Bij e-mailbericht van 31 augustus 2020 heeft SVA onder meer het volgende aan [eiser] geschreven:
Volkshuisvesting Arnhem doet je de aanbieding tot koop van het object [adres] te Arnhem. De voorwaarden voor koop zijn de volgende:
(…)
Koopsom € 176000,-
(…)
Overige voorbehoud Voor levering zal er akkkoord moeten zijn ontvangen van de
Raad van Commissarissen.
Aanbiedplicht
Koper heeft kennis genomen van de verplichting bij verkoop van de woning deze eerst te koop aan te bieden aan Volkshuisvesting Arnhem. Deze verplichting wordt notarieel vastgelegd in de akte van levering, Voor koper geldt de aanbiedingsplicht voor onbepaalde tijd, voor volgende eigenaren voor een periode tot 10 jaar na datum eigendomsoverdracht aan de huidige koper. In de leveringsakte wordt de aanbiedingsplicht nader uitgewerkt.
(…)
Anti-speculatiebeding
1. Behoudens voorafgaande schriftelijke goedkeuring van Volkshuisvesting, dient koper het registergoed gedurende een periode van twee jaren na vandaag uitsluitend te gebruiken voor zelfbewoning. Het is koper gedurende deze periode zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Volkshuisvesting ook niet toegestaan het registergoed geheel of gedeeltelijke over te dragen in juridische- of economische eigendom (waaronder tevens dient te worden verstaan het vestigen van beperkte genotsrechten hierop).
2. Indien de koper het registergoed binnen de in het eerste lid bepaalde termijn niet meer voor zelfbewoning gebruikt en/of het in die periode overdraagt, is hij verplicht het waardeverschil tussen de aankoopprijs van het registergoed en waarde in het economisch verkeer in vrij opleverbare staat ten tijde van het beëindigen van het gebruik en/of de overdracht, af te dragen aan Volkshuisvesting binnen een termijn van veertien dagen na de beëindiging van de zelfbewoning en/of na die vervreemding.
3. Op het in lid 2 vermelde waardeverschil mag in mindering worden gebracht de waardestijging van het registergoed als gevolg van voor eigen rekening en risico van koper uitgevoerde verbeteringswerken aan het registergoed.
4. De waardestijging als hiervoor sub 3 vermeld wordt bij gebrek aan overeenstemming tussen partijen bindend vastgesteld door twee deskundigen, die beiden moeten zijn ingeschreven in het Nederlandse Register van Vastgoedtaxateurs. De kosten van de deskundigen komen voor rekening van die partij, die de betreffende deskundige heeft ingeschakeld.
5. De verplichting tot afdracht van de netto winst bij vervreemding bestaat eveneens bij executoriale verkoop doch dan slechts voor het overschot dat resteert nadat volledig verhaal voor de ingeschreven schuldeisers heeft plaatsgevonden.
6. Aan de sub 1 gemelde goedkeuringen kunnen door Volkshuisvesting voorwaarden, waaronder financiële, worden verbonden.
7. Bij enigerlei overtreding van het in het eerste en/of tweede lid bepaalde zal de koper ten bate van Volkshuisvesting een onmiddellijk opeisbare boete verschuldigd zijn van dertig procent (30%) van de leegwaarde in het economisch verkeer van het registergoed op het moment van overtreding door het enkele feit van overtreding zonder dat van de zijde van Volkshuisvesting enige ingebrekestelling vereist is,
8. Volkshuisvesting kan ontheffing verlenen van het in het eerste en tweede lid bepaalde op grond van gebleken hardheid welke buiten verhouding staat tot het belang dat met toepassing van deze bepalingen zou zijn gediend. Het in deze leden bepaalde geldt niet indien de eigendom of het gebruik overgaat ten gevolge van overlijden of verdeling van de huwelijksgoederengemeenschap waarvan het registergoed deel uitmaakt. De rechtverkrijgenden van koper zijn verplicht binnen drie maanden na die gebeurtenis(sen), schriftelijk mededeling daarvan te doen aan Volkshuisvesting. Tevens dienen zij bij die gelegenheid mededeling te doen op wie het (gebruik van het) registergoed is overgegaan.