8.1Selectiecriteria en beoordelingsmaatstaf
Om te bepalen welke twaalf Gegadigden voor de selectiefase in aanmerking komen, en derhalve in samenwerking met Gemeenten in dialoog zullen treden om de zorgproducten, tarieven, voorwaarden en afspraken et cetera inhoudelijk uit te werken als onderdeel van de gunningsfase, hanteren Gemeenten de volgende Selectiecriteria:
Selectiecriteria
Nummer
Naam selectiecriterium
Maximaal te behalen punten
Weging
S1
Integraliteit van het hersteltraject
100
40%
S2
Wendbaarheid van de Aanbieder
100
15%
S3
Strategisch partnerschap
100
15%
S4
Bijdrage aan verandering van het zorglandschap (ggz in de wijk)
100
30%
De uitwerkingen die Gegadigden voor elk van deze Selectiecriteria indienen vormen tezamen een bekwaamheidsdossier. Aan de hand van dit dossier willen Gemeenten inzicht krijgen in de mate waarin Gegadigden bekwaam zijn in het realiseren van de doelstellingen die Gemeenten voor elk van deze Selectiecriteria geformuleerd hebben.
De beoordeling van de bekwaamheidsdossiers geschiedt per criterium aan de hand van onderstaande beoordelingsmaatstaf.
Schaal
Score
Beschrijving
Goed
10
De aanmelding voldoet nagenoeg volledig aan de gestelde criteria en biedt ruimzins meerwaarde voor Gemeenten omdat sprake is van een hoger dan gemiddelde kwaliteit en/of onderscheidend vermogen van de Gegadigde. Nagenoeg alle gevraagde onderwerpen komen aan de orde.
Ruim voldoende
8
De aanmelding voldoet grotendeels aan de gestelde criteria en biedt meerwaarde voor Gemeenten omdat sprake is van ruim voldoende kwaliteit en/of onderscheidend vermogen van de Gegadigde. Meer dan een voldoende aantal van de gevraagde onderwerpen komt aan de orde.
Voldoende
4
De aanmelding voldoet enigszins aan de gestelde criteria en biedt enige meerwaarde voor Gemeenten omdat sprake is van voldoende kwaliteit en/of onderscheidend vermogen van de Gegadigde. Een voldoende aantal van de gevraagde onderwerpen komt aan de orde.
Onvoldoende
De aanmelding voldoet niet aan de gestelde criteria en/of biedt geen meerwaarde voor Gemeenten. Er is geen sprake van voldoende kwaliteit en/of er is geen sprake van onderscheidend vermogen. Een onvoldoende aantal van de gevraagde onderwerpen komt aan de orde.
Uitsluiting
De Gegadigde geeft inhoudelijk geen
antwoord.
Gemeenten hanteren naast de voornoemde beoordelingsmaatstaf het volgende beoordelingskader:
Beoordelingskader Selectiecriteria S1 tot en met S4
Gemeenten beoordelen de uitwerking van Gegadigden op basis van de inhoud van de uitwerking. Hierbij vindt geen onderlinge vergelijking van Verzoeken om Deelneming plaats, maar wordt iedere Verzoek om Deelneming afzonderlijk beoordeeld op basis van dit beoordelingskader en voornoemde beoordelingsmaatstaf. Gemeenten waarderen een Verzoek om Deelneming hoger naar mate:
• Gegadigde met zijn uitwerking overtuigt en/of vertrouwen wekt dat hij in staat is de doelstellingen van Gemeenten daadwerkelijk te realiseren, binnen eventueel door Gemeenten aangegeven kaders;
• Gegadigde zijn uitwerking voor de Selectiecriteria onderbouwt met behulp van bewijsmiddelen zoals certificaten, keurmerken, derden-verklaringen, uitkomsten van cliënttevredenheidsonderzoeken en/of andere bewijsmiddelen
.
• Gegadigde zijn uitwerking voor de Selectiecriteria concreter uitwerkt, bijvoorbeeld door expliciet te omschrijven wat zijn bekwaamheid is en hierbij relevante voorbeelden te geven, meetbare informatie in zijn uitwerking op te nemen en bijvoorbeeld resultaten te benoemen die op basis van zijn uitwerking door de Inschrijver gerealiseerd worden;
• Gegadigde in zijn uitwerking volledig is, bijvoorbeeld doordat de Gegadigde volledig ingaat op de gevraagde informatie.
De beoordeling van het bekwaamheidsdossier wordt uitgevoerd door een beoordelingscommissie. Ieder lid beoordeelt eerst individueel afzonderlijk van de andere leden alle selectiecriteria en geeft per selectiecriterium een score. Daarna komen de leden bij elkaar om hun scores met elkaar te bespreken. Naar aanleiding van dat overleg kan een lid de individuele score aanpassen, maar dat hoeft niet. Consensus is geen vereiste.
Het gemiddelde van de door de individuele leden van de beoordelingscommissie toegekende scores geldt als definitieve ongewogen score per criterium. Deze ongewogen score wordt eerst vermenigvuldigd met een factor 10 om tot het aantal punten per criterium te komen. Deze uitkomst per criterium wordt vermenigvuldigd met de wegingsfactor behorende bij het desbetreffende criterium. Dit leidt tot een definitieve gewogen score per criterium. Deze score wordt afgerond op één decimaal. De door een Gegadigde behaalde definitieve gewogen scores voor elk van de criteria worden bij elkaar opgeteld en leiden tot een door de desbetreffende Gegadigde behaalde totale score voor het bekwaamheidsdossier. Deze totale score voor het bekwaamheidsdossier wordt gebruikt ter bepaling van de rangorde van de desbetreffende Gegadigde in het resultaat van deze Aanbesteding.
8.2.1Selectiecriterium S1: Integraliteit van het hersteltraject
Dit Selectiecriterium is specifiek gericht op het niveau van het hersteltraject van een individuele inwoner.
Gevraagde informatie:
Gemeenten verzoeken Gegadigden hun bekwaamheid aan te tonen door een antwoord uit te werken in reactie op de volgende vragen.
1. Welke relevante ervaring hebt u reeds op het gebied van integrale zorgverlening en effectieve regievoering over de zorgverlening aan inwoners?
2. Welke maatregelen treft u als zorgaanbieder binnen uw eigen organisatie om integrale zorgverlening op het gebied van MO/BW te organiseren?
Gaat u hierbij in ieder geval in op:
a. de rol van de regisseur zoals omschreven in paragraaf 5.4.1.
b. de samenwerking met andere partners in het zorglandschap i.r.t. het integraal hersteltraject;
c. de samenwerking met de toegangen van Gemeenten i.r.t. het integraal hersteltraject.
3. Welke relevante samenwerkingsverbanden bent u aangegaan om zorg te dragen voor maximale integraliteit van de zorg en ondersteuning die deze doelgroep nodig kan hebben?
4. Hoe draagt u er zorg voor dat uw medewerkers op de hoogte zijn van de lokale infrastructuur in de zes gemeenten? Hieronder wordt verstaan: zicht op alle vormen van zorg en ondersteuning onder alle financieringsvormen.
8.2.2Selectiecriterium S2: Wendbaarheid van de zorgaanbieder
Gemeenten achten het van groot belang dat zorgaanbieders wendbaar zijn en gedurende de looptijd van de Overeenkomst in staat zijn mee te bewegen met de totale behoefte aan zorgcapaciteit die Gemeenten nodig hebben om alle inwoners die in aanmerking komen voor zorg in het kader van MO/BW te kunnen bedienen. Gemeenten wensen het zorgaanbod binnen de regio te transformeren zoals omschreven in het Ontwerp Beschermd Thuis 2030 en het Regionaal Kaderdocument Beschermd Thuis 2030. Dat betekent enerzijds een afbouw van intramurale capaciteit binnen de regio. Anderzijds betekent dat het realiseren van voldoende ambulante zorg die zodanig georganiseerd is dat sprake is van goede lokale binding en vanuit het perspectief van de inwoner dicht bij de woon- of leefomgeving beschikbaar is. Gemeenten achten het van belang dat er sprake is van schaalbare ambulante ondersteuning, beschikbaarheid van begeleiding die 24/7 afgeroepen kan worden én in voorkomend geval beschikbaarheid van een bed.
Gevraagde informatie:
Gemeenten verzoeken Gegadigden hun bekwaamheid aan te tonen door een antwoord uit te werken in reactie op de volgende vragen.
1. Welke ervaring hebt u met het aanpassen van uw bedrijfsvoering als gevolg van relevante ontwikkelingen binnen het werkveld van MO/BW zoals de transformatie van het zorgaanbod op basis van een gemeentelijk ontwerp, gemeentelijke doelstellingen en/of een van overheidswege wijzigende opdrachtomschrijving?
2. Welke maatregelen treft u binnen uw eigen bedrijfsvoering om uw organisatie zo wendbaar mogelijk te maken en in staat te stellen om in te spelen op wijzigende omstandigheden die al dan niet buiten uw invloedsfeer liggen?
3. Op welke wijze organiseert u dat u in staat bent om:
a. de capaciteit van uw organisatie om te zetten in ambulante zorg;
b. de capaciteit van uw organisatie op te schalen;
c. de capaciteit van uw organisatie af te schalen?
d. de door u te leveren zorg, vanuit het perspectief van de inwoner, altijd dicht bij huis kunt aanbieden?
e. indien nodig capaciteit beschikbaar heeft voor intramurale ondersteuning (verblijf, een bed).
4. Welke maatregelen treft u binnen uw organisatie om Gemeenten zo goed mogelijk in staat te stellen de zorg, zorgcapaciteit en in- en uitstroom van inwoners te monitoren?
8.2.3Selectiecriterium S3: Strategisch partnerschap
In verband met de beoogde transformatie van MO/BW binnen de regio achten Gemeenten het van belang dat zorgaanbieders in staat zijn effectief, efficiënt en doeltreffend te kunnen samenwerken met andere zorgaanbieders, de toegang en met Gemeenten.
Gevraagde informatie:
Gemeenten verzoeken Gegadigden hun bekwaamheid aan te tonen door een antwoord uit te werken in reactie op de volgende vragen.
1. Welke ervaring hebt u met het vormgeven van strategische samenwerking ten einde (transformatie)doelstellingen te realiseren?
2. Waaruit blijkt dat u in staat bent in samenwerking met Gemeenten en andere Aanbieders de door Gemeenten geformuleerde transformatiedoestellingen te realiseren?
3. Welke maatregelen treft u om effectief, efficiënt en doeltreffend samen te kunnen werken met:
a. Gemeenten;
b. de toegangen van Gemeenten;
c. andere gecontracteerde Aanbieders.
8.2.4Selectiecriterium S4: Bijdrage aan het veranderend zorglandschap
Dit Selectiecriterium is gericht op het niveau van het regionale zorglandschap.
Gevraagde informatie:
Gemeenten verzoeken Gegadigden hun bekwaamheid aan te tonen door een antwoord uit te werken in reactie op de volgende vragen.
1. Waaruit blijkt dat u in staat bent effectief, efficiënt en doeltreffend samen te werken met het voorliggende veld én de leefomgeving van inwoners?
2. Waaruit blijkt dat u in staat bent effectief, efficiënt en doeltreffend samen te werken met aanbieders die aanpalende zorg bieden i.r.t. een veranderd zorglandschap (ggz in de wijk), bijvoorbeeld op basis van de Zorgverzekeringswet;
3. Welke maatregelen treft u om een zo goed mogelijke samenwerking vorm te geven met het voorliggende veld én de leefomgeving van inwoners om de mazen tussen de lokaal aanwezige formele en informele zorg zo klein mogelijk te maken?
4. Welke maatregelen treft u om de samenwerking met derden binnen het zorglandschap proactief/vroegtijdig, regelmatig, eenduidig en wederkerig vorm te geven?