Uitspraak
RECHTBANK GELDERLAND
1.De procedure
- het vonnis van 24 november 2021 waarbij een mondelinge behandeling is gelast,
- het verkorte proces-verbaal van de mondelinge behandeling van 9 maart 2022.
2.De feiten
Artikel 20 Nadere afspraken(…)
Natuurschoonwet 1928De koper verkrijgt een (deel van een) landgoed dat onder de natuurschoonwet 1928 is gerangschikt. Bij verkrijging van een onroerende zaak dient de koper in beginsel overdrachtsbelasting te voldoen.
Koper dient in de akte van levering een beroep op de vrijstelling overdrachtsbelasting zoals bedoeld in artikel 9a van de Natuurschoonwet 1928 te doen.
Koper dient aan te geven dat het landgoed (in de ruimste zin des woords, herrangschikking, aanleunrangschikking of hoe ook geheten) gerangschikt moet blijven (dat heet een verzoek tot handhaving), schrijft uiterlijk binnen 6 maanden na de verkrijging hiervoor een brief, maakt twee kopieën van de bijhorende akte van levering en stuurt deze samen op naar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Natuurschoonwet, Postbus 965, 6040 AZ Roermond. Verkoper zal hiervan een afschrift ontvangen.
Koper zal het landgoed minimaal 25 jaar in stand houden (dus: zorg ervoor dat het landgoed minimaal 25 jaar gerangschikt blijft). Indien koper dit niet doet, dan zou hij de niet geheven overdrachtsbelasting alsnog verschuldigd zijn. Dat is eveneens van toepassing voor de door verkoper in het verleden niet betaalde overdrachtsbelasting.”
Op 1 maart a.s. zal mevrouw [gedaagde] het aanleunlandgoed(…)
in volle eigendom overdragen en leveren aan een volgende eigenaar. Het hoofdlandgoed is gerangschikt onder landgoednummer [perceelnummer(s)] .(…)
Bedoeling van de nieuwe eigenaar is om de rangschikking van het aanleunlandgoed(…)
te handhaven. Vriendelijk verzoek ik u dit pro forma verzoek in behandeling te nemen(…).”
a. het perceel (oud) kadastraal bekend gemeente Groesbeek, sectie A, nr. [perceelnummer(s)](…);
b. het perceel (oud) kadastraal bekend gemeente Groesbeek, sectie A, nr. [perceelnummer(s)](…);
bij akte d.d. 10 maart 2011(…)
het hiervoor onder a. genoemde perceelsgedeelte en een gedeelte van het hiervoor onder b. genoemde perceelsgedeelte(…)
in eigendom heeft overgedragen, waardoor deze gedeeltelijke percelen onttrokken dienen te worden aan de werking van de Natuurschoonwet 1928(…)
Te onttrekken aan de beschikking van 13 december 2010(…),
en daarmee aan de werking van de Natuurschoonweg 1928, de percelen kadastraal bekend gemeente Groesbeek, sectie A, nrs. [perceelnummer(s)](…)
en [perceelnummer(s)](…);
In te trekken alle met betrekking tot het onderwerpelijke landgoed genomen gemeenschappelijke beschikkingen(…)”
Aangezien laatstgenoemde perceelsgedeelten van het landgoed “Landgoed [naam landgoed] ”(toevoeging Rb: gedeeltelijke percelen (oud) nrs. [perceelnummer(s)] en [perceelnummer(s)] )
, (welke perceelsgedeelten thans kadastraal bekend zijn als gemeente Groesbeek, sectie A, nrs. [perceelnummer(s)] . en [perceelnummer(s)] ) per 10 maart 2011 niet meer zijn aangemerkt als deel van een NSW-landgoed, kan dit ook, op grond van artikel 3, eerste lid, onderdeel d van de NSW, leiden tot een onttrekking aan de werking van de NSW van uw landgoed als gelegen op het perceel kadastraal bekend gemeente Groesbeek, sectie A, nr. [perceelnummer(s)](toevoeging Rb: [adres 1] )
. Om deze onttrekking te voorkomen, stel ik u(…)
in de gelegenheid om binnen zes maanden, na dagtekening van deze brief, de mogelijkheden van een alternatieve NSW-rangschikking te onderzoeken. Indien mogelijk kunt u een verzoek indienen als aanleuner bij één van uw andere buren, of eventueel in samenwerking met één van uw buren.
vast te stellen, dat uw onroerende zaak niet langer als een NSW-landgoed kan worden aangemerkt met ingang van de datum van die beschikking.”
NADERE OVEREENKOMST
de overdrachtsbelasting komt ten laste van koper;
verkoper heeft een inspanningsverplichting om mee te denken en zo nodig in overleg met koper de daarvoor benodigde actie te nemen om te bewerkstelligen dat het Verkochte niet onttrokken wordt aan de Natuurschoonwet casu quo te bewerkstelligen dat de Natuurschoonwetstatus gehandhaafd wordt;
de onder 2) genoemde acties waarvoor verkoper een inspanningsverplichting heeft worden uitgevoerd op kosten van koper, uiteraard nadat koper aan verkoper vooraf akkoord heeft gegeven op die uit te voeren acties;
mocht blijken dat verkoper bewust of onbewust geen informatie heeft gedeeld met koper, buiten de huidige reeds bekende en gedeelde informatie, met betrekking tot de aangekondigde onttrekking aan de Natuurschoonwetstatus of daarover bewust of onbewust informatie heeft achtergehouden dan neemt verkoper voor zijn rekening de door de onttrekking door koper te betalen overdrachtsbelasting.”
3.Het geschil
4.De beoordeling
NJ1981/635 (
Haviltex)). Hoewel de nadere overeenkomst is vastgelegd in een notariële akte van levering, moet de uitleg daarvan niettemin plaatsvinden aan de hand van de bovengenoemde
Haviltex- maatstaf, omdat het niet gaat om een onderdeel van de akte dat naar zijn aard bestemd is de rechtspositie te beïnvloeden van derden die de bedoeling van partijen uit dit onderdeel van de akte niet kunnen kennen (vlg. o.a. HR 22 oktober 2010,
NJ2011/111 en HR 20 december 2013, ECLI:NL:HR:2013:2098). De nadere overeenkomst betreft een puur verbintenisrechtelijke aanspraak van koper op verkoper.
1.442,00(2 punten × tarief € 721,00)