Bij brief van 24 september 2020 heeft het hoofd bureau Ruimtelijke Planvorming van de gemeente [woonplaats] onder meer het volgende aan Ashendene bericht:
‘(…)
Klachtenmelding en handhavingsverzoek
De afgelopen maand hebben wij meerdere klachtenmeldingen ontvangen, afkomstig van ondernemers en bewoners op het bedrijventerrein Goffert-Winkelsteeg. Met uw toestemming bevinden zich op het braakliggende perceel aan de [adres] een aantal personen die in tenten en caravans gehuisvest zijn. De aanwezigheid van deze personen veroorzaakt overlast en ergernis in de directe (woon)omgeving. Het aantal personen op het terrein varieert. De ondernemers en omwonenden voelen zich vaak onveilig en aangetast in het woongenot en zij ervaren overlast afkomstig van de personen die op het bedrijfsterrein gehuisvest zijn en daar verblijven, veroorzaakt door onder andere het maken van luide muziek in de avond- en nachtperiode.
Deze overlast heeft geresulteerd in klachtenmeldingen bij de politie en de gemeente (en in een officieel verzoek om handhavend op te treden). De aanwezigheid (huisvesting en verblijf) van de personen is in strijd met de gebruiksbepalingen uit het geldende bestemmingsplan.
(…)
Bruikleenovereenkomst
Op 9 september 2020 heeft u met 8 personen die op het terrein verblijven, een bruikleenovereenkomst gesloten. Met deze privaatrechtelijke overeenkomst geeft u toestemming om het terrein onder voorwaarden te gebruiken voor tijdelijke bewoning en culturele activiteiten. Wij wijzen u erop dat ook voldaan moet worden aan de gebruiksbepalingen in het bestemmingsplan. (…)
Het gebruik (…) past niet binnen de geldende bestemming ‘Bedrijventerrein’ en is daarom niet toegestaan.
(…)
Geen mogelijkheid tot legalisatie
Voor het braakliggende terrein (…) zijn bij ons op dit moment geen concrete (bouw)plannen bekend. U heeft aangegeven dat u van plan bent de percelen te verkopen, of voor herontwikkeling aan te bieden. (…)
Het beleid van de gemeente is er op gericht om op het bedrijventerrein geen nieuwe bewoning en huisvesting toe te staan. Hierdoor zou de bedrijfsvoering en de uitbreidingsmogelijkheden van omliggende bedrijven mogelijk worden beperkt en zou de veiligheid van de bewoners onvoldoende kunnen worden gewaarborgd. Legalisatie middels een bestemmingsplanwijziging of omgevingsvergunning is daarom niet wenselijk.
Overtreding Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo)
(…)
Overtreding van de gebruiksvoorschriften is strafbaar gesteld (…)
Wij merken u als eigenaren van het terrein (…) aan als mede-overtreders. U kunt zich beroepen op het eigendomsrecht en maatregelen nemen die aan het verblijf van de aanwezige personen een eind maken.
Gelet op het voorgaande gelasten wij u om de geconstateerde overtreding te (laten) beëindigen en beëindigd te (laten) houden en wel als volgt:
De huisvesting en het verblijf van de personen op uw terrein (…) dient te worden beëindigd. Voorts dienen alle voor bewoning bestemde voorzieningen op het terrein, zoals caravans e.d. te worden verwijderd.
Wij geven u hiervoor een begunstigingstermijn van drie weken tot na de verzenddatum van deze brief.
Voortduring overtreding
Als te zijner tijd wordt geconstateerd dat de overtreding van de bestemmingsplanvoorschriften nog steeds niet is beëindigd dan wel opnieuw plaatsvindt, overwegen wij een bestuurlijke maatregel te treffen. Dit kan betekenen dat aan u als eigenaar van de percelen een last onder dwangsom of bestuursdwang wordt opgelegd.
(…)’