Uitspraak
1.De procedure
2.De feiten
f. Er wordt een bonus uitgekeerd van 15%.”
Ondanks je achterblijvende resultaten hebben we als bedrijf nog steeds het vertrouwen erin dat jouw rayon een positieve boost gaat hebben de komende maanden. Realiseer dat jij daarbij in de lead bent en dat ik dat graag met je opvolg.”
(…) We hebben gisteren telefonisch een moeilijk, maar constructief gesprek gevoerd. Je neemt het op een goede manier op, staat open voor de feedback en toont bereidheid om hiermee aan de slag te gaan. Ik twijfel niet aan jouw capaciteiten als accountmanager, maar de resultaten blijven uit. Ik geef nog even mee wat we daarnet overlopen hebben. Je bezoekersaantal blijft achter lopen. Enerzijds omdat je SAP niet tijdig wordt bijgewerkt, anderzijds omdat de afspraken niet worden gerealiseerd. (…) De komende 3 maanden: november, december, januari, verwacht ik dat je afsprakenaantal evolueert naar 16 afspraken per week en dit ten laatste de 3e week van januari (18/1). Ik geloof erin dat als jouw activiteitsgraad stijgt je sales zal volgen en hier ligt de komende periode jouw focus. Het behalen van het aantal kwalitatieve bezoeken van zowel de geselecteerde klanten als prospecten tegen de gestelde datum zie ik dan ook als een minimumvereiste om je toekomst als accountmanager binnen Energetica vorm te geven. In tussentijd zijn zowel [naam 3] en ik er om je doorheen dit proces te begeleiden en bij te sturen waar nodig. (…)”
Sorry!
deels oppakken werkzaamheden als accountmanager” en bij visie werkgever “
idem (…) en volledig kan starten”. Bij activiteit staat dat werknemer kan starten met aangepast eigen werk.
(…) Hoor ik van jullie wat de vervolgstappen zijn? Ik heb bij [naam 2] 2 weken geleden iig vast mijn suggesties gegeven over re-integratie.
Ik heb je nog uitgenodigd hier in Hulst op 11 mei a.s. om 11.00 uur, bevestig je deze afspraak nog even. Dit gaat over je hervatting, gesprek is met [naam 2] .”
(…) Vanaf heden zal [verweerster] niet langer actief zijn binnen Energetica (…). In onderling overleg hebben wij besloten, onze overeenkomst te beëindigen. We willen [verweerster] bedanken voor haar bijdrage de afgelopen maanden en wensen haar alle succes toe in de toekomst. (…)”
Mw. [verweerster] zou starten met de re-integratie maar kreeg toen een VSO aangeboden om uit elkaar te gaan. Zij heeft zich hierna opnieuw volledig ziek gemeld door een toename van haar klachten. Dat een VSO voorgelegd krijgen spanningsklachten veroorzaakt is een normale reactie op een abnormale situatie. Dit valt echter niet onder de noemer ‘ziekte of gebrek’. Het oplossen van de problematiek, en hiermee het laten verdwijnen van de spanningsklachten is primair de verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer zelf. Een bedrijfsarts heeft hierbij geen rol.