Uitspraak
RECHTBANK GELDERLAND
1.[gedaagde sub 1] ,
[Zorggroep],
1.De procedure
- het tussenvonnis van 19 januari 2022
- de akte overlegging producties 9 tot en met 12 van [eiseres]
- de akte overlegging producties 5 en 6 van [gedaagde sub 1]
- het proces-verbaal van mondelinge behandeling, gehouden op 17 mei 2022.
2.De feiten
VV [
verzorgende, toevoeging rechtbank] Mw vanmiddag verdikte ranja aangeboden. Na 2 hapjes laat mw het in de mond, weet niet wat ermee te doen en laat het eruit lopen. Bij het avondeten mw appelmoes met wat fijne stamppot aangeboden. Maar mw laat het meteen uit de mond lopen en heeft geen slikrefelx. (…) Gestopt met aanbieden. Mw slaapt erg veel en oogt erg versuft.
specialist ouderengeneeskunde, toevoeging rechtbank]: mw. Rochelt. Veel slijm (…) slikken gaat moeizaam door mondapraxie bij gevorderde dementie. (…) uit voorzorg ivm licht verhoogde CRP > COVID test afnemen en isolatie op kamer tot de uitslag bekend is contact met de 1 CP: - beleid op dit moment niet reanimeren, niet beademen. Behandelen binnen KSW [
kleinschalig wonen, toevoeging rb]. Geen sonde of infuus. (…) Niet onnodig laten lijden. (…) eten en vooral drinken blijven aanbieden zolang veilig is Als COVID test positief dan ook behandelen binnen KSW want mw heeft niet beademen beleid dus geen ci opnamen. ZH verwijzing gezien hoge leeftijd, gevorderder dementie en niet beademen beleid heeft geen zin. Mw kan voor COVID dezelfde behandeling krijgt bij ons als in ZH behalve IC opname (…)
beleid op dit moment niet reanimeren, niet beademen. Behandelen binnen KSW. Geen sonde of infuus. Wel Ab kuur.
, toevoeging rechtbank] in de eindfase van ons moeders leven. In deze tijd hebben wij besproken dat er geen onnodig lijden moest zijn voor ons moeder. Wij zouden ons laten adviseren door de behandelend arts/specialist op dit gebied.
3.Het geschil
4.De beoordeling
Belang
e-mailbericht van 8 april 2021. [eiseres] heeft dat onvoldoende weersproken. Daar komt bij dat de Zorggroep aanvoert dat moeder zich in haar laatste levensfase bevond en dat een neussonde en behandeling in het ziekenhuis niet meer in haar belang waren en enkel zou hebben geresulteerd in verlenging van lijden dan wel verlenging van het stervensproces. Er was geen zicht meer op verbetering van de situatie van moeder, zij leed aan vergevorderde dementie, aldus de Zorggroep. Volgens de Zorggroep kwalificeert het aanbrengen van een neussonde of het vervoeren naar het ziekenhuis in de terminale fase waarin moeder zich bevond, als ‘medisch zinloos handelen’. Dit is niet verenigbaar met de zorg van een goed hulpverlener en de Zorggroep mocht de voor de patiënte beste behandeling bieden (artikel 7:465 lid 4 BW). [eiseres] heeft het medisch oordeel van de arts, zoals hiervoor reeds is overwogen, niet voldoende onderbouwd weerlegd.
956,00(2,0 punten × tarief € 478,00)
956,00(2,0 punten × tarief € 478,00)