bij schade omdat hij verplicht verzekerd is voor werknemersverzekeringen.
Daarom verzoek ik u deze onverschuldigd betaalde premies ad € 38.492 voor betreffende verzekering over september 2011 tot en met 31 december 2021 te verhogen met de wettelijke handelsrente aan MEK Europe BV terug te betalen.
Immers, had cliënte geweten dat [de heer Y] nimmer enige uitkering uit hoofde van de arbeidsongeschiktheidsverzekering zou kunnen krijgen, dan had zij (uiteraard) ook nooit de verzekering afgesloten. De dwaling is te wijten aan de onjuiste mededelingen van de Rabobank. Zoals gezegd, de Rabobank treedt op als adviseur van Interpolis, zodat de onjuiste informatie voor rekening en risico van Interpolis komt. Cliënte doet hierbij een beroep op dwaling.
Dit heeft tot gevolg dat de overeenkomst met terugwerkende kracht is vernietigd. Cliënte dient te worden teruggebracht in haar positie, zoals deze was ten tijde van het afsluiten van de verzekering. Dat betekent aldus dat de door haar betaalde premies door Interpolis dienen te worden terugbetaald. Cliënte maakt aanspraak op deze terugbetaling.”.
Het gaat om de administratiekosten van de AOV zelf en van de distributiedivisie Interpolis.(…)
Administratiekosten IPO, deze kan Interpolis niet aanleveren, niet meer zichtbaar, daar polissen zijn geroyeerd.”.
3.Het geschil
4.De beoordeling
Dit heeft tot gevolg dat de overeenkomst met terugwerkende kracht is vernietigd” heeft MEK de AOV buitengerechtelijk vernietigd (3:50 BW). De vernietiging heeft terugwerkende kracht tot het moment van het sluiten van de AOV (3:53 lid 1 BW). Dat brengt mee dat voor zover er uitvoering aan de AOV is gegeven, over en weer teruggave dient plaats te vinden. De prestaties zijn achteraf immers onverschuldigd verricht. De vordering van MEK tot terugbetaling van de premies is daarom toewijsbaar op grond van artikel 6:203 lid 2 BW, met in achtneming van het hierna onder 4.6 volgende. Nu de vordering tot terugbetaling zal worden toegewezen, heeft MEK geen belang bij de verklaring voor recht van die strekking. De verklaring voor recht zal daarom worden afgewezen.
administratiekosten IPO” niet kan aanleveren, terwijl onduidelijk blijft wat IPO is en Interpolis al op 9 januari 2023 een opgave van de administratiekosten had gedaan. De rechtbank vindt het ook aannemelijk dat Interpolis kosten heeft gemaakt bij het afsluiten en beheren van de AOV. Het voorgaande betekent dat een bedrag van € 3.969,47 in mindering zal worden gebracht op de terugbetaling van de premies.