Uitspraak
1.Het (verdere) verloop van de procedure
[kind 1], geboren op [geboortedatum] te [geboorteplaats] en
[kind 2], geboren op [geboortedatum] te [geboorteplaats] , de zorgregeling en psychologische hulpverlening voor [kind 2] . De rechtbank heeft iedere verdere beslissing aangehouden.
2.De nadere verzoeken
3.Het rapport van de Raad
- Welke hoofdverblijfplaats is het meest in het belang van de kinderen?
- Is een wijziging van de zorgregeling, zoals door de moeder verzocht (waaronder begrepen een contactverbod), in het belang van de kinderen?
- Zijn er omstandigheden die een zorgregeling belemmeren? Zo ja, welke komen vanuit het kind en welke vanuit de ouder(s)? Hoe en op welke termijn zijn deze omstandigheden op te heffen?
- Hoe zou een zorgregeling (vorm en frequentie) er in het belang van de kinderen uit moeten zien?
- Is psychologische hulpverlening voor [kind 2] bij klinisch psycholoog dr. [naam] van het Rijnstate ziekenhuis te Arnhem in het belang van [kind 2] ?
- In hoeverre komen er uit het onderzoek bevindingen naar voren die niet aan de orde zijn gekomen in voornoemde vragen, maar wel van belang zijn met betrekking tot de te nemen beslissing?
- Is een kinderbeschermingsmaatregel geïndiceerd?
4.De verdere beoordeling
Partijen hebben geprobeerd om er met behulp van de advocaten, een coachtraject en het Sociaal Wijkteam uit te komen, maar niets is van de grond gekomen om verscheidene redenen. De slechte verstandhouding tussen partijen is inmiddels zo verhard, dat er geen bereidheid meer is om er samen met hulpverlening uit te komen. De man twijfelt aan de intrinsieke motivatie van de vrouw (‘ze zit daar voor de bühne’) en de vrouw heeft er geen vertrouwen in dat er nog stappen gezet kunnen worden zonder eerst een daadwerkelijke gedragsverandering bij de man. Het wantrouwen over en weer is diepgeworteld en de beschuldigingen over en weer houden stand. De overtuiging dat sprake is van ouderverstoting is sterk bij de man en de behoefte aan afstand van de man door de vrouw ook. Dat maakt de situatie complex.
[kind 2] heeft een dringende behoefte om met een psycholoog te praten en dit is hem al in 2018 geadviseerd door een kinderarts. De toestemming hiervoor ontbreekt aan de zijde van de man, althans voor klinisch psycholoog dr. [naam] van het [ziekenhuis] te [plaats] . Deze psycholoog had al met [kind 2] gesproken, zonder dat de man hierover was geïnformeerd of daarvoor toestemming had gegeven. Daardoor kan de psycholoog niet goed genoeg (onafhankelijk) zijn, zo begrijpt de rechtbank van de man. Ook het advies van de GGD op de school van [kind 2] om hem te laten praten met een schoolmaatschappelijk werker is niet van de grond gekomen door het ontbreken van toestemming van de man.
€ 212 netto per maand, bij vooruitbetaling. Daarnaast hebben partijen bepaald dat financiële tegemoetkomingen ten behoeve van [kind 1] en [kind 2] , zoals bijvoorbeeld kinderbijslag en het kindgebonden budget, worden gestort op de kindrekening.
5.De beslissing
- [kind 1] , geboren op [geboortedatum] te [geboorteplaats] ;
- [kind 2] , geboren op [geboortedatum] te [geboorteplaats] ,