Uitspraak
RECHTBANK GELDERLAND
1.De procedure
- het tussenvonnis van 27 oktober 2021
- het verkort proces-verbaal van mondelinge behandeling van 1 februari 2022.
2.De feiten
SUCCESVERGOEDING
(…)De genoemde fiscale en juridische advisering wordt in principe uitgevoerd door derden en niet door [gedaagde] B.V. en derhalve worden de fiscale en juridische aspecten en advisering uitgesloten van deze overeenkomst en zult u als opdrachtgever daarvoor rechtstreeks een opdracht met de desbetreffende dienstverlener aangaan.”
[gedaagde] b.v. is geen expert of adviseur met betrekking tot fiscale en juridische ondersteuning c.q. adviezen en de fiscale en juridische aspecten en advisering worden in alle gevallen uitgesloten op deze overeenkomst.”
[gedaagde] b.v. verricht geen antecedentenonderzoek naar de koper of verkoper. [gedaagde] b.v. is niet aansprakelijk voor de historie of achtergrond van de koper of verkoper.”
Dag [naam] , wanneer ontvangen wij het concept van de overeenkomst? Ik wil nml afspraak plannen met [ accountantskantoor 1] .
Nav het concept een aantal vragen/opmerkingen:
Ik pas het door [naam] opgestelde stuk/overeenkomst aan nav de bespreking van vanochtend en het aangepaste bedrag.
Indien inventaris wordt vervangen moet dat waarschijnlijk ook tot het pand gaan behoren. Persoonlijk zou ik een aparte borgstellingsakte en aparte pandakte opmaken. Dit ook in verband met de registratie. Nu moet je de koopovereenkomst registreren en is het de vraag of voldoende duidelijk is wat is verpand.”
Ik krijg van [eiser 2] de opmerking waarom enkel [(potentiële) koper] ondertekend en niet [bestuurder (potentiële) koper] in de geldleningsovereenkomst. In de koopovereenkomst tekenen ze wel omtrent dit artikel mee.
Al veel heen en weer gebeld met diverse partijen.
“Gewijzigd 2e concept geldleningsovereenkomst”schrijft [accountantskantoor 2] :
Beste [eiser 2] ,
De‘volledige koopsom’bedraagt EUR365.000,-(…) Waarvan EUR300.000,-goodwill en EUR65.000,-materiele vaste activa (…)
De volledige koopsom zal deels op de overname datum door koper zijn voldaan aan verkoper door betaling van een bedrag ad EUR65.000,-(MVA) + EUR75.000,-(directe deel goodwill) (totaal EUR140.000,-)op rekeningnummer (…). Het resterende indirecte goodwill deel EUR225.000,-wordt uitgesmeerd over 4 jaar in gelijke aflossingen.
Als zekerheid voor het deel dat het verschuldigde nog niet volledig aan verkoper is voldaan en voor de correcte nakoming van zijn verplichtingen uit hoofde van deze overeenkomst, zal koper (schuldenaar) aan verkoper (schuldeiser) verpanden het klantenbestand en de bedrijfsinventaris of vervangende bedrijfsinventaris.
Jullie hebben zelf alle getekende stukken. Ik heb, voor zover ik weet, geen geregistreerde pandakte.”
Ik heb in onze dossiers geen opdracht van uw cliënten aan [accountantskantoor 2] gevonden. Voor zover ik heb kunnen nagaan is er ook geen contact geweest tussen uw cliënten en [accountantskantoor 2] . Wij zijn niet betrokken geweest bij de totstandkoming van de overeenkomst tussen uw cliënten en de koper van hun onderneming, anders dan dat wij [gedaagde] B.V. hebben ondersteund bij het opmaken van de (concept) koopovereenkomst. Voor zover wij door uw cliënten al hierop zijn aan te spreken, dan treft uw verwijt geen doel aangezien uw verwijt ziet op de opvolging door partijen van de bepalingen in die verkoopovereenkomst en niet op de overeenkomst zelf.”
3.De vordering
4.De beoordeling
Ondergetekenden is [(potentiële) koper] of [bestuurder (potentiële) koper] ? (hoe financieel solide?)”.Hieruit kan echter niet worden afgeleid dat [eisers] een opdracht of instructie heeft gegeven aan [gedaagde] om onderzoek te verrichten naar de financiële positie van [(potentiële) koper] . Dat [gedaagde] deze e-mail als een opdracht of instructie heeft moeten opvatten is ook niet gesteld of gebleken. Tijdens de mondelinge behandeling is door [eiser 2] bovendien nog verklaard dat hij en [gedaagde] niet hebben gesproken over een het al dan niet laten plaatsvinden van een financiële check van de koper. Ook heeft [eiser 2] verklaard dat hij [(potentiële) koper] goed kende, dat [(potentiële) koper] was overgenomen door [bestuurder (potentiële) koper] en [(potentiële) koper] niet over een nacht ijs ging en dat hij er vertrouwen in had dat dat een goede partij was. De vraag in de e-mail van 25 november 2019 zag volgens [eiser 2] slechts op wie de overeenkomst ging ondertekenen en niet op de gegoedheid van de koper, omdat de overname toen al rond was.
de zekerheid van een pandakte en borgstellingsovereenkomst uit te leggen. Belangrijk is dat helder is welke zekerheden er nu zijn en wat het toevoegt.”volgt dat [gedaagde] ervoor heeft zorggedragen dat [eisers] over de mogelijke zekerheden en het belang daarvan zou worden geïnformeerd. Dat [accountantskantoor 2] dat heeft gedaan, blijkt uit de daarna door [eiser 2] verzonden e-mail aan de door [eisers] zelf ingeschakelde accountant [ accountantskantoor 1] . Uit het voorgaande leidt de rechtbank af dat [gedaagde] [accountantskantoor 2] heeft ingeschakeld om [eisers] te voorzien van juridisch advies en daarnaast specifiek te informeren over de zekerheden die gevestigd kunnen worden en de noodzaak daarvan. Onder deze omstandigheden kan niet worden gezegd dat [gedaagde] [eisers] niet heeft gewezen op (het belang van) zekerheden. Dat [gedaagde] hiervoor heeft verwezen naar [accountantskantoor 2] maakt dit niet anders. Voor [eisers] was het bij het aangaan van overeenkomst II immers duidelijk dat [gedaagde] zelf niet juridisch adviseert.
“Dit ook in verband met de registratie”. Voorts heeft [accountantskantoor 2] de passage over het verpanden kennelijk aangepast. Uit de wijzigingen van [accountantskantoor 2] op de concept koopovereenkomst volgt dat in artikel 2.3 oorspronkelijk stond:
“deze overeenkomst dient tevens als de akte van verpanding.”Dat is vervangen door de volgende tekst:
“Als zekerheid voor het deel dat het verschuldigde nog niet volledig aan verkoper is voldaan en voor de correcte nakoming van zijn verplichtingen uit hoofde van deze overeenkomst, zal koper (schuldenaar) aan verkoper (schuldeiser) verpanden het klantenbestand en de bedrijfsinventaris of vervangende bedrijfsinventaris. De verpanding vindt plaats door middel van een afzonderlijke pandakte, welke als bijlage aan deze overeenkomst wordt toegevoegd en hiervan onlosmakelijk deel uitmaakt.”Dit commentaar was voor [eisers] kenbaar, nu zij de door [accountantskantoor 2] becommentarieerde versie van de koopovereenkomst heeft ontvangen. Voor zover dat haar niet duidelijk was, had zij in het gesprek met [accountantskantoor 2] op 5 december 2019 een nadere toelichting kunnen vragen. [accountantskantoor 2] was nu juist door [gedaagde] ingeschakeld om [eisers] juridisch te adviseren over de koopovereenkomst, hetgeen [accountantskantoor 2] ook heeft gedaan. In ieder geval staat vast dat [accountantskantoor 2] [eisers] heeft geïnformeerd over het belang van het opmaken van een aparte de borgstellingsovereenkomst, nu [eiser 2] in zijn e-mail van 5 december 2019 schrijft:
“Een aparte Borgstellingsovereenkomst moet nog gemaakt en gedeponeerd worden”.De rechtbank acht niet aannemelijk dat [accountantskantoor 2] [eisers] niet heeft geïnformeerd over het belang van het opmaken van een aparte pandakte (en het registreren daarvan). Feit is echter dat in artikel 2.3 van de uiteindelijke door [eisers] op 17 december 2019 ondertekende koopovereenkomst de zin:
“De verpanding vindt plaats door middel van een afzonderlijke pandakte, welke als bijlage aan deze overeenkomst wordt toegevoegd en hiervan onlosmakelijk deel uitmaakt.”niet meer voorkomt en er geen aparte pandakte en/of aparte borgstellingsovereenkomst is opgemaakt.
“aan de bel moet trekken”. Niet gesteld of gebleken is dat [eisers] dat heeft gedaan. Ook is niet gesteld of gebleken wat de rol van [gedaagde] na 5 december 2019 is geweest. [eisers] heeft pas op de zitting naar voren gebracht dat [gedaagde] op 13 december 2019 de laatste versie van de koopovereenkomst aan haar heeft toegezonden, maar niet gesteld of gebleken is wat er in die laatste versie dan nog is aangepast. Het had op de weg van [eisers] gelegen een en ander inzichtelijk te maken.