Uitspraak
RECHTBANK GELDERLAND
1.[gedaagde partij 1] ,
1.De procedure
- het tussenvonnis van 14 april 2021
- de akte houdende overlegging producties (19 tot en met 26) tevens akte uitlating producties van [eisende partij]
- de antwoordakte van [gedaagde partijen] met productie 7
- het proces-verbaal van mondelinge behandeling van 26 augustus 2021
- de brief van 8 september 2021 van mr. Timmermans namens [eisende partij] met daarin een aantal opmerkingen en aanvullingen met betrekking tot het proces-verbaal van mondelinge behandeling
- de aanvullende akte uitlating productie van [eisende partij]
- de beslissing van de rolrechter van 29 september 2021 waarbij aan [gedaagde partijen] akte niet-dienen is verleend.
2.De feiten
(…)
Reden van consult: multinodulair struma met cyste links
(…)
Onduidelijke aanvraag. Schildklier vertoont beiderzijds enkele kleine nodi. Geen eerder CT onderzoek ter vergelijking. De grote nodus op echo van 08/03/2012 wordt thans niet teruggevonden. (…)
Uw bovengenoemde patiënte heeft een schildklier nodus. Vanwege heesheid werd zij door de chirurg verwezen voor laryngoscopie. Bij onderzoek zag ik een intacte larynx mobiliteit zonder RIP’s. De stem klonk op dat moment ook niet meer hees.”
Diagnose:MNS, met mechanische bezwaren
Heeft vergrote lymfeklieren in hals wil dat er naar gekeken wordt voor of bij operatie”
(…)
(…)
n van de carillon vereniging. Daaronder de zin waarin staat, dat [gedaagde partij 1] uitleg heeft gegeven, dat de zenuw waarschijnlijk is beschadigd door warmtespreiding bij doorsealen van bloedvaten. Als tweede mogelijkheid wordt gewezen op tractie aan de zenuw.
niet voor niets in het dossier staat. [3]
(…)
Samenvatting:
) wordt informed consent verkregen en worden de mogelijke complicaties genoemd zoals hypocalciemie en nervus recurrens letsel 1-2% en een nabloeding. Patiënte is kennelijk akkoord want voor de operatie vraagt mevrouw of de chirurg tijdens de operatie de klieren wil inspecteren omdat ze hier last van heeft. Dat zegt hij toe. [8]
Inderdaad is zelfs in ervaren handen er een kans op nervus recurrens parese zoals in dezeca[s]us
het geval was van 1-2%. In deze casus gaat het zeer waarschijnlijk om een thermisch letsel bij het doornemen van de thyreodia inferior die vlak boven de zenuw langs loopt.
7.Uiteenlopende opvattingen
11.Wat als wel de goede behandeling was ingezet:
12.Andere punten:
(…)
(…)
Mijn inziens is mevrouw over behandeld en verdwenen de mechanische bezwaren al na het leeg puncteren van de cyste. Derhalve kan de diagnose multinodulair struma (ook na de CT) niet gesteld worden en was terughoudendheid gepast geweest.(…)
(…)
Zoals al meerdere keren herhaald presenteerde patiënte zich met klachten aande linkerkant van de schildklier door een cystewelke na de punctie waren verdwenen. Om dan uit verlegenheid te rechterkant maar te behandelen omdat deze op het plaatje wat groter is, is geen goede geneeskunde. Het is de taak van de arts om klachten in verband te brengen met beeldvorming. Als er geen causaal verband is, is er ook geen reden voor behandeling.(…)
terwijl patiënte aan de linkerzijde van een cyste laat alleen maar zien dat de indicatie tot operatie niet klopte.
(…)
om de operatie af te zeggen als de klachten inmiddels over waren of de klieren/bulten verdwenen waren of wanneer zij wilde afzien van een operatie. (…)
3.Het geschil
4.De beoordeling
Inleiding
Informed consent: (hypocalciemie, stem (nervus recurrens letsel 1-2%), nabloeding genoemd): ja”
“
Specifieke complicaties kunnen zijn:
- letsel van de stembandzenuw (0,5-2,5%)
- tekort aan bijschildklierhormoon (1,5% bij totale strumectomie)
dat een patiënt voorgelicht behoort te worden over de kans op definitieve uitval van de zenuw. Ik kan echter op geen enkele manier staven, dat dit niet gebeurd zou zijn. Uit de aantekeningen blijkt het tegendeel.(…)”
veelalvan voorbijgaande aard blijkt te zijn. Daarmee wordt blijvend letsel niet uitgesloten. Voor zover [eisende partij] zich beroept op het deskundigenrapport van [betrokkene 5] , geldt dat [betrokkene 5] ervan uitgaat dat informed consent is verkregen (zie 2.19). De door [betrokkene 4] gebezigde motivering, die erop neerkomt dat uit de aantekeningen in het medisch dossier blijkt dat [eisende partij] is voorgelicht over de risico’s op blijvend letsel aan de stembandzenuw, komt de rechtbank overtuigend voor. Gezien het voorgaande komt naar het oordeel van de rechtbank niet vast te staan dat informed consent heeft ontbroken. In zoverre is dus geen sprake van een tekortkoming aan de zijde van [gedaagde partijen]
zeer waarschijnlijkgeen actieve klacht is ten tijde van de operatie. Dat is niet zodanig sterk dat het de verklaring van [eisende partij] voldoende geloofwaardig maakt. Daar komt bij de omstandigheid dat [eisende partij] in de wachttijd voor de operatie naar de polikliniek chirurgie heeft gebeld met de vraag of er voor of bij operatie naar de vergrote lymfeklieren in de hals kon worden gekeken. Daaruit heeft [gedaagde partij 1] mogen afleiden dat [eisende partij] nog steeds klachten had en geopereerd wilde worden. Als [eisende partij] inderdaad geen klachten meer had (kort) voor de operatie, had zij met haar huisarts kunnen overleggen wat ze het beste kon doen. Ook dat is niet gebeurd. Dat betekent dat niet is komen vast te staan dat [eisende partij] ten tijde van de operatie geen klachten meer had. Dat betekent dat niet bewezen is dat bij de indicatiestelling sprake is geweest van een tekortkoming aan de zijde van [gedaagde partijen]
1.407,50(2,5 punten × tarief € 563,00)