Uitspraak
RECHTBANK GELDERLAND
Centraal Beheer
1.De procedure
2.De feiten
5.Wanneer mogen wij een verzekering stoppen zonder opzegtermijn?
- Wij mogen alle verzekeringen stoppen, die op het polisblad staan.
- U moet uitkeringen en kosten terugbetalen.
- Wij mogen de fraude registeren.
Begrippenziet u wat wij onder fraude verstaan.
Wanneer is schade niet verzekerd?
- Of om een hogere vergoeding van ons te krijgen.
- Of om een verzekering af te sluiten of te houden.
(bedoeld zal zijn 25 juni 2018, de rechtbank)verzocht ik u om het origineel fotobestand van de gestolen sieraden te sturen. U stuurde mij een foto van de sieraden in een afsluitbaar plastic zakje. Ik toon u de foto.
7.Opmerkingen rapporteur
Schadehistorie
Gestolen apparatuur ten behoeve van haar schoonheidssalon
Zonnebril
Geclaimde goederen van Apple – tweetal iPads en één iPhone 5C
Diefstal van contant geld
Sieraden – overeenkomst pandbelening
EUR 2.000,00
EUR 31.984,00
EUR 33.025,00
3.Het geschil in conventie en in reconventie
in conventie, kort weergegeven, dat de rechtbank bij vonnis, uitvoerbaar bij voorraad, Centraal Beheer veroordeelt
€ 25.000,00 +
4.De beoordeling in conventie
inbrakenmoest melden. Het aantal claims was bovendien volgens haar niet bijzonder, omdat je bij een allrisk verzekering sneller veel claims kunt hebben en de claims ook zagen op schade aan de auto’s van haar zoons. Bovendien zou Centraal Beheer, zo voert [eiser] nog aan, nu [eiser] alle verzekeringen bij Centraal Beheer heeft, zelf over die informatie moeten kunnen beschikken. [eiser] concludeert dat Centraal Beheer haar er daarom ten onrechte van beschuldigt dat zij misleidend heeft verklaard. De rechtbank volgt [eiser] daarin niet. Uit het claimoverzicht volgt (en niet betwist is) dat [eiser] sinds 2014 tot de inbraak 24 verzekeringsclaims heeft gedaan. Dit is een dusdanig groot aantal, ook onder een “allrisk verzekering” van een gezin met kinderen, dat, in ieder geval ten tijde van het eerste interview, waarin expliciet naar eerdere claims is gevraagd, het belang voor Centraal Beheer bij deze informatie voor [eiser] duidelijk moest zijn. Niet betwist is dat al de claims, ook als het ging om schade aan auto’s van haar zoons, door [eiser] zijn gedaan. Dat [eiser] dacht dat ze alleen gevraagd werd naar eerdere claims uit een inbraak acht de rechtbank ongeloofwaardig nu zij bijvoorbeeld een claim op grond van een reisverzekering, wegens een beroving, heeft genoemd, en is verder niet onderbouwd.
allesieraden die thuis lagen zijn meegenomen (waaronder dus ook de sieraden uit het zakje, zoals volgt uit het eerdere antwoord dat onder andere de sieraden uit het zakje thuis lagen). Later in het gesprek heeft ze nog bevestigd dat ze de sieraden uit de kluis heeft genomen, mee naar huis heeft genomen, op een aantal sieraden na die bij haar ouders liggen, en dat die sieraden allemaal weg zijn. Pas daarna heeft zij tijdens dat gesprek, na doorvragen aan de zijde van Centraal Beheer, voor het eerst vermeld dat er toch nog steeds sieraden beleend waren in het pandhuis, maar daarbij heeft ze nog niet vermeld dat het ook de sieraden uit het zakje waren. Tijdens het tweede interview heeft [eiser] pas in afwijking hiervan verklaard dat niet alle sieraden op de getoonde foto zijn gestolen. Dat er sprake is van (in ieder geval in eerste instantie gegeven) onjuiste en/of onvolledige informatie staat daarmee vast. Voor [eiser] moet, temeer nu daarover steeds werd doorgevraagd, zonder meer duidelijk zijn geweest dat de foto van de sieraden en de daarover gegeven informatie van belang was voor de onderbouwing en bewijslevering van de gestelde diefstal van sieraden uit het kluisje en dus voor de beoordeling van de inbraakschade en de uitkeringsplicht door Centraal Beheer. Voor Centraal Beheer was het van belang om eenduidige en volledige informatie te verkrijgen over de sieraden van [eiser] en waar zij deze bewaarde om haar uitkeringsplicht te kunnen beoordelen. Het (in eerste instantie) desgevraagd in strijd met de waarheid verklaren dat, onder meer, alle sieraden uit het zakje thuis lagen en dat alle sieraden die thuis lagen gestolen waren heeft dan ook duidelijk een opzettelijk misleidend karakter. Dat, zoals [eiser] stelt, de waarde van de uit kluisje gestolen sieraden het in de polis opgenomen maximum uitkeringsbedrag daarvoor ver zou overstijgen, doet daaraan niet af. Centraal Beheer verwijt [eiser] derhalve in haar e-mailbericht van 3 december 2018 terecht dat zij misleidend verschillende verklaringen heeft afgelegd over de sieraden in het zakje, waardoor het voor haar niet meer was vast te stellen wat de waarheid is.