Uitspraak
[eiseres], uit [woonplaats] , eisers
[derde-partij]uit [woonplaats] (de vergunninghouder)
25 november 2020 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend voor het verplaatsen van zijn bedrijfsvoering naar de [locatie] in [woonplaats] (het perceel) en het aanbrengen van een naamsaanduiding op de voorgevel van dat pand.
- Maximale openingstijd van 22.00 uur;
- Een terras is niet toegestaan.
- Voor de inrichting geldt op grond van de Winkeltijdenwetgeving dat de inrichting dagelijks geopend mag zijn tussen 06.00 – 22.00 uur;
- Er mag geen alcoholhoudende drank worden verkocht of aanwezig zijn in de inrichting, ook niet voor eigen gebruik door de exploitant of beheerder;
- Deze vergunning of een afschrift hiervan dient in de inrichting aanwezig te zijn en dient op eerste verzoek van de desbetreffende ambtenaar van politie en/of bureau Toezicht ter inzage worden getoond.
Omgevingsvergunning voor de activiteit ‘maken of voeren van handelsreclame’
- Het gaat om verkoop van brood, gebak, ijs en chocola (geen pizza’s meer)
- Het ijs wordt alleen tijdens het ijsseizoen verkocht:
‘terras’wordt verstaan.
‘terras’ontbreekt. Zoals volgt uit vaste jurisprudentie [6] van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (Afdeling) moet voor de betekenis van een begrip, bij gebrek aan aanknopingspunten in het bestemmingsplan en de plantoelichting voor de wijze waarop een in het bestemmingsplan opgenomen begrip moet worden uitgelegd, aansluiting worden gezocht bij hetgeen in het algemeen spraakgebruik daaronder wordt verstaan en daarbij mag de betekenis zoals deze in Van Dale is gegeven worden betrokken.
‘terras’onder meer gedefinieerd als:
‘terras’volgens de definitie van de Van Dale
‘met tafels en stoelen’en hetgeen de vergunninghouder in de toelichting bij de aanvraag heeft opgenomen dat
‘op een creatieve wijze enkele plekken worden gecreëerd die onderdeel uitmaken van de tuininrichting maar waarop ook de gelegenheid is om op te zitten om het in het pand gekochte ijsje te nuttigen.’Zo is onduidelijk of tafels deel uit kunnen maken van de toegestane tuininrichting. Uit de tekeningen van Bouwkundige Tekenbureau Veenhof die als bijlage bij de aanvraag zijn gevoegd volgt dit ook niet.
Er zullen buiten geen producten geserveerd worden. Er kunnen uitsluitend producten genuttigd worden die als take away zijn gekocht bij [bedrijf].’Dit duidt erop dat ook bijvoorbeeld binnen gekochte broodjes, gebak en koffie buiten kunnen worden genuttigd. Anderzijds staat in het bestreden besluit dat
‘Wel mag men op de daartoe ingerichte plekken gaan zitten om een binnen gekocht ijsje te eten.’Dit lijkt de mogelijkheden weer te beperken. In aanmerking genomen dat het college het niet aanwezig zijn van een terras van belang vindt, omdat de eerdere twee aanvragen ingediend door de vergunninghouder voor een omgevingsvergunning op dat punt zijn geweigerd, had hier duidelijkheid over moeten worden gegeven door het college.
‘aansluitend terrein’ [7] bij de bakkerij / ijssalon is betrokken en daarmee ook het voorterrein onderdeel uitmaakt van de verleende omgevingsvergunning. De rechtbank wijst hierbij onder meer op de tekeningen gemaakt door Bouwkundig Tekenbureau Veenhof, waar een voorbeeld van in bijlage I van deze uitspraak is opgenomen. De beroepsgrond slaagt niet.
2 oktober 2020 tot en met 17 december 2020.
Exploitatievergunning
‘college van burgermeesters en wethouder’heeft het bestreden besluit ondertekend, terwijl het een bevoegdheid is die aan de
‘burgemeester’toekomt. [10] De burgemeester heeft het besluit ook niet achteraf door middel van een nieuw besluit bekrachtigd. De beroepsgrond slaagt.
mr.F.M. van den Assem, griffier.
De uitspraak is uitgesproken in het openbaar op: